H S&P είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης μετά την DBRS που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ, ο οποίος αναβαθμίζει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Με την αξιολόγηση δύο αναγνωρισμένων οίκων η ΕΚΤ αλλάζει κατάταξη για την Ελλάδα και πλέον θα πρέπει να άρει την έκπτωση του 45% που κάνει στην ονομαστική αξία των ομολόγων που κάνει αποδεκτά ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, σε συνέχεια της αναβάθμισης του Ελληνικού Δημοσίου η S&P θα αναβαθμίσει και το αξιόχρεο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώνοντας το κόστος δανεισμού από τη διατραπεζική αγορά.
Στο σχόλιο με το οποίο συνοδεύει την αξιολόγησή της η S&P έχει θετικές αναφορές όχι μόνο για τις μέχρι τώρα επιδόσεις της οικονομίας αλλά και για τις προοπτικές της τα επόμενα χρόνια. Τούτο με δεδομένο ότι ο οίκος έχει αποτιμήσει στην αξιολόγησή του εκτός από την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται η νέα κυβέρνηση και τα πρώτα της βήματα με τη μορφή νομοθετικών πρωτοβουλιών αλλά και της δημοσιονομικής στρατηγικής. Επικροτεί την προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους και τη μείωση για το 2023 του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 159,8%, από 171,3% το 2022, και παραδέχεται ότι και φέτος η ανάπτυξη θα φτάνει το 2%, ούσα σχεδόν τριπλάσια από την αντίστοιχη πρόβλεψη για την ευρωζώνη.
Το ίδιο θετικοί ήταν οι εκπρόσωποι των οίκων S&P και Moody’s (προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου στις 15/9), που συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, στο Μαρακές του Μαρόκου, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Ο κύκλος των αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία θα κλείσει την 1η Δεκεμβρίου με τη Fitch, που αναμένεται να είναι ο τρίτος οίκος που θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα.