Ουσιαστικά μιλάμε για την εισαγωγή ενός κόφτη ώστε η θερμοκρασία των κλιματιστικών να μην έχει τεράστια διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην on camera συζήτηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα το μεσημέρι φωτογράφισε ένα τέτοιο μέτρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».
Η Ισπανία ενθαρρύνει την τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων για να περιορίσει την κατανάλωση των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια, ενώ σύμφωνα με το «σχέδιο ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη (25/5) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τη λειτουργία των κλιματιστικών τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα. Έτσι λοιπόν ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια της Ισπανίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου αυτή την εποχή ενώ τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο κυβερνητικό έγραφο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν «να εργάζονται τρεις ημέρες από το σπίτι τους και δύο ημέρες με φυσική παρουσία», υπογράμμισε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «άμεσα», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ. Μειώνοντας τους βαθμούς στα air condition, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αυτό το έτος. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο του 2023.
Ειδήσεις σήμερα
Στη Νορβηγία εντοπίστηκε ο 6χρονος Ράινερ – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες
Big Brother: Αυτός είναι ο παίκτης που φέρεται να διέπραξε το βιασμό στη Ρόδο