Ο ΣΚΑΪ αποκάλυψε τα ποσά που έχει προτείνει κάθε εμπλεκόμενος φορέας, καθώς και τις προϋποθέσεις που θέτουν, ώστε να είναι λειτουργική η αύξηση και να μην επιφέρει συνέπειες.
Πιο συγκεκριμένα:
– Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ
– Η Τράπεζα της Ελλάδας σημειώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός πηγαίνει έως τα 780 ευρώ.
– Το ΚΕΠΕ προτείνει να φτάσει ο κατώτατος μισθός από 760 έως 780 ευρώ. Η πρόταση του ΚΕΠΕ είναι πιο σημαντική, καθώς είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο. Σημειώνει, δε, ότι οι αμοιβές πάνω από 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, κάτι που σημαίνει απώλεια στο συνολικό εισόδημα.
– Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση 8-10%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται μεταξύ 770 και 784 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για έκπτωση
– Η ΕΣΕΕ προτείνει αύξηση 7%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 763 ευρώ.
– Ο ΣΕΤΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου στα 753 ευρώ.
Οι εργοδοτικοί φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) δέχονται την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ζητούν περαιτέρω μείωση του μησ ασφαλιστικού κόστους και μείωση της φορολογίας, προτείνοντας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Οι παραπάνω προτάσεις θα συγκεντρωθούν από το ΚΕΠΕ, το οποίο θα καταθέσει την τελική του πρόταση στον υπουργό Εργασίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης με τη σειρά του θα αξιολογήσει, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, τις προτάσεις και στις 10 Μαρτίου, θα υποβάλει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη – Τι προβλέπει