Τα βακτήρια που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση έχουν την τάση να «κολλούν» το ένα με το άλλο, δημιουργώντας μια επιφάνεια που οι επιστήμονες ονομάζουν «βιοφίλμ».
Το «βιοφίλμ» είναι κάτι που και οι απλοί άνθρωποι να παρατηρήσουμε πάνω μας καθημερινά, όταν πλένουμε π.χ. τα δόντια μας το πρωί- μια περισσότερο ανεπτυγμένη εκδοχή του βιοφίλμ είναι και η πλάκα που σχηματίζεται στα δόντια μας, αν μακροπρόθεσμα αμελήσουμε την στοματική μας υγιεινή.
Τώρα, ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ θέλουν να αξιοποιήσουν την κολλώδη αυτή ουσία, προκειμένου να «αιχμαλωτίσουν» τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στα μολυσμένα νερά του πλανήτη μας, δημιουργώντας μια εύκολα ανακυκλώσιμη μάζα.
«Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική και βιώσιμη τεχνολογία, με τη βοήθεια της οποίας τα μικροπλαστικά θα παγιδεύονται και θα ανακυκλώνονται, ώστε να μπει ένα τέλος στην “πλαστικοποίηση” του περιβάλλοντός μας», λέει η επικεφαλής του πρότζεκτ, Σίλβια Λανγκ Λιου.
Τα μικροπλαστικά αποτελούν θραύσματα πλαστικού, με διάμετρο μικρότερη των 5 χιλιοστών, τα οποία διοχετεύονται στο περιβάλλον μέσω της διάσπασης πλαστικών αντικειμένων, όπως τα πλαστικά μπουκάλια ή οι σακούλες του σούπερ μάρκετ.
Καθημερινές διαδικασίες, όπως το πλύσιμο ρούχων από συνθετικά υφάσματα, σαν το νάυλον, ευθύνονται επίσης για την μεγάλη συγκέντρωση των μικροπλαστικών στο υγρό περιβάλλον του πλανήτη.
Παρόλο που τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά, ο κίνδυνος που συνιστούν για το περιβάλλον είναι τεράστιος: Καθώς δεν αποτελούν εύκολα βιοδιασπώμενες ουσίες, παραμένουν στη φύση για μεγάλο διάστημα, απορροφώντας, παράλληλα, μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων.
Τα μικροπλαστικά που καταλήγουν στους ωκεανούς καταναλώνονται, αθέλητα, από μεγάλο ποσοστό των θαλάσσιων πλασμάτων, όπως οι χελώνες και τα ψάρια, φτάνοντας συχνά ως τον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας και θέτοντας την υγεία του σε κίνδυνο.
Το 2018, έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας αποκάλυψε την ύπαρξη μικροπλαστικών στον οργανισμό περισσότερων από 114 θαλάσσιων ζώων, ενώ μικροπλαστικά εντοπίστηκαν και σε τρόφιμα όπως το αλάτι, τα μαρούλια, τα μήλα κ.ά.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Παρά το μέγεθος του προβλήματος, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος ιδανικός τρόπος αντιμετώπισής του, ούτε έχει αναπτυχθεί κάποια ενιαία στρατηγική των χωρών για τον περιορισμό του φαινομένου.
Η νέα έρευνα του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα.
Αξιοποιώντας κυρίως έναν μικροοργανισμό που ονομάζεται Pseudomonas aeruginosa, οι μικροβιολόγοι κατασκεύασαν δίχτυα από βιοφίλμ, τα οποία μπορούν να ακινητοποιήσουν και να παγιδεύσουν τα μικροπλαστικά που επιπλέουν στο νερό, κατεβάζοντάς τα στον βυθό.
Οι επιστήμονες μπορούν έπειτα να ανασύρουν αυτές τις μάζες μικροβίων και μικροπλαστικών από τον βυθό και να προχωρήσουν εύκολα στην ανακύκλωση των πλαστικών, καθώς ένας μηχανισμός απόρριψης των «ξένων» σωμάτων που φέρουν τα μικρόβια επιτρέπει τον γρήγορο διαχωρισμό των ζωντανών οργανισμών από τα πλαστικά.
Εάν καταφέρει να πραγματοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, το εγχείρημα αυτό θα δώσει λύση στο πρόβλημα της «αιχμαλωσίας» των μικροπλαστικών, η οποία καθίσταται δύσκολη ακριβώς λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, τα αντίστοιχα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Το μεγαλύτερο πιθανό εμπόδιο στην εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στη φύση είναι ότι το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa μπορεί να μεταφέρει ασθένειες που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές, παρολα αυτά, είναι αισιόδοξοι πως η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί αξιοποιώντας και άλλου τύπου βακτήρια, τα οποία βρίσκονται ήδη στο υδάτινο περιβάλλον όπου εντοπίζονται τα μικροπλαστικά.
Για τους επιστήμονες, η έρευνα απέδειξε ήδη πως η μικροβιακή βιοτεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις και να βρει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής, καθώς και ότι τα μικροσκοπικά βακτήρια είναι ικανά για πολύ…μεγάλα πράγματα.
«Αυτό που βλέπουμε, είναι το πώς τα μικρόβια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε κάθε στάδιο του κύκλου της ζωής των πλαστικών», λέει η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δρ. Τζοάννα Σάντλερ.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ο Κονδυλάτος «σφάζει» την Σαλαγκούδη: Καταριέμαι την ώρα που σε γνώρισα
- Survivor spoiler: Αυτός ο παίκτης θα αποχωρήσει σήμερα
- MasterChef: Τα γαλλικά του Διονύση και οι φράσεις που κόπηκαν [βίντεο]
- Survivor: Ο Τζέιμς «δικάζεται» από τους συμπαίκτες του και γίνεται ήρωας στο Twitter
- MasterChef: Η Ανούς έδωσε ρεσιτάλ με τον λούτσο της – Τα γέλια του Κουτσόπουλου [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr