Πάνω από 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων οικολόγων, μελών της πολιτικής άμυνας, αξιωματικών της ακτοφυλακής, πυροσβεστών, ναυαγοσωστών και ντόπιων, συγκεντρώθηκαν για να απελευθερώσουν τα θηλαστικά μέσα σε 48 ώρες. Οι φάλαινες είχαν ξεβραστεί 360 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες, στην παραλία της παραθεριστικής πόλης La Lucila del Mar.
Την Κυριακή, μια νεαρή θηλυκή μεγάπτερος φάλαινα, βάρους περίπου 8 τόνων και μήκους 9,7 μέτρων, υπήρξε η πρώτη από τις δύο φάλαινες που εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το Mundo Marino Foundation (Ίδρυμα «Θαλάσσιος Κόσμος»).
Η δεύτερη φάλαινα , ένας νεαρό αρσενικό του ίδιου είδους, με μήκος που ξεπερνούσε τα 8 μέτρα και βάρος περίπου 7 τόνων, «κόλλησε» στην ακτή το απόγευμα της Δευτέρας.
Ένας ντόπιος ειδοποίησε το ίδρυμα Mundo Marino, το οποίο, μαζί με άλλους αξιωματούχους, ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης. Πρώτα απ’ όλα, οι ειδικοί διαβεβαιώθηκαν ότι το ζώο βρισκόταν σε μια θέση, που του επέτρεπε να αναπνεύσει. Στην συνέχεια, οι διασώστες φρόντισαν ώστε τα θωρακικά πτερύγια του ζώου να παραμείνουν κάτω από το νερό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του σώματός του.
Παρά τις δυσκολίες, οι διασώστες κατάφεραν να συνδέσουν τη θηλυκή φάλαινα με έναν γερανό τρακτέρ, για να την τοποθετήσουν σε βαθύτερα νερά.
Οι διαδικασίες ανάνηψης συνεχίστηκαν, έτσι ώστε η φάλαινα να αποκαταστήσει την κινητικότητά της, μειώνοντας τις κράμπες που προκλήθηκαν από την παγίδευσή της στην στεριά, ανέφερε η δήλωση του ιδρύματος. Λίγο αργότερα, το ζώο άρχισε να κολυμπά με τις δικές του δυνάμεις.
Εν μέσω της επιχείρησης διάσωσης, τα κύματα ανέτρεψαν τη φάλαινα και το ρουθούνι του θηλαστικού βρέθηκε κάτω απ’ το νερό, προκαλώντας του δυσκολία στην αναπνοή. «Χάρη στη γρήγορη ανταπόκριση των διασωστών, το ζώο γύρισε εγκαίρως απ’ την σωστή πλευρά», δήλωσε ο Sergio Rodriguez Heredia, βιολόγος στο κέντρο διάσωσης του ιδρύματος.
Το αρσενικό, πάλι, έγινε αντιληπτό το βράδυ της Δευτέρας και οι εργασίες διάσωσης άρχισαν το επόμενο πρωί, αφού κρίθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν καλή.
Οι διασώστες χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στη θηλυκή φάλαινα και απελευθέρωσαν με επιτυχία το αρσενικό. Η φάλαινα αντέδρασε γρήγορα και μπόρεσε να κολυμπήσει στη θάλασσα.
Τα βίντεο που κοινοποίησε το ίδρυμα έδειξαν τους διασώστες να ζητωκραυγάζουν καθώς τα ζώα έφταναν σε βαθύτερα μέρη του ωκεανού.
Σύμφωνα με το ίδρυμα, υπήρξαν επανειλημμένα περιστατικά με ξεβρασμένες φάλαινες στην Αργεντινή και τη Βραζιλία τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας ανησυχίες στους περιβαλλοντολόγους.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Να παραπεμφθεί σε δίκη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ζητά η εισαγγελέας
- Μητσοτάκης στη Βουλή: Για πρώτη φορά προβλέπεται στρατιωτική συνδρομή – «Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» είπε στον Τσίπρα
- Επίθεση με βιτριόλι: Διεκόπη η δίκη – Την επόμενη Πέμπτη απολογείται η Έφη Κακαράντζουλα
- Σοκ στη Λαμία: Σε κρίσιμη κατάσταση 30χρονος μετά από επίθεση με τσεκούρι
- Ζόντιακ: Ομάδα ερευνητών λέει ότι ανακάλυψε την ταυτότητα του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr