Οι υποδομές ευρυζωνικότητας, τα data centers, οι δορυφορικές συνδέσεις, τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών και η ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών συνθέτουν μία νέα τεχνολογική πραγματικότητα για το μέλλον του νησιού, που φέρνει την Κρήτη στο επίκεντρο της τεχνολογικής και ψηφιακής επανάστασης. Ετσι η Κρήτη μετατρέπεται από ένα σημείο προορισμού για τουρίστες, σε Σίλικον Βάλεϊ της Μεσογείου, προσελκύοντας επιχειρήσεις και καινοτόμους εταιρίες που αναζητούν εξελιγμένες ψηφιακές λύσεις ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας.
Πύλη μεταξύ ηπείρων
Η Κρήτη αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο ψηφιακής διασύνδεσης, ενισχύοντας τη θέση της στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη μέσω σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Αυτές οι υποδομές ενισχύουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας, καθιστώντας το νησί κεντρικό σημείο διακίνησης δεδομένων.
Σταθμός Προσαιγιάλωσης στο Τυμπάκι
Η Vodafone Ελλάδας κατασκεύασε τον πρώτο σταθμό προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων στη νότια Κρήτη, στο Τυμπάκι. Αυτός ο σταθμός προσφέρει μια νέα, ποικιλόμορφη τοποθεσία σε σχέση με τη Βόρεια Κρήτη, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια. Συνδέεται με το Ηράκλειο μέσω νέου αγωγού μήκους 30 χιλιομέτρων και οπτικών ινών μήκους 280 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον ιδανικό κόμβο συνδεσιμότητας στην περιοχή.
Υποθαλάσσια Καλώδια
2Africa: Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών στον κόσμο, με χωρητικότητα έως 180 Tbps, προσαιγιαλώθηκε πρόσφατα στο σταθμό του Τυμπακίου. Αυτό το έργο, στο οποίο συμμετέχουν εταιρίες όπως η Vodafone, η Meta και η China Mobile, στοχεύει στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας.
India-Europe-Xpress (IEX): Ενα καλωδιακό σύστημα μήκους σχεδόν 10.000 χιλιομέτρων που συνδέει τη Βομβάη με την Ευρώπη, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το IEX προσαιγιαλώθηκε επίσης στον σταθμό του Τυμπακίου, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή συνδεσιμότητα της Κρήτης.
BlueMed: Το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα της Sparkle, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου, καταλήγει στο Data Center της εταιρίας στα Χανιά. Αυτό το καλώδιο εντάσσεται στο ευρύτερο σύστημα Blue & Raman Submarine Cable Systems, που κατασκευάζεται σε συνεργασία με την Google και άλλους παρόχους, επεκτείνοντας τη συνδεσιμότητα έως τη Βομβάη της Ινδίας.
Η πόντιση του καλωδίου ξεκίνησε το 2023, με το τμήμα από τη Γένοβα έως το Παλέρμο να έχει ολοκληρωθεί, ενώ το καλώδιο έχει ήδη φτάσει στην Κρήτη. Στα Χανιά, το BlueMed καταλήγει στο Data Center της Sparkle, το οποίο διασυνδέεται με τα χερσαία δίκτυα του νησιού και το δίκτυο MedNautilus, που εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Με τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και δυνατότητα μετάδοσης άνω των 25 Tbps ανά ζεύγος, το BlueMed προσφέρει υψηλής ταχύτητας συνδέσεις Internet, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και ενισχύοντας την ψηφιακή εξέλιξη των διασυνδεδεμένων χωρών.
GreenMed: Νέος διάδρομος
Συνεχίζοντας την επενδυτική της δραστηριότητα, η Sparkle αναπτύσσει το υποβρύχιο καλώδιο GreenMed, το οποίο θα συνδέει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Το καλώδιο θα ξεκινά από τα Χανιά, θα περνά κοντά από την Πρέβεζα και θα καταλήγει στην Ιταλία, δημιουργώντας έναν νέο τηλεπικοινωνιακό διάδρομο που θα συνδέει γειτονικές χώρες. Για την υλοποίηση αυτού του έργου απαιτείται επένδυση περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Κέντρα δεδομένων
Η αυξημένη ζήτηση για συνδεσιμότητα και οι νέες υποδομές καλωδίων δημιουργούν την ανάγκη για επιπλέον κέντρα δεδομένων στην περιοχή. Η Sparkle έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή ενός Data Center στα Χανιά και βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης δεύτερου, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης επτά μήνες.
