Σειρά θα πάρει το καθεστώς της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ)». Οπως εξήγησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Ως προς το καθεστώς ΔΑΜ έχουμε μία ιδιαιτερότητα. Προβλέπεται να λάβουν επιχορήγηση εκτός από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι πόροι που προβλέπονται για το καθεστώς αυτό δίνουν τη δυνατότητα για υψηλές προσαυξήσεις στις ενισχύσεις των επιχειρήσεων, ώστε να στηρίξουμε την ανάπτυξη, την επιχειρηματική αλλαγή των περιοχών μετάβασης, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου όσο πιο γρήγορα μπορούμε».
Επειτα θα προκηρυχθεί το «Νέο Επιχειρείν», το οποίο αφορά όσους δεν έχουν ξαναεπιχειρήσει, χωρίς, ωστόσο, να θέτει ηλικιακό περιορισμό. Θα ακολουθήσουν οι «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού» και ο «Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων», σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ).
Ο… δρόμος για την επικείμενη, διαδοχική, προκήρυξη των καθεστώτων άνοιξε μέσα στην εβδομάδα, καθώς η Κομισιόν άναψε «πράσινο φως» για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του ΕΣΠΑ 2021-2027 και παράλληλα για τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως εγκρίθηκαν οι προσαυξήσεις +10% στις περιοχές μετάβασης. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται: α) Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, β) οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπως και γ) οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας (Π.Ε. Αρκαδίας) και Οιχαλίας (Π.Ε. Μεσσηνίας).
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Το ΥΠΑΝ απέστειλε, στη συνέχεια, έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας αυτές οι προσαυξήσεις να προστεθούν στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ). Θα χρειαστεί χρονικό διάστημα περίπου 15 ημερών για να δώσει αυτήν την έγκριση η Κομισιόν, για να μπορέσει, ακολούθως, να εκκινήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν τα καθεστώτα, θα παραμείνουν ανοιχτά για τρεις μήνες. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται, ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας (νέο Πληροφοριακό Σύστημα). Θα ακολουθήσει μια περίοδος 45 ημερών για την προσκόμιση της προέγκρισης δανείου και από εκεί και πέρα εντός 60 ημερών θα έρθουν και οι υπαγωγές.
Βασικά χαρακτηριστικά
- Απευθύνεται τόσο σε ημεδαπούς όσο και αλλοδαπούς επενδυτές.
- Περιλαμβάνει 13 συνολικά καθεστώτα διαρθρωμένα με θεματικά κριτήρια, τα οποία καλύπτουν όλους τους κλάδους της οικονομίας και της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Πρόκειται για τα παρακάτω: 1. «Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων». 2. «Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων». 3. «Νέο Επιχειρείν». 4. «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση». 5. «Ερευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία». 6. «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία». 7. «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα». 8. «Επιχειρηματική Εξωστρέφεια». 9. «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων». 10. «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού». 11. «Μεγάλες Επενδύσεις». 12. «Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας». 13. «Επιχειρηματικότητα 360ο».
- Παρέχει τα εξής κίνητρα: Φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης. Στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν» προβλέπεται και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου.
- Αναμένεται το 94% των πόρων να διοχετευθεί στην περιφέρεια, ενώ κάθε ένα ευρώ κρατικής ενίσχυσης υπολογίζεται πως θα μοχλεύσει περίπου 2 ευρώ ιδιωτικών πόρων.
- Προβλέπει ενίσχυση, επιπρόσθετα του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, κατά 20% για τις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και κατά 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
- Για πρώτη φορά καλύπτονται δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων, π.χ. για συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, επαγγελματική κατάρτιση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, καθώς και επιπρόσθετη στήριξη για κατάρτιση ΑμεΑ.
- Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων θα λάβουν οι ορεινές και οι παραμεθόριες περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, τα μικρά νησιά έως 3.100 κατοίκους και οι δραστηριότητες εντός βιομηχανικών πάρκων.
- Ιδιαίτερη στήριξη θα λάβουν τα επενδυτικά σχέδια στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, εφόσον πληρούνται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δηλαδή βρίσκονται εντός των εδαφικών περιοχών που ορίζονται από τη δίκαιη μετάβαση και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια της δραστηριότητας, όπως η έρευνα, η καινοτομία, η ψηφιακή καινοτομία, η ψηφιακή συνδεσιμότητα, η κυκλική οικονομία, η πρόληψη και η μείωση αποβλήτων, καθώς και η αποθήκευση ενέργειας.
- Παρέχονται κίνητρα επαναλειτουργίας των εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων, δηλαδή των λεγόμενων «κουφαριών», που υπάρχουν σε βιομηχανικές περιοχές της χώρας.
- Το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι στις 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς
Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διαμορφώνεται στις 150.000 ευρώ, για τις μικρές στις 250.000 ευρώ, για τις μεσαίες 500.000 ευρώ και για τις μεγάλες στο 1 εκατ. ευρώ.