Οι συνθήκες, ωστόσο, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Υπάρχουν, από τη μία, οι άμεσες προκλήσεις – που συνδέονται με τη γεωπολιτική ανασφάλεια, με τον αντίκτυπο της κρίσης κόστους ζωής στον τουρισμό, αλλά και την εντεινόμενη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Υπάρχει, ταυτόχρονα, η ανάγκη να προσαρμοστούμε στις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον κλάδο, παγκόσμια. Χρειάζεται να καλύψουμε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, να συμβαδίσουμε με την τεχνολογική εξέλιξη στον κλάδο και –κυρίως- να απαντήσουμε στο αίτημα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ενα αίτημα, το οποίο θα διαμορφώνει όλο και περισσότερο τη ζήτηση στο μέλλον και απαιτεί μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση, η οποία συνδυάζει το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καινοτομία, την κοινωνία.
Εν μέσω αυτών των προκλήσεων κύριο ζητούμενο για την Ελλάδα παραμένει, παράλληλα, η ενίσχυση όχι μόνο του αριθμού των επισκεπτών, αλλά και της προστιθέμενης αξίας που παράγει ο τουρισμός για την εθνική και τις τοπικές μας οικονομίες.
Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με άμβλυνση της εποχικότητας και χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας, με αύξηση της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, με τη διαμόρφωση αλυσίδων αξίας που αξιοποιούν τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και διασφαλίζουν την οριζόντια συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην εμπειρία του επισκέπτη – αλλά και στα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης.
Ο ασφαλής δρόμος για την υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού μακροπρόθεσμα, περνά μέσα από τη μετάβαση σε ένα συνεκτικό και οργανωμένο υπόδειγμα, το οποίο θα κατευθύνεται από τις αρχές της ποιότητας και της αειφορίας, θα αξιοποιεί με βιώσιμο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας
Με βάση αυτές τις αρχές, το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αύξηση του ποσού που διατίθεται σε τουριστικές επενδύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, τη θεσμοθέτηση πιστοποιήσεων επιχειρήσεων και προορισμών σε θέματα ποιότητας και ESG, την ανάπτυξη του προσβάσιμου/συμπεριληπτικού τουρισμού με ειδικά κίνητρα και πιστοποιήσεις, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση πράσινων τουριστικών επενδύσεων, τη στρατηγική προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού κ.ά.
Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορούμε και οφείλουμε να τη διασφαλίσουμε, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.
Είναι ζητούμενο από την Πολιτεία να δώσει τον τόνο σε αυτή την προσπάθεια: να ορίσει τους κατάλληλους κανόνες, να παρέχει κίνητρα για επενδύσεις, να προωθήσει τις κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις. Ομως η ευθύνη για το αύριο του τουρισμού ανήκει σε όλους μας. Είναι στο χέρι όλων μας να προστατέψουμε και να αναδείξουμε όλα αυτά τα στοιχεία, που κάνουν τη χώρα μας μοναδική. Να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί για τη χώρα μοχλό ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης βιώσιμης, ισόρροπης, χωρίς αποκλεισμούς.