Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει «ανερυθρίαστα ψέματα» για τις συγκρίσεις τιμών. «Ακουσα τον αρχηγό σας να μας λέει πόσο κάνει η φέτα, ότι η φέτα στην Ελλάδα είναι ακριβότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά παραθέτοντας και σχετικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η τιμή της φέτας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 6,28 ευρώ το μισό κιλό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μετέφερε την κόντρα για τη φέτα στο… TikTok πηγαίνοντας σε σούπερ μάρκετ για να δει πόσο έχει η φέτα, κάνοντας μάλιστα… γκάλοπ για την τιμή της. Αναζητώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέτα με 6,28 ευρώ, βρήκε με 11,98 ευρώ το κιλό, δηλαδή φθηνότερη από την τιμή που είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δεδομένου ότι αναφερόταν στα 500 γραμμάρια.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η τιμή της βαρελίσιας φέτας όχι μόνο έχει εκτοξευθεί την τελευταία διετία, αλλά πωλείται και με «καπέλο» έως και 2,5 ευρώ το κιλό. Αν και η τιμή παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει υποχωρήσει μέχρι και 28% στα 1,4-1,5 ευρώ το κιλό από 1,75-1,80 ευρώ πέρυσι, το ελληνικό παραδοσιακό τυρί κινείται στην περιοχή των 12-13 ευρώ το κιλό, ενώ το συσκευασμένο αγγίζει ακόμα και τα 16,5 ευρώ το κιλό.
Δηλώσεις
Οπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, δεδομένης της μείωσης της τιμής παραγωγού του γάλακτος, η φέτα θα έπρεπε να κοστίζει γύρω στα 10,5-11 ευρώ το κιλό, ώστε να έχουν κέρδος και οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ. «Οποιαδήποτε τιμή πάνω από αυτό το όριο είναι καθαρά αισχροκέρδεια», υπογραμμίζουν στελέχη του κλάδου στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
«Υπάρχουν πιέσεις από τις γαλακτοβιομηχανίες να ρίξουμε τις τιμές με πρόσχημα τη μείωση της κατανάλωσης τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. Λένε ότι έχουν πολλά αποθέματα στα ψυγεία και, έτσι, αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε κι εμείς φθηνότερα. Ομως, υπάρχει αισχροκέρδεια. Οταν εμείς δίνουμε το γάλα σε μια χαμηλή τιμή και στο σούπερ μάρκετ αγοράζουμε το τυρί τρεις φορές πάνω, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει θέμα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Από την πλευρά τους οι γαλακτοβιομηχανίες, αν και παραδέχονται ότι οι τιμές που αγοράζουν το αιγοπρόβειο γάλα έχουν πέσει κατά 0,15-0,20 ευρώ, αποδίδουν τη μείωση στην πτωτική πορεία του κόστους παραγωγής. «Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν πέσει αισθητά, επομένως ο κτηνοτρόφος μπορεί να αντέξει αυτήν την πτώση», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όταν οι βιομηχανίες αγόραζαν το γάλα έως και 1,8 ευρώ το κιλό, δεν μπορούσαν να παραγάγουν ένα προϊόν ανταγωνιστικό. «Από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, μεσολαβούν πολλά στάδια που διαμορφώνουν εν τέλει την τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι τιμές είναι υψηλές, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι εκπτώσεις και οι προσφορές που γίνονται», προσθέτει ο κ. Αποστολόπουλος.
Σημειώνεται ότι για την παρασκευή ενός κιλού φέτας απαιτούνται 4 κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος των βιομηχανιών μόνο για το γάλα κυμαίνεται από 5,6 έως 6 ευρώ. «Οταν στα ράφια το προϊόν πωλείται σε υπερδιπλάσια τιμή, στα 13 ευρώ το κιλό, γίνεται κατανοητό ότι το κέρδος των βιομηχανιών είναι μεγάλο. Γι’ αυτό λέμε ότι μια λογική τιμή θα ήταν στα 10-11 ευρώ», επισημαίνουν εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου.
«Καμπανάκι» για τις εξαγωγές
Εκτός, όμως, από την εγχώρια κατανάλωση, κόπωση, λόγω των υψηλών τιμών, παρατηρείται και στις εξαγωγές, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 5%. «Με τις εξαγωγές έχουμε μια σταθερότητα έως μια μικρή μείωση, η οποία οφείλεται ακόμα στην αντίδραση που είχαμε από τις αυξημένες τιμές, την οποία ελπίζουμε να την αναστείλουμε. Είμαστε σε ένα σημείο κρίσιμο», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι σε κάποιες αγορές, όπως αυτήν της Αυστραλίας, όπου υπάρχουν πολλοί ομογενείς, η τιμή της ελληνικής φέτας αγγίζει ακόμα και τα 19 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται σε φθηνότερα τυριά ή σε απομιμήσεις φέτας.
«Η φέτα κινδυνεύει. Μπορεί τώρα κάποιοι έμποροι να κερδίζουν περισσότερα από το λευκό τυρί, ωστόσο μακροπρόθεσμα, αν δεν υπάρχει η φέτα, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι και δική μας ευθύνη να μην πουλάμε όσο όσο το γάλα μας, γιατί έτσι παίζουμε το παιχνίδι των μεταποιητών και των εμπόρων», αναφέρει κτηνοτρόφος από την Αχαΐα.
Από την πλευρά τους, οι γαλακτοβιομηχανίες επαναπροσδιορίζουν την εμπορική τους πολιτική για να διατηρήσουν τα μερίδιά τους. «Μέχρι τώρα τα συμβόλαια ήταν με πολύ υψηλότερες τιμές, οι οποίες μας έδειξαν ότι η αγορά του εξωτερικού δεν αντέχει αυτές τις τιμές, με αποτέλεσμα να στρέφεται σε άλλα τυριά που πωλούνται πολύ φθηνότερα. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες να ρίξουμε τις τιμές, ώστε να ανακάμψει η κατανάλωση», δηλώνει ο κ. Αποστολόπουλος.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 135.000 τόνους φέτας, εκ των οποίων το 60%-65% εξάγεται σε άλλες χώρες αποφέροντας έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Hλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις τον Ιούνιο – Σούπερ εκπτώσεις από ΔΕΗ – Αναλυτικά οι χρεώσεις
Μπλακ άουτ σε πολλούς δήμους στα νότια προάστια
Οι σφαγές από τους Γερμανούς σε Κοντομαρί και Κάνδανο
Συντάξεις Ιουλίου: Δείτε πότε θα πληρωθείτε
Εκπνέει η προθεσμία αποστολής της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς της ελληνικής επικράτειας
Τα μυστικά της Αμφίπολης – Ο Ε.Τ. και το Eleftherostypos.gr στον Τύμβο Καστά [εικόνες]