Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργών για το πακέτο παρέμβασης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, η αναδρομική επιστροφή θα αντιστοιχεί στο 60% της καθαρής επιβάρυνσης του καταναλωτή στην τιμή του ρεύματος της πρώτης κατοικίας του για τους λογαριασμούς από 1ης Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και 31 Μαΐου 2022. Οπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, η περίοδος του εξαμήνου αφορά στις ημερομηνίες έκδοσης των λογαριασμών και όχι στις περιόδους κατανάλωσης που αναγράφει ο κάθε ένας από αυτούς.
Τα… ψιλά γράμματα
Δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά με μέλη φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης θα υπολογίζεται στο 60% που προκύπτει ανά μήνα μετά από αφαίρεση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αναγράφεται σε κάθε λογαριασμό της έκπτωσης από το κράτος (δηλ. τη μηνιαία επιδότηση) και της έκπτωσης που κάνει (αν κάνει) ο πάροχος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ελάχιστη επιδότηση θα είναι τα 18 ευρώ για όσους καταναλωτές είχαν καθαρή επιβάρυνση για το εξάμηνο 30 ευρώ και ανώτερη τα 600 ευρώ.
Για παράδειγμα, αν ένα νοικοκυριό πλήρωσε συνολικά ρήτρα αναπροσαρμογής 150 ευρώ το μήνα για το εξάμηνο Δεκεμβρίου – Μαΐου, δηλαδή συνολικά 900 για το εξάμηνο, μέσω της επιδότησης του Δημοσίου κάλυψε τα 150 ευρώ και μέσω μιας έκπτωσης του παρόχου άλλα 70 ευρώ. Η αναδρομική επιδότηση αφορά το 60% των υπόλοιπων 680 ευρώ που έχει επωμιστεί ο καταναλωτής. Ο συγκεκριμένος μπορεί να κάνει την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αν εγκριθεί, θα δικαιούται συνολική επιστροφή 408 ευρώ για το προηγούμενο εξάμηνο.
Γενικά, το μέτρο θα δίνει επιστροφή αν η επιβάρυνση του καταναλωτή μείον τις εκπτώσεις είναι ίση ή μεγαλύτερη των 30 ευρώ, ώστε να πιστωθεί ένα ποσό κατ’ ελάχιστο 18 ευρώ. Αν, δηλαδή, στους 6 μήνες είχε καθαρή επιβάρυνση 20 ευρώ, δεν θα εισπράξει τα 12 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60%, γιατί είναι κάτω από το ελάχιστο όριο των 18 ευρώ.
Στην περίπτωση που η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 300 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.800 το εξάμηνο, και ο καταναλωτής είχε 300 ευρώ έκπτωση από το κράτος και 200 ευρώ από τον πάροχο, η επιστροφή θα αφορά στο ανώτερο πλαφόν, δηλαδή τα 600 ευρώ, ενώ κανονικά το 60% της καθαρής επιβάρυνσης για τον καταναλωτή θα ήταν 780 ευρώ.
Το δικαίωμα για επιδότηση θα κατοχυρώνεται με αίτηση που θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την κατασκευή της οποίας θα επιμεληθούν η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για παράδειγμα:
- Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)
- Αν η επιβάρυνση είναι 20 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)
- Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 100 εύρω η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 360 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 1.000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 1.200 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι 600 ευρώ, αφού (τα 600 ευρώ) είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης.
- Αν η επιβάρυνση είναι 1.500 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ.
Τι να προσέξουμε
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Μόλις εγκριθεί η αίτηση, το ποσό που αναλογεί στην αναδρομική επιστροφή πιστώνεται στο λογαριασμό που έχει δηλώσει ο καταναλωτής.
Σημειώνεται ότι αναδρομικά επιδοτείται μόνο η πρώτη κατοικία, όχι η δευτερεύουσα. Στην πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν κατά την αίτησή τους να διορθώσουν τον αριθμό παροχής («ρολόι») που έχουν γράψει στη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1, ώστε να συμφωνεί με το λογαριασμό ρεύματος που πλήρωσαν. Ετσι, θα δηλώσουν ουσιαστικά το δικό τους όνομα ως δικαιούχο, ασχέτως τι αναγράφει ο λογαριασμός, σε ποιον ανήκει το σπίτι, αν είναι ενοικιασμένη ή δωρεάν παραχωρημένη ή φοιτητική στέγη κ.λπ.
Δικαιούχος σε κάθε περίπτωση θα είναι αυτός που έμεινε στο ακίνητο (κύρια κατοικία) και πλήρωνε το λογαριασμό. Μετά την αίτηση οι πάροχοι ρεύματος θα δώσουν τα ακριβή στοιχεία των λογαριασμών. Θα αθροίζονται όλες οι «ρήτρες» που προέκυψαν στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τους 6 μήνες, από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Μαΐου. Θα αφαιρούνται, όμως, τα ποσά που ήδη εισέπραξαν ή είχαν λάβει ως μείωση από τον πάροχο. Επ’ αυτών θα λάβουν το 60%.
