Υπογραμμίζεται ότι μόνο η παγκόσμια αγορά wellness αναμένεται να αυξηθεί από 880 δισ. δολάρια το 2023 σε 2,3 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2033, σύμφωνα με ανάλυση του Fact.MR.
Σημειώνεται επίσης ότι ο υποκλάδος του τουρισμού ευεξίας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος σε πολλές χώρες.
Ως εκ τούτου το ανοδικό ενδιαφέρον για την υγεία και τις νέες εμπειρίες αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της αγοράς και η αύξηση των δαπανών για ταξίδια αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού ευεξίας.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες οι ξένοι ασθενείς μπορούν να δαπανήσουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 6.000 δολ. σε κάθε ταξίδι.
O τουρισμός υγείας λειτουργεί θετικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και συνεπώς στην ομοιογενή, κατά το δυνατόν, κατανομή του τουριστικού πλήθους στον χώρο και στον χρόνο και αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου 20 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας, είναι σαφές δε ότι εξελίσσεται σε δυναμικό τομέα του τουρισμού.
Πολύ περισσότερο για την 3η και 4η ηλικία που αφορούν σε υγιείς ηλικιωμένους που αναδεικνύονται σε υπολογίσιμη ταξιδιωτική δύναμη καθόσον διαθέτουν ευχέρεια χρόνου, τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και επιθυμία για ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς, εντός και εκτός της χώρας διαμονής.
Ιαματικές πηγές
Ειδικά ο ιαματικός τουρισμός είναι το μόνο είδος που δημιουργεί αναγκαστικούς repeaters, δεδομένης μάλιστα της μεγάλης δυναμικής που έχει το είδος του ιαματικού τουρισμού και των μονάδων ιαματικής ιατρικής που έχει η Eλλάδα με το μοναδικό βιοκλίμα της και τον συνδυασμό της θάλασσας με τις ιαματικές πηγές, οι προοπτικές δε να αναπτυχθεί το εν λόγω είδος είναι τεράστιες.
Πολύ περισσότερο μάλιστα που το 2025 ο ιαματικός τουρισμός θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. H Eλλάδα σήμερα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Tουρκία, η Πολωνία και η Tσεχία κατέχουν το 13% και το Bέλγιο το 8%.
Επιθεώρηση Εργασίας: Σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει Δώρο Χριστουγέννων
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού εκτιμάται μεταξύ 45,5 δισ. και 72 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15%-25% με περίπου 14 εκατ. διασυνοριακούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις και την ενδονοσοκομειακή παραμονή.
Οπως επισήμανε πρόσφατα ο καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εκ νέου έναν κορυφαίο προορισμό στον τομέα του τουρισμού υγείας εφαρμόζοντας την ιπποκράτειο αντίληψη στην ανάπτυξή του.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο απόλυτος wellness προορισμός
Η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί χώρα ευεξίας και οι διεθνείς παρατηρητές και εμπειρογνώμονες συμφωνούν σε αυτό. Οι έννοιες της ευφορίας, της ευδαιμονίας, της ολιστικής θεραπείας χρησιμοποιούνται αυτούσια ελληνικές στο παγκόσμιο λεξικό ευεξίας.
Αλλωστε η Ελλάδα ήταν ο πρώτος τόπος της Γης που η ευεξία περιγράφηκε επιστημονικά από την αρχαιότητα ως η καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση σώματος και πνεύματος που μπορεί ο άνθρωπος να αποκτήσει και να διατηρήσει, κατά τον Ιπποκράτη.
Δυστυχώς, αυτοί που ξέρουν ομονοούν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος φορέας μέχρι στιγμής που να συγκεράσει τον κλάδο και να τον οδηγήσει στη ρεαλιστική προώθηση του τουρισμού υγείας της χώρας στο εξωτερικό.
Στο πρόσφατο παρελθόν συζητήθηκαν η δημιουργία ιατρικής visa (medical visa, πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών) και η δημιουργία κινήτρων για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για την ανάπτυξη Domestic Management Organisations (DMOs), που θα διαχειρίζονται τον τουρισμό τρίτης ηλικίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Αναπτυξιακό πρότυπο
Υπέρ ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τον τουρισμό της Ελλάδας τάχθηκε πρόσφατα και ο Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Συνεργασιών του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ίδιος παρουσίασε τους τρόπους ενσωμάτωσης της υγείας σε όλες τις πολιτικές της χώρας μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο. Για τον τομέα του ιατρικού τουρισμού υγείας διατίθενται περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Σχέδιο Ελλάδα 2.0) και από το ΕΣΠΑ 2021-27.
Μέσα από το ΕΣΠΑ και για δράσεις εξωστρέφειας θα εξασφαλιστούν 750 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και ψηφιοποίηση υφιστάμενων δομών και μέσα από το καθεστώς 360 του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν κέντρα αποθεραπείας.
Επίσης, μέσα από το καθεστώς εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα χρηματοδοτηθούν κέντρα ιαματικού τουρισμού και ιαματικής θεραπείας, ενώ ακόμη 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα κατευθυνθούν στη δημιουργία 15 νέων και την αναβάθμιση 15 υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών με παράλληλη ανάπτυξη και των γεωγραφικών περιοχών.
Τα Λουτρά Λουτρακίου, γνωστά και ως Πόζαρ, στην Πέλλα, το Σιδηρόκαστρο και το Αγκιστρο στον Νομό Σερρών, τα πηλοθεραπευτήρια στην Πικρολίμνη Κιλκίς και στις Κρηνίδες Καβάλας, τα διάσημα Λουτρά Αιδηψού, τα ιαματικά λουτρά στον Λαγκαδά, τα ατμόλουτρα Αμάραντου Κόνιτσας και πόσα ακόμα ανά την Ελλάδα προσελκύουν καθημερινά επισκέπτες που επιθυμούν να αφεθούν στις υπηρεσίες του θερμαλισμού, της ευεξίας, του τουρισμού υγείας. Στόχος αυτής της συνεργασίας, εκτός από την ανάπτυξη, η δημιουργία πακέτων για τους τουρίστες υγείας στο νέο διεθνές περιβάλλον και η ανάδειξη της υπεροχής της Ελλάδας στις υπηρεσίες τουρισμού υγείας, θερμαλισμού και ευεξίας.
Ειδήσεις σήμερα
Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο
Αγιάσογλου (ΟΣΥ) στον ΕΤ: Νέα εποχή στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες
Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στο ΑΠΘ – Φοιτητές καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς