Τα παραπάνω ευρήματα συμπεριλαμβάνονται σε ειδική μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η οποία εστιάζει στα οφέλη της Τ.Ν. και στην ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας σχετικό, εθνικό σχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτής, σημειώνεται, ακόμα, πως οι επιχειρήσεις με λύσεις Τ.Ν. εμφανίζουν περιθώρια κέρδους έως 17% καλύτερα από τον ανταγωνισμό, με συστήματα προληπτικής συντήρησης, μείωσης σφαλμάτων στην παραγωγή, υποβοήθησης εργασιών από ρομποτικές μηχανές, προβλέψεων ζήτησης, διαχείρισης ποιότητας, εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης πελατών, λήψης αποφάσεων χωρίς ανθρώπινη παρουσία κ.λπ.
Ανά κλάδο
Ενδεικτικά, επισημαίνεται πως οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν έως 5% την αποδοτικότητα στην παραγωγή, ως 13% την κερδοφορία, έως 12% την εξοικονόμηση καυσίμων, έως 10% το χρόνο διάθεσης προϊόντων στην αγορά.
Στο λιανικό εμπόριο επιτυγχάνεται έως 20% μείωση στα αποθέματα, έως 30% μείωση του χρόνου αποθεματοποίησης και έως 30% αύξηση των online πωλήσεων. Στην ηλεκτρική ενέργεια η Τ.Ν. επιφέρει έως 20% αύξηση της παραγωγής και έως 20% βελτίωση της κερδοφορίας.
Επίσης, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η ταχύτερη εύρεση θεραπειών, η βελτίωση της παραγωγικότητας του νοσηλευτικού προσωπικού (έως 50%), η μείωση των δαπανών Υγείας (έως 10%), αλλά και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στον δημόσιο τομέα, η ενσωμάτωση λύσεων Τ.Ν. οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη, με αδιάλειπτη εξυπηρέτηση, αλλά και αυτοματοποίηση των χρονοβόρων εργασιών.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αξίζει να επισημανθεί πως τα συστήματα Τ.Ν. μεγιστοποιούν τη χρησιμότητά τους σε εργασίες που βασίζονται σε γνώση και εμπειρία, σύνθετους συλλογισμούς ή ευφυή διάδραση με το περιβάλλον. Υποστηρικτικές εργασίες, όπως αριθμητικοί υπολογισμοί ή εργασίες ρουτίνας, μπορούν να αυτοματοποιηθούν εξίσου αποτελεσματικά από παλαιότερες τεχνολογίες.
Οσο για το εθνικό σχέδιο που ετοιμάζει η Ελλάδα για την Τ.Ν., ο ΣΕΒ υπογραμμίζει πως δεν συνδυάζεται «με κάποια δομημένη διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα». Κι αυτό, την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση του σχετικού δείκτη της Ε.Ε. (Government AI Readiness Index), ενώ, ήδη, 16 κράτη-μέλη της Ε.Ε. υλοποιούν προγράμματα μεγάλης κλίμακας και 5 είναι σε τελικό στάδιο σχεδιασμού.
Μάλιστα, παρότι το 85% των Ελλήνων CEOs αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες της Τ.Ν., το 54% δηλώνει πως δεν αποτελεί επενδυτική προτεραιότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι επενδύσεις συνεχίζουν να εστιάζουν σε τεχνολογίες ξεπερασμένων δυνατοτήτων (26η θέση στην Ε.Ε.-28 στον σχετικό δείκτη).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr