Μετά το δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου είναι πλέον δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε διψήφια αύξηση για 7ο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά τις ολιγοήμερες διακυμάνσεις τους, συνεχίζουν σε μέσο επίπεδο την ανοδική τους πορεία, ενώ σε βασικά τρόφιμα οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε 15νθήμερη βάση.
Καύσιμα
Η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε χθες για άλλη μια φορά στα 113 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, από 185 ευρώ την Παρασκευή και 85,3 ευρώ ένα χρόνο πριν. Η πτώση ήρθε μετά την ανακοίνωση από την Commission του σχεδίου για τη συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακή. Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης, ειδικά από τις βόρειες χώρες όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη μειωθεί, εκτιμάται ότι θα πιέσουν προς τα πάνω την τιμή το δεύτερο μισό του μήνα. Ανάλογη πορεία αναμένεται να έχει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέεται άμεσα με την πορεία του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης έφτασε το 1,45 το λίτρο, αυξημένη κατά 26% από το 1,15 ευρώ ένα χρόνο πριν, παρ’ ότι ενσωματώνει την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και τα 6 λεπτά της έκπτωσης που κάνει η Hellenic Energy.
Τα τρόφιμα
Εκτός από τον «πονοκέφαλο» των καυσίμων, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, αφού πλέον οι τιμές αυξάνονται δύο φορές το μήνα. Το χειρότερο είναι ότι ο κύριος όγκος των αυξήσεων αφορά τα βασικά τρόφιμα, που καταναλώνονται από τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών: το ψωμί, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, τα κρέατα, τα νωπά λαχανικά και τα φρούτα, τα βρώσιμα έλαια και τα ψάρια. Μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτών των ανατιμήσεων γίνεται με το καλάθι των 50 προϊόντων που θα πρέπει να διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ με χαμηλότερες τιμές ή έστω ανεκτές αυξήσεις.
Ανησυχία
Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι ο πληθωρισμός περίπου 16 μήνες αφού έχει περάσει σε θετικό έδαφος, έχει αρχίσει να αποκτά χαρακτηριστικά «μονιμότητας». Σε εθνικό επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς να υπολογίζονται τα καύσιμα και τα εποχικά φρούτα και λαχανικά) έφτασε τον Σεπτέμβριο στο 4,98%, δείχνοντας πλέον ότι η ακρίβεια έχει διαχυθεί σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του «καλαθιού» του πληθωρισμού.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το ίδιο συμβαίνει και με τον αντίστοιχο δείκτη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή . Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, χωρίς τα καύσιμα και τους φόρους, βρέθηκε τον Σεπτέμβριο για την Ελλάδα στο 5,2%, έναντι 4% για τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Εκτός από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας λόγω και του μεγέθους της αγοράς, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός των καυσίμων περνά σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες οι οποίες καταναλώνονται εντός της χώρας.
Αποκλιμάκωση με πιο αργά βήματα
Η πιο οδυνηρή διαπίστωση είναι ότι ο ελληνικός πληθωρισμός είτε με τον ευρωπαϊκό είτε με τον εθνικό δείκτη καθυστέρησε να ακολουθήσει την άνοδο του μέσου όρου της Ε.Ε., αλλά πλέον έχει αναπτύξει δυναμική μεγαλύτερη από αυτήν του ευρωπαϊκού μέσου όρου . Επιπλέον η άνοδος του δομικού πληθωρισμού θα έχει ως αποτέλεσμα, όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει πιο αργή αποκλιμάκωση στην Ελλάδα, αφού οι αυξήσεις θα έχουν περάσει στο σύνολο του «καλαθιού», δηλαδή σε προϊόντα λιγότερο δημοφιλή από τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά ή τα καύσιμα, διατηρώντας το μέσο επίπεδο τιμών σε υψηλά επίπεδα.
Με τον μέσο εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να καταγράφει από τον Σεπτέμβριο άνοδο 8,7% και τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να βρίσκεται στο 8,1% είναι απίθανο ο ετήσιος πληθωρισμός να μην ξεπεράσει τελικά το 9% φέροντας οριακές αλλαγές και στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Έπεισαν τα επιχειρήματά μας – Έτοιμη να παρέμβει η Ευρώπη
Πόλεμος στην Ουκρανία-Πυρηνικά: Τι θα συνέβαινε αν ο Πούτιν πατούσε το κουμπί
Σεπόλια: Η μητέρα της 12χρονης λέει πως απειλείται από συγκρατούμενες – Αρνείται τις κατηγορίες