Η φετινή τιμή θα μπορούσε μάλιστα να είναι ακόμη καλύτερη αν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δεν ανέκοπταν την πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου και αν τους τελευταίους 3 μήνες το δολάριο δεν κέρδιζε σχεδόν 5% έναντι του ευρώ. Επιδότηση δεν προβλέπεται φέτος από τον προϋπολογισμό (η ΕΚΟ ανακοίνωση έκπτωση 5% έως τις 17 Νοεμβρίου και 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες), αλλά η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την πορεία των τιμών και είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η εύθραυστη ισορροπία που έχει διαμορφωθεί, διαταραχθεί. Τα πράγματα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί καθώς είναι πολλές οι αναφορές αναλυτών ότι σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο του Ισραήλ , θα εκτοξεύσει τις τιμές του μαύρου χρυσού.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις
Αφού δεν υπάρχει επιδότηση, η μόνη ενίσχυση για τα νοικοκυριά είναι το επίδομα θέρμανσης. Πέρυσι το έλαβαν 1,3 εκατομμύρια και όπως και πέρυσι το επίδομα θα είναι μεταξύ 100 ευρώ – 800 ευρώ με αύξηση στα 1000 ευρώ για τις πιο κρύες περιοχές. Προσαυξάνεται επίσης 20% για κάθε παιδί. Φέτος δεν ισχύει ο διπλασιασμός του επιδόματος για όσους «εγκατέλειψαν» το φυσικό αέριο για να στραφούν στο φυσικό αέριο.
Το τελικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης του 350 με τον λεγόμενο συντελεστή βαθμού ημέρας ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει. Π.χ. Άγαμος κάτοικος του Καρπενησίου θα πάρει 378€. Αν είχε και ένα παιδί θα έπαιρνε 453,6 ευρώ (προσαύξηση 20%). Ο ίδιος δικαιούχος στο δήμο Αθηναίων θα έπαιρνε 150,5 ευρώ.
Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με βάση τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:
-16.000 ευρώ για τον άγαμο
Επίδομα Θέρμανσης: Πώς θα κάνετε την αίτηση και πότε θα πληρωθείτε
-24.000 ευρώ για τον έγγαμο
-Διευρύνεται φέτος όμως το εισοδηματικό κριτήριο από τις 3.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Για μονογονεϊκή οικογένεια – χωρίς την προσαύξηση τέκνου – το όριο τίθεται στις 26.000 ευρώ
Ταυτόχρονα φέτος μπαίνει και ένας κόφτης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε αν έχουν πάνω από 80.000 ευρώ ετήσιο τζίρο να μην είναι δικαιούχοι.
Προβλέπεται και όριο ακίνητης περιουσίας , 200.000 ευρώ για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους. Συνολικά το μέτρο θα κοστίσει 237εκατ ευρώ (από 280εκατ ευρώ πέρυσι).