Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.500 τετραγωνικά μίλια) το A23a έχει μέγεθος δύο φορές το μέγεθος του Μείζονος Λονδίνου. Τον τελευταίο χρόνο το παγόβουνο παρασύρεται με ταχύτητα και πρόκειται τώρα να ξεφύγει από τα νερά της Ανταρκτικής όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.
Το A23a είναι ένας πραγματικός κολοσσός και δεν είναι μόνο το πλάτος του που εντυπωσιάζει. Αυτή η πλάκα πάγου έχει πάχος περίπου 400 μέτρα, την ίδια ώρα που το London Shard, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη, έχει ύψος μόλις 310 μέτρα.
Γιατί όμως κινείται τώρα, μετά από σχεδόν 40 χρόνια; «Ρώτησα μερικούς συναδέλφους γι’ αυτό, αναρωτώμενος αν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού της υφαλοκρηπίδας που θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει, αλλά όλοι συμφωνούν ότι απλά ήρθε η ώρα. Ήταν καθηλωμένο από το 1986, αλλά τελικά επρόκειτο να μειωθεί (σε μέγεθος) αρκετά ώστε να χάσει την πρόσφυση και να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνηση το 2020» δήλωσε ο δρ. Andrew Fleming, από το British Antarctic Survey.
Πού μπορεί να καταλήξει
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο οι επιστήμονες αναμένεται να παρακολουθούν στενά την πορεία του A23a. Αν προσγειωθεί στη Νότια Γεωργία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί. Ο μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις συνήθεις διαδρομές αναζήτησης τροφής των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.
Θα ήταν ωστόσο λάθος να θεωρηθεί ότι τα παγόβουνα είναι μόνο αντικείμενα κινδύνου, καθώς η σημασία τους είναι μεγάλη για το ευρύτερο περιβάλλον.
Καθώς αυτά τα μεγάλα παγόβουνα λιώνουν, απελευθερώνουν την ορυκτή σκόνη που ενσωματώθηκε στον πάγο τους όταν ήταν μέρος των παγετώνων, που έσκαβαν κατά μήκος του βραχώδους πυθμένα της Ανταρκτικής. Αυτή η σκόνη αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών για τους οργανισμούς που αποτελούν τη βάση των τροφικών αλυσίδων των ωκεανών.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
«Με πολλούς τρόπους αυτά τα παγόβουνα είναι ζωογόνα, είναι το σημείο εκκίνησης για πολλές βιολογικές δραστηριότητες» δήλωσε η Δρ Catherine Walker, από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole, η οποία γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τον Α23a.
Αντόνιο Γκουτέρες: Η Ανταρκτική ξυπνά – Το ίδιο πρέπει να κάνει και η ανθρωπότητα
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, επισκέφτηκε χθες Πέμπτη διάφορες τοποθεσίες της Ανταρκτικής, επιδιώκοντας να κάνει ηχηρό το μήνυμα για ανάληψη δράσης μπροστά σε φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που σε λίγο καιρό θα είναι μη αναστρέψιμα.
Αφού χαρακτήρισε το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής ως «κοιμώμενο γίγαντα», ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού επεσήμανε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας επιτάχυνσης στο λιώσιμο των πάγων που είναι απολύτως καταστροφική. Η Ανταρκτική ξυπνά και πρέπει να ξυπνήσει και η ανθρωπότητα».
Αναφορικά με τη σύνοδο στο Ντουμπάι που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι δίνεται μια δυνατότητα στα έθνη του κόσμου να προσδιορίσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Επιπλέον, αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να δεσμευτούν σε περισσότερα προγράμματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση υφιστάμενων δικτύων και τεχνολογιών.
Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και του αέρα προκαλεί ένα επιταχυνόμενο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, στην οποία βρίσκεται το 77% των διαθέσιμων αποθεμάτων γλυκού νερού του πλανήτη και έχει ένα ρόλο κλειδί στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, καθώς επηρεάζει τα ωκεάνια ρεύματα και αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία.
A new study finds that intensified glacier melt due to #ClimateChange increases the fluctuation of sediment levels in downstream rivers, stressing #FreshwaterEcosystems and their nearby communities. https://t.co/q1QAElCSGz pic.twitter.com/wWQe9EFl4V
— Science Advances (@ScienceAdvances) November 13, 2023
Σε πρόσφατη περιβαλλοντική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances αναφέρεται ότι σχεδόν 50 παγετώνες της Ανταρκτικής έχουν συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 30% από το 1997 και 28 από αυτούς έχουν χάσει περισσότερο από το μισό πάγο που είχαν.
Πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια προειδοποιούν ότι αν λιώσουν οι πάγοι στα σημεία της Ανταρκτικής που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να συμβεί αυτό, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει περίπου 1,8 μέτρα τους επόμενους λίγους αιώνες.