Οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο από τις 12 έως τις 15 Ιουλίου συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Δύο ημέρες με ρεκόρ βροχής και επακόλουθες πλημμύρες ποταμών επέφεραν καταστροφές σε μέρη του Βελγίου και της Γερμανίας, κοστίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 220 ανθρώπους.
Χθες, 39 επιστήμονες από την υπηρεσία World Weather Attribution (WWA) επιβεβαίωσαν ότι οι επιπλέον 1,2 βαθμοί Κελσίου που έχουν θερμάνει τον πλανήτη από τη Βιομηχανική Επανάσταση κατέστησαν πιθανότερα γεγονότα όπως οι πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού σε ποσοστά από 20% έως και… 900%. Η αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων επεκτάθηκε επίσης σε μεγάλο εύρος, μεταξύ 3% και 19%.
Είτε με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής είτε όχι, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως ήταν ένα ογκώδες και πολύ σπάνιο γεγονός. Αλλωστε, αυτή η ποσότητα βροχής θα έπεφτε σε οποιαδήποτε τοποθεσία στη Βορειοδυτική Ευρώπη κατά μέσο όρο μία φορά κάθε τέσσερις αιώνες, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων στη μελέτη. Ο ποταμός Αρ στη Γερμανία έφτασε για τελευταία φορά σε παρόμοιο επίπεδο το 1804. «Οι ακραίες βροχοπτώσεις ξεπέρασαν σχεδόν όλα όσα ξέραμε στην περιοχή εκείνη πριν», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Ενο Νίλσον, από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδρολογίας. Παρ’ όλα αυτά δεν ευθύνεται μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς οι ειδικοί σημειώνουν πως οι πλημμύρες έγιναν χειρότερες λόγω της αφαίρεσης των φυσικών αντιπλημμυρικών μέσων προστασίας για τη γεωργία και εξαιτίας της αστικής ανάπτυξης.
Ενώ η μελέτη του WWA επικεντρώθηκε στην ανάλυση της επίδρασης του κλίματος στις βροχοπτώσεις, η Χάνα Κλόουκ, ερευνήτρια φυσικών καταστροφών και απειλών στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, σημειώνει πως «οι θανατηφόρες πλημμύρες προκαλούνται από ένα συνδυασμό καιρού, συνθηκών των ποταμών, εδαφών και βλάστησης και το πού βρίσκονται οι άνθρωποι και πώς ανταποκρίνονται».
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Ενώ οι πολιτικοί τόνισαν την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την κλιματική αλλαγή αμέσως μετά τις πλημμύρες, η Κλόουκ και άλλοι υπογραμμίζουν το ρόλο των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. «Είναι ζωτικής σημασίας να τονίσουμε πώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πλημμύρες και άλλες επιπτώσεις στους ανθρώπους πιο πιθανές», δήλωσε. «Αλλά είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιήσουμε την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία για αδράνεια. Ατομα, τοπικές Αρχές και κυβερνήσεις εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές που μπορούν να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν την περιουσία από τις χειρότερες επιπτώσεις των πλημμυρών. Το να κατηγορούμε άλλους που βρίσκονται πολύ μακριά ή ζούσαν πολύ παλιά γι’ αυτά τα προβλήματα δείχνει αποποίηση ευθυνών».
Η μελέτη του WWA αντικατοπτρίζει τα πρόσφατα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ο κύριος παράγοντας στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων. Οπως αναφέρει, η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνοδεύεται με αλλαγές στον κύκλο του νερού, με τις περιοχές που έχουν υγρό κλίμα να υποφέρουν περισσότερο από σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ οι ήδη ξηρές περιοχές θα αντιμετωπίζουν σφοδρότερες και παρατεταμένες ξηρασίες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μίνι lockdown για ανεμβολίαστους – Όλα τα μέτρα από 13 Σεπτεμβρίου
- Αφγανιστάν: Οι 5 μουλάδες και ο αρχιτρομοκράτης – Ποια είναι η ηγετική ομάδα των Ταλιμπάν
- Συντάξεις: Ανατροπή σε αναδρομικά για επικουρικές – Τι ορίζουν δύο νέες δικαστικές αποφάσεις
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι σχεδιάζει το Μαξίμου και τι θα κρίνει την επέκταση του μέτρου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter