Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Λονδίνο
Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον «μαραθώνιο» των επαφών εκτός Ελλάδος, στις 27-28 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί το Λονδίνο όπου διοργανώνεται το roadshow της «Morgan Stanley» με τη στήριξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στο συνέδριο πλην των τραπεζών θα συμμετάσχουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις με στόχο να δοθεί έμφαση σε διεθνή funds και επενδυτές της επενδυτικής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και κεφαλαιαγοράς μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ηδη έχει καταγραφεί η πολύ υψηλή υπερκάλυψη της διάθεσης του 22% των μετοχών της ΕΤΕ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν κορυφαία στελέχη του ΤΧΣ, πρόκειται για ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην αυξανόμενη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα αποτελεί αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού μας κλάδου και στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.
Τα θετικά μηνύματα από την Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, η αναγκαία συνεχής πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσε τις επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας: «Εχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας και των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, διευκόλυναν την προσαρμογή της αγοράς μετά την πανδημία. Οι ενέργειες της ενισχυμένης αρχής ανταγωνισμού συνέβαλαν στην αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά. Με βάση αυτή την πρόοδο, η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει γίνει θετική το 2022, για πρώτη φορά μετά την κρίση δημόσιου χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να υλοποιήσει με ταχύτητα «ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο», όπως το χαρακτηρίζει, αναγνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να στεφθεί με επιτυχία στην αρχή της κυβερνητικής θητείας έχοντας νωπή την ισχυρή εντολή που έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου. «Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης, με το 41%. Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Το 41% ήταν το αποτέλεσμα το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή. Και αυτό υπενθυμίζω πάντα στους συνεργάτες μου, στους υπουργούς μας», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα εντός και εκτός της κυβέρνησης. Πρώτον, ότι παρά τις όποιες αντιδράσεις, δεν θα υποχωρήσει στον πυρήνα των αλλαγών που προωθούνται και δεύτερον, προειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν στον ταχύ ρυθμό που θέλει να επιβάλει.
Στη Βουλή
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αναλύσουν τους στόχους και το πρόγραμμά τους στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων παραμένει κεντρική προτεραιότητα ενώ ταυτόχρονα το βλέμμα είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας με στοχευμένες παρεμβάσεις.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η χορήγηση έκτακτων ενισχύσεων συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτους. Αφορά σε οικογένειες με παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους, υπερήλικες και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποδείξει ότι «η υπεραπόδοση της οικονομίας θα επιστρέφει στην κοινωνία», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Το ορόσημο της 6ης Δεκεμβρίου και οι ευρωεκλογές
Στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους, που θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 6 Δεκεμβρίου. Ο στόχος του προϋπολογισμού παραμένει στο 2,4% αλλά εάν η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κινηθεί με ισχυρότερους ρυθμούς στο «καλό», λόγω του τουρισμού, τρίτο τρίμηνο, τότε η νέα αναθεώρηση επί τα βελτίω θα επιδράσει θετικά στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας καθώς θα μειωθεί περαιτέρω το χρέος και θα βελτιωθεί το πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του έτους ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το σύστημα διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Η αρχική σκέψη για «σπάσιμο» της χώρας σε 5-6 εκλογικές περιφέρειες δεν φαίνεται να κυριαρχεί, καθώς δημιουργούνται πολλά επιμέρους προβλήματος καθιστώντας την «άσκηση» δύσκολη. Επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι να παραμείνει μία εκλογική περιφέρεια για το σύνολο της χώρας ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και η λίστα, αν και δεν είναι πρώτη επιλογή για τον Κ. Μητσοτάκη.
Κοινή διαπίστωση
Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι όλες οι έρευνες του Νοεμβρίου καταγράφουν άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, σε σύγκριση με την πρώτη μετεκλογικώς σειρά του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Opinion Poll ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταγράφεται ισχυρή ένσταση κατά των νέων φορολογικών μέτρων καθώς το 43% τα αποδέχεται και το 46% τα απορρίπτει. Οι βελτιώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο στόχο έχουν να αρθούν οι περισσότερες αιτιάσεις και το νέο φορολογικό να εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση και το προσπέρασμα του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη, στο Μαξίμου ανέμεναν αυτή την εξέλιξη, ο Κ. Μητσοτάκης δημοσίως είχε αναρωτηθεί για πόσο ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση ενώ δεν αποκλείεται και νέα βουτιά εφόσον συνεχισθούν οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών από την Κουμουνδούρου.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 5,1% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο