Και στις δύο περιοχές, θα βρείτε κοπάδια αφρικανικών ελεφάντων της σαβάνας που -σύμφωνα με μια νέα μελέτη- έχουν γίνει τα πρώτα ζώα εκτός του ανθρώπου που δίνουν πραγματικά ονόματα το ένα στο άλλο.
Amboseli National Park is the home of the African Elephants. ^^MJ#AmboseliHomeofAfricaElephants#ZuruAmboseliPark#ZuruKenyaParks#ZuruNaKWS pic.twitter.com/hEhoaXudWo
— Amboseli National Park (@Amboselinp) November 21, 2023
Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε πως μόνο εμείς οι άνθρωποι είμαστε οι μοναδικοί που δίνουμε ονόματα μόλις γεννιόμαστε. Μελέτες έρχονται να το ανατρέψουν αυτό καθώς ανακάλυψαν πως το ίδιο κάνουν και οι ελέφαντες. Τα υπέροχα αυτά πλάσματα δίνουν ονόματα ο ένας στον άλλον όπως κάνουμε κι εμείς.
Elephants in Kenya’s Amboseli National Park appear to call to each other with individual names using low, complex “rumbles,” a study has found.https://t.co/2itfL0RByp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ17/12/2024|16:24Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
— Christina (@CWitvrouwen) November 20, 2023
Οι ελέφαντες στο Εθνικό Πάρκο Amboseli της Κένυας φαίνεται να καλούν ο ένας τον άλλον με μεμονωμένα ονόματα χρησιμοποιώντας χαμηλά, περίπλοκα «βουητά».
Κι ενώ εμείς μπορεί να έχουμε ονομάσει κάποιους ελέφαντες όπως Μπαμπάρ ή Ντάμπο, δεν μοιάζουν καθόλου με τα ονόματα που δίνουν ο ένας στον άλλον. Το όνομα τους είναι κάτι περισσότερο σαν ένα χαμηλό, βουητό ήχο, λένε οι επιστήμονες. Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ελέφαντες της Αφρικής σαβάνας (Loxodonta africana) έκαναν φωνές ειδικά για άτομα στις κοινωνικές τους ομάδες — και ότι οι παραλήπτες ανταποκρίθηκαν ανάλογα. Εν ολίγοις, οι ελέφαντες φαίνεται να έχουν ονόματα ο ένας για τον άλλον.
Αυτό τα κάνει τα πρώτα μη ανθρώπινα ζώα που απευθύνονται μεταξύ τους με τρόπο που δεν μιμείται την κλήση του ίδιου του δέκτη, όπως κάνουν τα δελφίνια και οι παπαγάλοι. Και ενώ άλλα ζώα παράγουν αυτά που είναι γνωστά ως «αναφορικές κλήσεις» προκειμένου να αναγνωρίσουν αντικείμενα όπως αρπακτικά ή τροφή, αυτές οι κλήσεις πιστεύεται ότι είναι ενστικτώδεις και δεν απαιτούν κοινωνική μάθηση. Στη νέα μελέτη, η ομάδα κατέγραψε 527 κλήσεις ελεφάντων στο ευρύτερο οικοσύστημα Samburu στη βόρεια Κένυα και 98 κλήσεις στο εθνικό πάρκο Amboseli στη νότια Κένυα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εντόπισαν βουητά ειδικά για 119 άτομα, διακρίνοντας ποια μέλη ομάδων θηλυκών ελεφάντων και οι απόγονοί τους διαχωρίζονταν από το κοπάδι τη στιγμή κάθε φωνητικής φωνής ή πλησίαζαν όταν γινόταν η κλήση.
Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο υπολογιστή, οι ερευνητές εντόπισαν σωστά τους δέκτες του 20,3% των 625 καταγεγραμμένων κλήσεων. Αυτό σηματοδοτεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούν αυτά τα εξαιρετικά ευφυή ζώα. «Υπάρχει ένα βουητό επαφής, υπάρχει ένα βουητό κατά των αρπακτικών, υπάρχει ένα βουητό χαιρετισμού. Εάν κοιτάξετε ένα φασματόγραμμα, όλα φαίνονται σχεδόν ακριβώς τα ίδια ή ακριβώς τα ίδια», δήλωσε η Caitlin O’Connell-Rodwell, βιολόγος στο Live Science. «Γι’ αυτό η τεχνητή νοημοσύνη ήταν συναρπαστική. Μας επιτρέπει να καταλάβουμε πραγματικά τι ακονίζουν οι ελέφαντες».
Όπως αποδείχθηκε, οι κλήσεις δεν ήταν γενικοί ήχοι που απευθύνονταν, για παράδειγμα, σε νεότερους ελέφαντες ή μητέρες. Ήταν διακριτά από τον δέκτη. Ακόμη και οι κλήσεις από διαφορετικούς καλούντες στον ίδιο δέκτη ήταν παρόμοιες — αν και το μοτίβο ήταν λιγότερο εμφανές από ό,τι μεταξύ ενός καλούντος και του δέκτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα βουητά κωδικοποιούν πολλαπλά μηνύματα ταυτόχρονα, έτσι το μοντέλο υπολογιστή μπορεί να μην ήταν σε θέση να διαλέξει το «όνομα» που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε κλήση, έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ελέφαντες ανταποκρίθηκαν πιο έντονα σε ηχογραφήσεις κλήσεων που αρχικά απευθύνονταν σε αυτούς παρά σε κλήσεις που απευθύνονταν σε άλλους ελέφαντες, υποστηρίζοντας περαιτέρω τα ευρήματά τους.
«Η πραγματική αξία αυτού του εγγράφου είναι ότι δείχνει πώς οι ελέφαντες πλοηγούνται σε ένα μεγάλο τοπίο και μπορούν ακόμα να διατηρούν επαφή με συγκεκριμένα άτομα», είπε ο O’Connell-Rodwell. «Τους επιτρέπει να εξαπλωθούν πολύ περισσότερο και να εξακολουθούν να έχουν πολύ στενές επαφές σε άτομα, όχι μόνο στην ομάδα».
Ειδήσεις σήμερα
Ισραήλ: Η Χαμάς έχει την επιλογή για επέκταση της εκεχειρίας
Celebrities που ήρθαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο και βγήκαν νικητές
Τουρκία: Χειροπέδες σε 98 άτομα για πιθανές διασυνδέσεις με το PKK