Λόγος της πτώσης είναι η εκτίναξη των επιτοκίων. Στην Αμερική οι υποψήφιοι αγοραστές παρακολουθούν με τρόμο το επιτόκιο των 30ετών ενυπόθηκων δανείων να έχει φτάσει το 6,92%, υπερδιπλάσιο από το επίπεδο που ήταν πριν από έναν χρόνο και το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2002.
Κατά την πανδημία είχε δημιουργηθεί κάποιου είδους φούσκα, με τους επενδυτές να αναζητούν σπίτια στα προάστια, να στηρίζονται στα μετρητά για την τόνωση της οικονομίας αλλά έβλεπαν τα επιτόκια να πέφτουν. Τώρα τα περισσότερα από αυτά αντιστρέφονται.
Από τη Στοκχόλμη μέχρι το Σίδνεϊ, η αγοραστική δύναμη των δανειοληπτών καταρρέει. Αυτό δυσκολεύει τους νέους αγοραστές να πάρουν σπίτια, συμπιέζοντας τη ζήτηση, και μπορεί το πρόβλημα να φτάσει μέχρι τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες που, αν είναι άτυχοι, ίσως αναγκαστούν να πουλήσουν.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Τα καλά νέα είναι πως η πτώση των τιμών ακινήτων δεν προμηνύει οικονομική κατάρρευση, παραδείγματος χάριν στις ΗΠΑ, όπως θα συνέβαινε πριν από μία 15ετία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι λιγότερα και οι τράπεζες έχουν καλύτερη κεφαλοποίηση. Σε άλλες χώρες, όμως, όπως οι σκανδιναβικές, οι αυξήσεις στον δανεισμό είναι μεγαλύτερες, με το χρέος των νοικοκυριών να φτάνει περίπου στο 100% του ΑΕΠ. Σε αυτές θα μπορούσε να υπάρξει αποσταθεροποίηση των τραπεζών.
Η χειρότερη οικονομική κρίση στον κόσμο που σχετίζεται με τη στέγαση εξακολουθεί να εντοπίζεται στην Κίνα, όπου πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πληρώσει για διαμερίσματα που δεν έχουν ακόμα χτιστεί.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Έπεισαν τα επιχειρήματά μας – Έτοιμη να παρέμβει η Ευρώπη
Πόλεμος στην Ουκρανία-Πυρηνικά: Τι θα συνέβαινε αν ο Πούτιν πατούσε το κουμπί
Σεπόλια: Η μητέρα της 12χρονης λέει πως απειλείται από συγκρατούμενες – Αρνείται τις κατηγορίες