Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το σύνολο των επενδύσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του 2025 ώστε μέχρι και το τέλος του Ιουλίου του 2026 να απομένει μόνο η ολοκλήρωση των ιδιωτικών επενδύσεων που υλοποιούνται με τα δάνεια του προγράμματος. Στα χρήματα αυτά προστίθενται πλέον και τα 5 δισ. ευρώ που εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος για τα έργα του REpowerEU και φυσικά τα έργα αποκατάστασης από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία τα οποία μαζί με τους κοινοτικούς πόρους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, όμως, το 2024 που αρχίζει σε λίγο, θα είναι μια χρονιά συγκομιδής και για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία καθώς ολοκληρώνονται βασικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, σε τομείς όπως η «πράσινη» και η ψηφιακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοσίου, οι δομές και οι διαδικασίες απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, η υγεία και η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Τα πρώτα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος Ιουνίου είναι:
» ΟΑΚΑ (στέγη Καλατράβα)
Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης και της συντήρησης του ΟΑΚΑ λόγω των προβλημάτων στατικότητας των αψίδων Καλατράβα. Συγκεκριμένα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση και η βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων: ● της συντήρησης και της επισκευής των χαλύβδινων κατασκευών της στέγης του σταδίου ● των μηχανημάτων που παρέχουν στις εγκαταστάσεις καλαθοσφαίρισης και κολυμβητηρίου τη δυνατότητα να λειτουργούν ανεξάρτητα και να έχουν εξοικονόμηση ενέργειας ● του ποδηλατοδρομίου ● του συγκροτήματος αντισφαίρισης ● των υπαίθριων χώρων.
» Φορολογία
- Μέχρι και το τέλος του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση περίπου 500.000 ταμειακών μηχανών και των συστημάτων σημείων πώλησης (pos) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως έχει κατ’ επανάληψη προαναγγείλει ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας με στόχο την απλούστευση και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας υπό το πρίσμα της ψηφιοποίησης και των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- του Κώδικα ΦΠΑ ● των τελών χαρτοσήμου ● των φόρων περιουσίας ● του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) ● του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
» «Πράσινη» μετάβαση
Στον τομέα της «πράσινης» μετάβασης θα πρέπει να φτάσουμε το ορόσημο των 50.000 κατοικιών που έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά μέσα από το βασικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αλλά και τα επιμέρους προγράμματα για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις. Η ενεργειακή μετάφραση του ορόσημου είναι μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται τουλάχιστον 30% κατά μέσο όρο.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Η πιστοποίηση που εκδίδεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί επαλήθευση της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας που επιτεύχθηκε, όπως αυτή επιβεβαιώνεται από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών. Το πιστοποιητικό υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επίσης, αναμένεται η ολοκλήρωση του καθεστώτος επιδότησης των «πράσινων μεταφορών» με:
- την αντικατάσταση 2.000 παλαιών ταξί με 2.000 νέα ηλεκτρικά οχήματα με συσσωρευτή.
- Την αντικατάσταση 220 παλαιών λεωφορείων με 220 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία (163 ηλεκτρικά λεωφορεία θα έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και 57 ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο της οποίας η απόσυρση παλαιότερων οχημάτων/λεωφορείων για διάλυση θα πραγματοποιηθεί από εξουσιοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας σύμφωνα με την οδηγία για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους (2000/53/ΕΚ).
» Υδρευση
Στα δίκτυα ύδρευσης αναμένεται ολοκλήρωση του 60% της αξίας των εργασιών για τα συστήματα Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας και σε Λέσβο, Κέρκυρα.
Επίσης, αναμένεται η ολοκλήρωση των δράσεων εξοικονόμησης νερού για το 50% των νοικοκυριών και ολοκλήρωση του 50% της αξίας των εργασιών για τα έργα ύδρευσης για όλη τη χώρα, του 50% της αξίας των εργασιών για τις υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης.
» Πολιτική προστασία
Στο κρίσιμο θέμα της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, παρά τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις, αναμένεται έως το τέλος του χρόνου η ολοκλήρωση κατασκευής και η έναρξη λειτουργίας 13 περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία:
- Το σύστημα παρακολούθησης μέσω GPS που χρησιμοποιείται από το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και από οχήματα των περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (μηχανήματα έργου κ.λπ.) και η επέκταση του πληροφοριακού συστήματος επιχειρησιακής εμπλοκής του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
- Τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.
- Οι σταθμοί επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματικών δεδομένων για περιοχές ενδιαφέροντος.
- Το ασύρματο δίκτυο επικοινωνιών.
» Ψηφιοποίηση Δημοσίου
Στο θέμα της ψηφιοποίησης και της βελτίωσης λειτουργίας του Δημοσίου, που θα αυξάνει κατά 0,2% το ΑΕΠ σε μεγάλο ορίζοντα χρόνου, αναμένεται:
- Να οριστικοποιηθούν οι κανονιστικές αλλαγές για τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα μητρώων και υπηρεσιών ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να ξοδεύει ώρες ή και μέρες για την ανάκτηση δημοσίων εγγράφων. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου: Διαλειτουργικότητα και ανάπτυξη υπηρεσιών Διαδικτύου. Οι αντίστοιχες υποδομές και τα συστήματα θα αξιολογηθούν όσον αφορά τις νέες λειτουργίες. Αποδοχή, επιδόσεις (καταπόνηση κ.λπ.), παλινδρόμηση. Επιπλέον, η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τον στόχο ανοικτών δεδομένων [την υλοποίηση του ελληνικού Μητρώου Μεταδεδομένων (όπως ορίζεται στο Μητρώο Διαλειτουργικότητας) και μιας κεντρικής Πύλης Εξυπηρέτησης των Βασικών Μητρώων, η οποία θα αποτελεί κεντρικό σημείο πρόσβασης στα βασικά μητρώα της χώρας].
