Το μοντέλο προσομοίωσης προβλέπει έναν καταστροφικό πόλεμο αποτέλεσμα ενός αρχικού ρωσικού πυρηνικού πλήγματος, που θα επισύρει τα αντίποινα άλλων δυνάμεων.
Πρόκειται για ένα τετράλεπτο βίντεο γνωστό ως «Plan A», το οποίο δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια από ερευνητές του Princeton που εργάζονται στο Program on Science and Global Security ενώ η ύπαρξή του έγινε γνωστή δύο χρόνια αργότερα. Και όπως προβλέπει, σχεδόν 35 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν σε διάστημα λίγων ωρών, πολλοί εξ αυτών στα πρώτα 45 λεπτά της εφιαλτικής σύρραξης.
Η προσομοίωση ξεκινά με μια συμβατική, μη πυρηνική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ / ΝΑΤΟ. Η Μόσχα εκτοξεύει ένα προειδοποιητικό πυρηνικό όπλο από βάση της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο να σταματήσει την προέλαση των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ ως απάντηση στοχεύει τη Ρωσία με ένα μόνο τακτικό πυρηνικό αεροπορικό χτύπημα.
Επιδείνωση
Στη συνέχεια η σύγκρουση θα επιδεινωθεί ραγδαία, καθώς η Ρωσία θα σφυροκοπά βάσεις του ΝΑΤΟ και θα προωθεί στρατεύματα με περίπου 300 πυρηνικά, που μεταφέρονται είτε με αεροσκάφη είτε με πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Η απάντηση από το ΝΑΤΟ θα δοθεί με περίπου 180 αερομεταφερόμενους πυρηνικούς πυραύλους. Ένας τέτοιος πόλεμος θα είχε ως αποτέλεσμα 2,6 εκατομμύρια θύματα σε μόλις τρεις ώρες, αφήνοντας κατεστραμμένο μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Η Ρωσία θα εκτόξευε εν συνεχεία πυρηνικά από σιλό πυραύλων, υποβρύχια και μεταφερόμενους εκτοξευτήρες, με το ΝΑΤΟ να απαντά εξαπολύοντας στρατηγικό πυρηνικό χτύπημα με περίπου 600 κεφαλές από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και πυρηνικά υποβρύχια. Αυτή η καταστροφική φάση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε 3,4 εκατομμύρια θύματα σε μόλις 45 λεπτά.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Τελικό στάδιο σύγκρουσης
Στο τελικό στάδιο της σύγκρουσης οι δύο πλευρές θα στόχευαν η μία τις 30 μεγαλύτερες πόλεις και τα οικονομικά κέντρα της άλλης με πέντε έως δέκα πυρηνικά όπλα κάθε φορά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν να ορθοποδήσει η αντίπαλη πλευρά μετά τον πόλεμο. Μια τόσο δραστική κίνηση, πιστεύουν οι ερευνητές του Πρίνστον, θα οδηγούσε σε επιπλέον 85 εκατομμύρια θύματα μέσα σε 45 λεπτά.
«Εξ όσων μπορεί να πει κανείς, η κρίση [σήμερα] είναι η σοβαρότερη με πιθανή πυρηνική διάσταση που περιλαμβάνει Ρωσία και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, έστω κι αν ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου εξακολουθεί να θεωρείται “μικρός” -όπως θα υποστήριζαν πολλοί αναλυτές. Μια κρίση όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή οδηγεί συχνά σε κακή επικοινωνία μεταξύ των μερών, που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι παραμένουν πολύ λίγες ενεργές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Newsweek ο δρ Άλεξ Γκρέιζερ, που βοήθησε στη δημιουργία της προσομοίωσης.
Αν και σύμφωνα με το μοντέλο αυτό πολλές χώρες θα απέφευγαν ένα άμεσο πλήγμα με πυρηνικά, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων θα ήταν καταστροφικές για δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος Ρωσίας – Δύσης θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο 5 δισ. ανθρώπων ανά την υφήλιο καθώς η διασπορά ραδιενέργειας και η κλιματική αλλαγή που θα προκληθεί, μεταξύ άλλων, θα καταστρέψει τις καλλιέργειες και την παραγωγή τροφής προκαλώντας λιμό σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για τον «περιορισμό των τιμών της ενέργειας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Λιζ Τρας: Της αρκούσαν 44 ημέρες για να γκρεμίσει τη Βρετανική οικονομία – Ποιοι οι διάδοχοί της