Η χθεσινή συμφωνία, που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης μετά από συζητήσεις περίπου 10 ωρών, έχει τη μορφή ειδικού χάρτη, που όμως πάει ακόμη πιο μακριά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πιθανές δράσεις.
Η Κομισιόν καλείται τώρα να φέρει νομοθετική πρόταση, η οποία θα υποβληθεί για εξέταση και έγκριση στους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. την προσεχή Τρίτη. Ολα δείχνουν ότι η πρόταση θα υιοθετηθεί και σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι οι ηγέτες έδωσαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και στην Κομισιόν σαφείς εντολές.
Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να υποβάλουν επειγόντως συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα:
– Δέσμευση για αγορά από κοινού φυσικού αερίου σε ποσότητες τουλάχιστον 15% των δυνατοτήτων αποθήκευσης, μέσω επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με αξιόπιστους εταίρους και αξιοποιώντας το συλλογικό εκτόπισμα της Ενωσης στις αγορές, και κάνοντας πλήρη χρήση της ενεργειακής πλατφόρμας της Ε.Ε..
-Εισαγωγή ενός συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς έως τις αρχές του 2023, που θα αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά αερίου, λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη τις τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).
ΣΕΒ: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική επιχειρηματικότητα
– Πρόβλεψη ενός δυναμικού διαδρόμου τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου, ούτως ώστε να περιορίζονται αμέσως τα περιστατικά υπερβολικών τιμών αερίου.
– Προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε. για να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης κόστους και οφέλους, χωρίς να τροποποιείται η αξιολογική κατάταξη, ενώ θα καλύπτονται οι χρηματοδοτικές και διανεμητικές επιπτώσεις και ο σχετικός αντίκτυπος στις ροές πέραν των συνόρων της Ε.Ε.
– Βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η διαφάνειά τους, να αμβλυνθεί η πίεση ρευστότητας και να εξαλειφθούν οι παράγοντες που οξύνουν την αστάθεια των τιμών του αερίου, με παράλληλη μέριμνα για τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
– Επίσπευση της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των δικτύων, μεταξύ άλλων με μέτρα έκτακτης ανάγκης (για έγκριση επενδυτικών σχεδίων).
– Ενισχυμένες προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που έγινε για το ενδεχόμενο ενός κοινού δανεισμού ή κάποιου χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα στηρίξει μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης και επενδύσεις, οι χώρες του Βορρά δεν ήταν αρνητικές επί της ουσίας. Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, για παράδειγμα, άφησε ανοιχτό παράθυρο, επικαλούμενος το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αδιάθετοι πόροι από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αρκετές χώρες, όπως η δική του, δεν έκαναν χρήση των ποσών που τους αναλογούσαν γιατί δανείζονται φτηνά και με ίδια μέσα.