Συγκεκριμένα, με την ανακοίνωσή της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ, γνωστοποιεί στους πελάτες πως μπορούν να πάρουν μέχρι τέσσερα τεμάχια τετράλιτρα και πεντόλιτρα μπουκάλια και μέχρι τρία, σε ό,τι αφορά αυτά του ενός και των δύο λίτρων.
Η ανακοίνωση: «Αγαπητοί μας πελάτες, Σας παρακαλούμε όπως προμηθεύεστε μέχρι 3 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα 4lt και 5lt και 4 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα 1lt και 2lt για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών».
Προφανώς και αυτό δεν άρεσε στους καταναλωτές, που δήλωσαν στο Mega πως ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει αυτό που επιθυμεί και σε όποια ποσότητα επιθυμεί.
Ελαιόλαδο: Ράλι τιμών και κοπές
Μπορεί το ελαιόλαδο να θεωρείται ο «υγρός χρυσός» των μεσογειακών χωρών λόγω των πολύτιμων θρεπτικών ουσιών του, ωστόσο πλέον θεωρείται χρυσός λόγω της υψηλής τιμής του.Η μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία και κατ’ επέκταση οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει σε «κρούσματα» κλοπής ελαιόλαδου.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία εκτινάχθηκαν στα 8,45 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, η «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο», πραγματοποιώντας άλμα 111% από έτος σε έτος.
Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας άνω των 420.000 ευρώ κλάπηκαν από ελαιοτριβείο της Ισπανίας, το Marin Serrano El Lagar, και μέχρι στιγμής οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί.
Ομως είχε προηγηθεί και κλοπή 6.000 λίτρων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από άλλο ελαιουργείο.
Το ράλι τιμών του ελαιόλαδου αποδίδεται στη μειωμένη παραγωγή λόγω των έντονων φαινομένων ξηρασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου αυξήθηκαν στις 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο. Ηδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια αποκλιμάκωσης.
Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, πλήττεται από έντονη ξηρασία ήδη από το 2022, με αποτέλεσμα πέρυσι η παραγωγή της να μειωθεί σχεδόν παραπάνω από το μισό. Στοιχεία από την εταιρία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα περιορίστηκε στους 610.000 τόνους από 1,3-1,5 εκατ. τόνους που είναι συνήθως.
«Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της, με τη μέση θερμοκρασία να είναι 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία», αναφέρει το CNBC.
«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιόλαδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για την Ελλάδα, τόσο από άποψη παραγωγής όσο και τιμής. Η παραγωγή στην Ελλάδα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανήλθε σε 340.000 τόνους, ωστόσο τη νέα ελαιοκομική περίοδο εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι θα μειωθεί στο μισό, περίπου στους 150.000-180.000 τόνους.
Ως αποτέλεσμα της ελλιπούς παραγωγής στην Ισπανία και την Ιταλία, η τιμή του ελληνικού ελαιόλαδου κατέγραψε ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας ακόμα και τα 8 ευρώ στον παραγωγό, ενώ η νέα σοδειά αναμένεται να φεύγει από τον παραγωγό σε διψήφιο νούμερο, δηλαδή από 10 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν οι παραγωγοί στη διάθεσή τους, η κατανάλωση του τυποποιημένου επώνυμου ελαιόλαδου στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει μια μείωση της τάξεως του 30% με 40% μέχρι και τον Αύγουστο.
ΧΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η Τουρκία αναστέλλει τις εξαγωγές
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, την κατάσταση περιπλέκει περισσότερο η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιόλαδου.
Ο Holland προειδοποίησε ότι τα αποθέματα ελαιόλαδου θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όταν συνήθως φτάνουν οι νέες σοδειές.
«Περαιτέρω πολύπλοκο θέμα είναι η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιόλαδου», δήλωσε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι «η αναστολή έχει επιδεινώσει τους ήδη περιορισμένους όγκους στην Ισπανία».
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιόλαδου, ανέστειλε τις εξαγωγές χύδην μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μια κίνηση που οφείλεται στην παγκόσμια άνοδο των τιμών.
Ειδήσεις σήμερα
Συναγερμός και έρευνα από την Κομισιόν για Meta και TikTok – Τι συνέβη
Βασίλισσα Καμίλα: Γιατί φορά τα κοσμήματα και την τιάρα της Ελισάβετ;
Στο φως συνταρακτικά έγγραφα που αποκαλύπτουν τα σχέδια της Χαμάς για την επίθεση