Data Centers: Η Κρήτη γίνεται ψηφιακό θερμοκήπιο
Δύο μεγάλα data centers, που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή σε στάδιο ανάπτυξης, τοποθετούν το νησί στην καρδιά της ψηφιακής μετάβασης.
Το κέντρο δεδομένων της Sparkle στα Χανιά, με συνολική έκταση 1.579 τετραγωνικών μέτρων και ισχύ 0,8 MW, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους αποθήκευσης δεδομένων στην περιοχή, ενισχύοντας τη θέση του νησιού ως περιφερειακό τηλεπικοινωνιακό κέντρο.
Παράλληλα, το νέο data center της Digital Realty στο Ηράκλειο σηματοδοτεί μία ακόμη επένδυση στρατηγικής σημασίας, προσελκύοντας εταιρίες που αναζητούν αξιόπιστες λύσεις cloud computing και αποθήκευσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας.
Επίσης η Vodafone έχει δημιουργήσει ένα Tech Hub στο Ηράκλειο απασχολώντας digital engineers και άλλες ειδικότητες, ενώ start ups όπως η Fairlo (Στοκχόλμη) και η Sunlight (Cambridge) έχουν φτιάξει δικές τους Tech Hub και ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή.
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Από τον Ψηλορείτη έως το Διάστημα
Οι επενδύσεις στη δορυφορική επικοινωνία αποτελούν έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα για την τεχνολογική ανάπτυξη της Κρήτης.
Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, που βρίσκεται στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, αναβαθμίζεται ώστε να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα σημεία διασύνδεσης με δορυφορικά συστήματα (Space-to-Earth). Η εγκατάσταση οπτικών τερματικών θα επιτρέψει τη συνδεσιμότητα με δορυφορικά δίκτυα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην αστρονομική έρευνα και τις τηλεπικοινωνίες.
Το έργο περιλαμβάνει:
- Ανάπτυξη οπτικών τερματικών για διασυνδεσιμότητα με δορυφορικά συστήματα (Space-to-Earth).
- Εγκατάσταση νέου τηλεσκοπίου Richey-Chrétien 1m για την ενίσχυση των δυνατοτήτων έρευνας και επικοινωνίας.
- Διασύνδεση με διεθνή δίκτυα δορυφορικών επικοινωνιών, καθιστώντας την Κρήτη σημείο αναφοράς στον τομέα του Διαστήματος και της αστρονομικής έρευνας.
Επιπλέον, στην Ανατολική Κρήτη, το υπουργείο επενδύει στην εγκατάσταση επίγειου δορυφορικού σταθμού RF στο πλαίσιο του προγράμματος μικροδορυφόρων. Αυτό θα επιτρέψει ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη επικοινωνία μεταξύ Γης και δορυφόρων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εθνικής και ευρωπαϊκής διαστημικής στρατηγικής.
Ευρυζωνικότητα: Οι οπτικές ίνες φέρνουν την Κρήτη στην κορυφή της ψηφιακής εποχής
Η Κρήτη κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, εξασφαλίζοντας υπερυψηλές ταχύτητες Διαδικτύου για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Το έργο Fiber-to-the-Home (FTTH) έχει ήδη επεκταθεί σε τέσσερις μεγάλες πόλεις του νησιού, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο, καθώς και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως η Σητεία και η Ιεράπετρα.
Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει την ανάπτυξη του FTTH στα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Αγιο Νικόλαο, τη Σητεία και την Ιεράπετρα, ενώ η NOVA-United Fiber δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο.
Παράλληλα, η υλοποίηση του έργου Ultra-Fast Broadband (UFBB) από τον ΟΤΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύων σε 437 οικισμούς σε ολόκληρη την Κρήτη, καλύπτοντας περιοχές του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, του Λασιθίου και των Χανίων.
Τέλος, το πρόγραμμα Rural Broadband ενισχύει την ευρυζωνική κάλυψη στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, εξυπηρετώντας 7.000 νοικοκυριά. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ισότιμη ψηφιακή ανάπτυξη της υπαίθρου, προσφέροντας πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν τεχνολογικά απομονωμένες.