Παράλληλα, μιλά για την πρόοδο των έργων που έχει αναλάβει και υλοποιεί το ΤΕΕ, όπως τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, αλλά και τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων, ενώ προτείνει λύσεις για τα όσα πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να έχει ασφαλείς υποδομές.
Η συντήρηση των υποδομών στην Ελλάδα αποτελεί ζητούμενο και μαθαίνουμε για προβλήματα και ακαταλληλότητα κατόπιν εορτής. Υπάρχει τρόπος να μάθουμε σε τι κατάσταση είναι οι υποδομές μας;
Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, θα πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες για σημαντικές υποδομές, όπως γέφυρες, λιμάνια κ. ά. Και αυτό το έχουμε εντοπίσει στο ΤΕΕ από πολύ νωρίς, θέτοντας την ανθεκτικότητα στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας. Για αυτόν το λόγο ολοκληρώνουμε πολύ γρήγορα το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα, να μάθουμε, δηλαδή, τι υποδομές διαθέτουμε, σε τι κατάσταση βρίσκονται, πότε συντηρήθηκαν τελευταία φορά και ποιος έχει την ευθύνη τους. Μπορεί να ακούγονται πολύ απλά αυτά που λέω, ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει τις απαντήσεις.
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου κάθε φορέας θα κληθεί άμεσα, μέσα στον Ιούνιο, να εντάξει όλες τις υποδομές που βρίσκονται στην αρμοδιότητά του και τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση της κατασκευής. Ετσι, για πρώτη φορά, οργανωμένα και αξιόπιστα, η Πολιτεία θα έχει στα χέρια της ένα εργαλείο που θα τη βοηθήσει να φτιάξει ένα χρονοδιάγραμμα συντηρήσεων και να παρέμβει εκεί όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.
Επίσης, θα ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία κάθε έργου. Θα σταματήσουμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια είναι ένα ακόμα έργο που υλοποιεί το ΤΕΕ σε όλη τη χώρα, δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα. Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι;
Πράγματι, ο προσεισμικός έλεγχος είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας, γι’ αυτό, άλλωστε, πιέσαμε πάρα πολύ και πλέον γίνεται πραγματικότητα και με τη διάσταση της υποχρεωτικότητας. Για το ΤΕΕ, η ανθεκτικότητα είναι προτεραιότητα και με τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να καταγράψουμε την κατάσταση κρίσιμων υποδομών και να παρέμβουμε όπου απαιτείται.
Ξέρετε, δεν ήταν εύκολο να πειστεί μια κυβέρνηση να γίνει προτεραιότητα και να βρεθούν χρήματα. Ηταν όμως απαραίτητο, πιέσαμε και έγινε πραγματικότητα με προσωπική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες, που ξεκινά να υλοποιείται τον Μάιο. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω και μία ακόμα διάσταση του έργου, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι μηχανικοί προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους.
Επομένως, πρόκειται για επιστημονικό και κοινωνικό έργο και θα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά το συντομότερο δυνατόν σε όλη τη χώρα και στο μεγαλύτερο ποσοστό έως τέλος του έτους. Η επιτυχία του προγράμματος θα συμβάλει στην επέκτασή του και στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια.
Την τελευταία περίοδο, βλέπουμε ότι το ΤΕΕ αναλαμβάνει να υλοποιήσει έργα, κάτι στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα;
Είναι αλήθεια ότι ειδικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Πολιτεία απέκτησε πόρους για έργα που δεν θα έκανε αλλιώς. Αναλάβαμε την υλοποίηση έργων που θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Πρόκειται για δύσκολα έργα, που η Πολιτεία δεν είχε καταφέρει να κάνει ποτέ ή θα χρειαζόταν δεκαετίες να ολοκληρώσει, και εμείς πλέον θα τα κάνουμε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της Ελλάδας. Κάνουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό στη χώρα, ψηφιοποιούμε όλα τα αρχεία των Πολεοδομιών, ξεκινάμε τον προσεισμικό έλεγχο, ολοκληρώνουμε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.
Πλέον, ο ρόλος μας αυτός είναι σαφώς διευρυμένος, γιατί οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, το ίδιο και οι προκλήσεις.
Στο ΤΕΕ είστε πρόεδρος από το 2015 και στις 19 Μαΐου διεκδικείτε μία νέα θητεία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας, αν επανεκλεγείτε;
Τα τελευταία χρόνια, από το 2015, καταφέραμε και δημιουργήσαμε μία νέα πραγματικότητα για τους μηχανικούς. Μεταξύ άλλων, καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα e-Αδειες, δηλαδή την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, βάλαμε μάλιστα και νέες υπηρεσίες. Ολοκληρώσαμε την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών στο Κτηματολόγιο, τους ελεγκτές δόμησης, τους εκτιμητές ακινήτων και εγκαταστάσεων. Πετύχαμε αλλαγές, αλλά και νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», καθώς και πολλά άλλα.
Συνεχίσαμε με νέο στόχο να γίνουμε φορέας-πρωταγωνιστής στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το πετυχαίνουμε με έργα εμβληματικά.
Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε νέα επαγγελματική ύλη, να δώσουμε νέα δυναμική και νέο ενδιαφέρον στη δουλειά μας αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες της περιόδου. Σίγουρα δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια χτίσαμε πάνω σε ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, πιέσαμε και διεκδικήσαμε για όσα η χώρα έχει ανάγκη για τα επόμενα χρόνια.
Η επόμενη 5ετία είναι κρίσιμη για τη δουλειά μας αλλά και για τη χώρα και πρέπει αυτή η δυναμική που έχουμε πετύχει για το επάγγελμα του μηχανικού να συνεχιστεί και να ενταθεί.
Ειδήσεις σήμερα
Έρευνα: Τα ενοίκια για σπίτια οικογένειας – Αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές
Μύκονος: Σε αστυνομικό κλοιό το νησί για τον δολοφόνο – Έχουν γίνει 15 προσαγωγές
Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε στην Ελλάδα – Βήμα βήμα η διαδικασία