- Να ολοκληρωθεί το σύστημα διαχείρισης σχέσεων με πελάτες για τη γενική κυβέρνηση, το οποίο επιτρέπει τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
- Να ολοκληρωθεί το έργο συμπλήρωσης της υποδομής των υπηρεσιών μίας στάσης, μέσω της απόκτησης και της χρήσης 6.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών/εκτυπωτών/τάμπλετ που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υπογραφής και 200 συστημάτων διαχείρισης.
- Να τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία που προβλέπει επαγγελματικούς άξονες εργασίας για το προσωπικό που ασχολείται με τις δημόσιες συμβάσεις, ειδικές ομάδες δεξιοτήτων και τη θέσπιση οικονομικών και μη οικονομικών κινήτρων σε πλήρη συμφωνία με το ενιαίο μισθολόγιο (νόμος 4354/2015) χωρίς καμία εξαίρεση.
- Να ολοκληρωθούν οι μελέτες ταξινόμησης των δεδομένων για τα πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του οποίου θα παραδοθούν 220 μελέτες ταξινόμησης των δεδομένων.
- Να ολοκληρωθούν οι αλλαγές σε επίπεδο διεργασιών και διαδικασιών που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, καθώς και τη δημιουργία και θέση σε λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ασφάλειας (SOC) σύμφωνα με τη νέα στρατηγική.
» Απασχόληση
Στο σκέλος δεξιότητες – κατάρτιση – απασχόληση αναμένεται έως το τέλος του 2024 η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συστήματος ψηφιακής απονομής σύνταξης («ΑΤΛΑΣ») που επιτρέπει την καλύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ παροχών, με την έναρξη ισχύος του παράγωγου δικαίου για τη θέσπιση του συστήματος. Επίσης προβλέπεται η εφαρμογή του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας («ΑΡΙΑΔΝΗ») μέσω της έναρξης ισχύος του παράγωγου δικαίου για την έναρξη της συλλογής δεδομένων σε εθνικό επίπεδο μέσω του συστήματος.
Μέσω του συστήματος θα διασφαλιστεί η ψηφιακή καταγραφή του χρόνου εργασίας (ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, χρόνος και παρουσία) και θα δημιουργηθεί ενιαία πύλη για τα διοικητικά δεδομένα που αφορούν την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση.
»Υγεία
Στον τομέα της υγείας θα εφαρμοστούν μέτρα βελτίωσης της αποδοτικότητας που έχουν ήδη θεσπιστεί για την επίτευξη μείωσης του φαρμακευτικού clawback του 2023 τόσο για τα εξωνοσοκομειακά όσο και για τα ενδονοσοκομειακά φάρμακα κατά 150 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, με σκοπό τη στήριξη της ανθεκτικότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Στον βαθμό που δεν επιτυγχάνεται αυτή η μείωση, η διαφορά μεταξύ της στοχευμένης μείωσης και της πραγματικής μείωσης για κάθε έτος δεν θα επιστρέφεται από τη φαρμακευτική βιομηχανία και το σχετικό ποσό θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι 150 εκατ. ευρώ.
Πραγματοποίηση επενδύσεων σε φαρμακευτική Ε&Α για ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα εφαρμοστούν μέσω του συμψηφισμού ισοδύναμου ποσού με τις επιστροφές clawback των προηγούμενων τριών ετών (100 εκατ. ευρώ το 2021, 75 εκατ. ευρώ το 2022, 75 εκατ. ευρώ το 2023) έως συνολικό ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ.
Τον επόμενο χρόνο θα μπει σε πλήρη λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και των κύριων στοιχείων του προγράμματος ψηφιακής υγείας κατά του καρκίνου για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν πλήρως τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία: Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ● Πληροφοριακό σύστημα για τη θεραπεία του καρκίνου (το σύστημα περιλαμβάνει θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη χημειοθεραπεία, από τα οποία 36 βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη) ● Μητρώα ασθενών ● Υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Καρκίνου. Επιπλέον, το πληροφοριακό σύστημα για τη θεραπεία του καρκίνου πρέπει να έχει εγκατασταθεί σε τουλάχιστον 8 (από τα 12) νοσοκομεία.
» Κοινωνική πρόνοια
Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αναμένεται η ανάπτυξη του προγράμματος προσωπικής βοήθειας για άτομα με αναπηρία σε εθνική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης διαδικασίας ιατρικής και λειτουργικής αξιολόγησης.
Επίσης, αναμένεται η στελέχωση τουλάχιστον 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αιτήσεις επιστροφής εξόδων καταθέτοντας όλα τα αναγκαία έγγραφα. Οι εξωτερικοί ελεγκτές θα ελέγχουν τις δαπάνες και θα διενεργούν επίσης λογιστικούς ελέγχους και επισκέψεις για να εξακριβώνουν αν έχουν δημιουργηθεί οι νέες θέσεις.
Παράλληλα, θα γίνει η στελέχωση τουλάχιστον 120 εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι 50 επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 εργαζομένους (μεσαίες) και 70 επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους (μεγάλες).
Στο ίδιο πλαίσιο θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου μέσω αποδοχής από τον διαχειριστή έργου, την αναθέτουσα αρχή των παραδοτέων της σύμβασης.
Αναμένεται, επίσης, η ολοκλήρωση του προγράμματος ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηνών και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους.
Ειδήσεις σήμερα
Ανάλυση: «Καζάνι που βράζει» η Δυτική Οχθη
ΣΥΡΙΖΑ: Σε πανικό ο Τσίπρας – Τι θα κάνει η Αχτσιόγλου
Μητσοτάκης: Εντολή για μεταρρυθμίσεις με όχημα την οικονομία