Το ανώτατο όριο επιδότησης είναι 600 ευρώ. Αν το καθαρό ποσό που πλήρωσε ο καταναλωτής σε 6 μήνες ως «ρήτρα» δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ, τότε δεν θα εισπράξει τίποτα, διότι το Δημόσιο δεν θα καταβάλει καμία επιδότηση κάτω από 18 ευρώ.
Κατά τη λογική ανάλογων επιδομάτων που έχουν δοθεί στη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που έχει περάσει η οικονομία, το ποσό της επιστροφής θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν θα συμψηφίζεται με καμία άλλη οφειλή του δικαιούχου είτε στο Δημόσιο είτε σε τράπεζες.
Φοιτητές
Οπως εξήγησε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, οι φοιτητές θα δηλώνουν το ακίνητο που ενοικιάζουν στην πόλη των σπουδών τους ως κύρια κατοικία στην εφορία. Στην πλατφόρμα, όμως, θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία ως πρώτη κατοικία. Το πλαίσιο είναι σε συνεννόηση με την Ε.Ε., ανέφερε ο κ. Πετραλιάς.
Στην αναδρομική επιστροφή του εξαμήνου δεν θα συμμετέχουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οπως εξήγησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ήδη καλυφθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο. «Κάτι που θα διαπιστώσουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος που θα λάβουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, απ’ όπου θα αφαιρεθούν ποσά που αντιστοιχούν με την ενίσχυση που έπρεπε να λάβουν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».
Απορρόφηση του 70-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας
Η απορρόφηση του 70% με 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας είναι ο στόχος της νέας δέσμης παρεμβάσεων. Ειδικά για τα νοικοκυριά οι δράσεις είναι άμεσες και χρονικά «μοιράζονται» στις ενισχυμένες επιδοτήσεις Μαΐου-Ιουνίου και στη νέα φόρμουλα ενίσχυσης και σταθεροποίησης της τιμής της λιανικής από 1ης Ιουλίου. Συνολικά, το πακέτο μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ο «πάγος» στην ρήτρα αναπροσαρμογής, οι ακόμα πιο γενναίες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι μόνο μερικά από όσα θα εφαρμοστούν για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου οι πολίτες να ανακουφιστούν από την ενεργειακή κρίση που πλήττει έντονα την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
«Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μία δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αποσυνδέονται από τη χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου», τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού».
Τι αλλάζει από τον Ιούλιο
Επί της ουσίας, από τον Ιούλιο και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται -οριζόντια- ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται -σε μηνιαία βάση- το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου.
Υπολογίζεται ότι το νέο σύστημα απορροφά το 85% των αυξήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, το 80% για τους επαγγελματικούς καταναλωτές και επιχειρήσεις και το 90% των αυξήσεων για τους αγρότες. Η τιμή της κιλοβατώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 15-20 λεπτών.
«Με τον τρόπο αυτόν ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.
Αυτό που πρακτικά αλλάζει στην εμπορική αλυσίδα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι ότι το κόστος με το οποίο προμηθεύονται οι πάροχοι το ηλεκτρικό ρεύμα σταματάει να συνδέεται με την Οριακή Τιμή και το φυσικό αέριο. Σταματάει δηλαδή να εξαρτάται από τους όρους ζήτησης και προσφοράς της ελεύθερης αγοράς, αποκτώντας έμμεσα κάποιου τύπου πλαφόν.
Λόγω της σταθεροποίησης αυτής της τιμής στην κιλοβατώρα, παύει να υπάρχει περιθώριο από πλευράς των παρόχων για χρεώσεις στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία ευθύνεται κατά πολύ για το άλμα των λογαριασμών.
Ενισχύονται οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο
Μέχρι τον Ιούλιο όμως, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία.
Πιο συγκεκριμένα, αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδοτούνται, για πρώτη φορά, και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 KWh της κύριας κατοικίας, καθώς και καταναλώσεις υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, για τους οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.
Ετσι, στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα. Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh. Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh. Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh το μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.
Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh το μήνα, χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα καταβάλει 63,6 ευρώ, λαμβάνοντας δηλαδή έκπτωση 51%.
Για το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδήσεις σήμερα
Επιστροφή για τους λογαριασμούς ρεύματος: Πώς, πότε και σε ποιους θα δοθούν τα αναδρομικά
Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Το χρονικό του εγκλήματος και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες