Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους σημείο αναφοράς δεν είναι τόσο η επενδυτική βαθμίδα όσο οι μεταρρυθμίσεις η οποίες την εξασφάλισαν και πρέπει να συνεχιστούν, ειδικά στην απονομή της δικαιοσύνης, στη μείωση του διοικητικού κόστους στις συναλλαγές με το Δημόσιο και στη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στην παρούσα φάση στη γραμμή της εκκίνησης βρίσκονται πλέον ιδιωτικές επενδύσεις τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ οι οποίες ανακοινώθηκαν πρόσφατα σε κλάδους στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι η πράσινη ενέργεια, η κτηματαγορά (real estate), η διαχείριση αποθηκών (logistics), οι τηλεπικοινωνίες και τα τρόφιμα. Ολες είτε έχουν ξεκινήσει και ενισχύονται είτε βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.
» Πράσινη ενέργεια
Η Motor Oil ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ σε τρεις πυλώνες ώστε ο όμιλος να γίνει σημείο αναφοράς στον κλάδο ενέργειας τόσο στα συμβατικά και εναλλακτικά καύσιμα όσο και στους κλάδους της πράσινης ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας, όπου με σειρά εξαγορών εταιριών διαχείρισης αποβλήτων και οργανικής ανάπτυξης δηλώνει ενεργή παρουσία.
Ηδη, με βάση όσα ανέφερε η διοίκηση ο όμιλος υλοποιεί πλάνο επενδύσεων 4 δισ. ευρώ έως το 2030 με αιχμή την πράσινη ενέργεια, την αναβάθμιση του διυλιστηρίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, την κυκλική οικονομία, αλλά και τον εμπλουτισμό των αλυσίδων λιανικής που ελέγχει (πρατήρια κτλ.) με υποδομές για την ηλεκτροκίνηση αλλά και νέα καύσιμα. Από το σύνολο των επενδύσεων 2,5 δισ. θα αφορούν στην κυκλική οικονομία. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές του ομίλου Verd και Πράσινο Λάδι, που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Η διοίκηση στοχεύει με τον τρόπο αυτό να «ξεκλειδώσει» χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκότερους όρους από την Ε.Ε. και από την επενδυτική κοινότητα, βελτιώνοντας έτσι τις χρηματοοικονομικές προοπτικές του ομίλου.
» Παράκτια αιολικά πάρκα
Τον Ιανουάριο του 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τεχνικές μελέτες και ΣΜΠΕ για κάθε περιοχή ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων με συνολικό προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ.
Η πλήρης ανάπτυξη του Εθνικού Προγράμματος με ορίζοντα το 2050 περιλαμβάνει 25 περιοχές συνολικής έκτασης 2,712 Km2 εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 GW. Η πλειοψηφία των περιοχών και συγκεκριμένα οι 19 από τις 25 ενδείκνυνται για πλωτά υπεράκτια (10,4 GW), ενώ τα σταθερής έδρασης (2 GW) θα περιοριστούν σε έξι περιοχές.
Στην πρώτη φάση υπεράκτια σταθερής έδρασης θα αναπτυχθούν μόνο στην περιοχή των Διαπόντιων Νησιών και του Πατραϊκού Κόλπου. Ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη του 20 κριτήρια αποκλεισμού, προκειμένου να διασφαλίσει τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και τις θαλάσσιες δραστηριότητες στον ελληνικό χώρο.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τα επόμενα βήματα και οι εκτιμήσεις για αποθέματα
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των υποψήφιων χωρών που εξετάζει η SUNLIGHT για την κατασκευή του επόμενου giga factory (επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ), όπως αποκάλυψε ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός διευθυντής της SUNLIGHT. Το εργοστάσιο θα παράγει μπαταρίες λιθίου νέας γενιάς.
» Κλάδος τροφίμων
Στο μεταξύ έντονη είναι η κινητικότητα και στον κλάδο των τροφίμων. Συγκεκριμένα, η CVC Capital Partners, που έχει εξαγοράσει τον όμιλο Vivartia, αναζητεί ευκαιρίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα brands του ομίλου.
Ενδιαφέρον για τον κλάδο της κατεψυγμένης ζύμης και των κρεάτων έχει η Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου με κορμό την Creta Farms, υλοποιώντας σχέδιο για τον μετασχηματισμό της αλλαντοβιομηχανίας σε έναν διευρυμένο όμιλο τροφίμων.
Ειδήσεις για ζύμη πιθανόν να υπάρξουν και από την πλευρά της βιομηχανίας Παλίρροια Σουλιώτης στην οποία το VNK Capital του Βασίλη Κάτσου και της Νέλλης Κάτσου κατέχει το 36%. Στο τέλος Ιανουαρίου εφέτος γνωστοποιήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ότι μοναδικός μέτοχος της βιομηχανίας κατεψυγμένων ζυμών Τσαμπάσης από το Αργος είναι η Παλίρροια Σουλιώτης.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα επικεντρωθεί στα του οίκου του, αυξάνοντας το ποσοστό του στη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ. Αίσθηση έκανε η αλλαγή ιδιοκτησίας του μεταλλικού νερού Ιόλη. Η Premia Properties και ο βασικός μέτοχος Sterner Stenhus Greece εξαγόρασαν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία τα ακίνητα, την επιχείρηση και το γνωστό brand. Συμπληρωματικό προϊόν με την οινοποιητική δραστηριότητα σε επίπεδο οργάνωσης και διανομής, το νερό ενδεχομένως να είναι η αρχή για τη διεύρυνση του portfolio της Sterner Stenhus των αδελφών Γεωργιάδη στον κλάδο των ποτών.
Ο χώρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αύξησε τον τζίρο του κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ και το 2021 συνεχίζεται η ανοδική πορεία. Οι αυξημένοι τζίροι και οι υψηλές επενδύσεις που απαιτούν οι ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε μεγάλα καταστήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο την επόμενη τριετία, με πρώτες στη σειρά προς πώληση τουλάχιστον δύο αλυσίδες μεσαίου μεγέθους.
» Logistics
Στον χώρο της διαχείρισης αποθηκών η HIG Capital ανακοίνωσε διά στόματος Κωσταντίνου Μπήτρου την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα από τα 350 εκατ. ευρώ στα 600 εκατ. ευρώ, κυρίως για την εξαγορά υποδομών logistics.
Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, ο προσανατολισμός επενδύσεων για την ελληνική αγορά στην παρούσα φάση είναι η εξαγορά υποδομών σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά στη διασύνδεση της ελληνικής βάσης που έχει δημιουργήσει με την κεντρική Ευρώπη.
» Real Estate
Tην ίδια ώρα, νέα δεδομένα υπάρχουν στο πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης μέσω του θεσμού της χρυσής βίζας, με δεδομένες και τις βίαιες αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι πως η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει κεφάλαια από τρίτες χώρες, με την οικονομία της χώρας να δέχεται περίπου 1,102 δισ. ευρώ από το εξωτερικό κατά το α’ εξάμηνο 2023, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Μάλιστα, ο διπλασιασμός του ελάχιστου ύψους επένδυσης για τους ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, που αποκτούν άδεια παραμονής μέσω της αγοράς ακινήτου, δεν μείωσε τις συναλλαγές, καθώς, σύμφωνα με έρευνα μεγάλων μεσιτικών γραφείων, όπως η RE/MAX, οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν σταθερά και διαχρονικά την ελληνική αγορά ακινήτων, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έρχονται στην Ελλάδα μόνιμα μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν για φέτος άλλα 11,5 δισ. που είναι ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων. Αν σε αυτά προστεθεί και η απορρόφηση από τα κονδύλια του ΤΑΑ, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, τότε οι δημόσιες επενδύσεις φέτος φτάνουν τα 15 δισ. ευρώ.
Η Vodafone βλέπει ξανά Ελλάδα
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα σχεδιάζει η βρετανική Vodafone, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην Ελλάδα μέσα από ενισχυμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή προχωρά σε πώληση της θυγατρικής της στην Ισπανία στη βρετανική Zegona Communications έναντι 5 δισ. δολαρίων.
Η χώρα μας φαίνεται πως τραβά τα βλέμματα της μητρικής εταιρίας η οποία σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις που θα συμπληρώσουν το πενταετές επενδυτικό πλάνο της Vodafone που προέβλεπε τη διάθεση 600 εκατ. ευρώ από το 2021.
Στα βασικά σχέδια είναι η ανάπτυξη του 5G δικτύου κινητής καθώς και του δικτύου οπτικών ινών. Προς το παρόν στο 5G δίκτυο η εταιρία έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 78% και η προοπτική είναι να φτάσει στο 88% στο τέλος Μαρτίου 2024 και στο 96% έως το 2026.
Ερχονται νέες τοποθετήσεις ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Ο ενθουσιασμός που υπάρχει σε κλάδους της πραγματικής οικονομίας θα είναι λιγότερο έντονος για την αγορά ελληνικών τίτλων, η οποία θα περάσει πρώτα μια μεταβατική περίοδο. Θα πρέπει δηλαδή να αποχωρήσουν σταδιακά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds) πριν εισρεύσουν τα κεφάλαια από επενδυτικές εταιρίες που διαχειρίζονταν διαθέσιμα μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων του εξωτερικού.
Αν και δεν είναι ανάλογη περίπτωση, τα κεφάλαια που μπορούν να κινήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού φαίνονται από το γεγονός ότι δύο ασφαλιστικά ταμεία της Ολλανδίας κατέχουν μέσω του διαχειριστή διαθεσίμων την AviAlliance GmbH (δύο κατέχουν συνολικά το 13,3% των μετοχών της εταιρίας διαχείρισης του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος»).
Μετά και την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα από το 6% σήμερα επί του συνόλου των 90 δισ. ευρώ των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Δημοσίου (περίπου 5,5 δισ. ευρώ) σε 15 δισ. ευρώ. Συνεπώς ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να έχει ρευστότητα ύψους 8-10 δισ. ευρώ σε τίτλους για να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση.