Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι οι παρατηρήσεις επί των κειμένων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. έχουν σταλεί και βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας από τα κλιμάκια των δανειστών.
Σύμφωνα με άτυπη συμφωνία που έγινε πριν από την έλευση των ομάδων στην Αθήνα, τα τεχνικά κείμενα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς θα μεταφέρονταν αυτούσια για επεξεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια. Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. Στη συνέχεια τα θέματα στα οποία υπάρχει η ανάγκη λήψης πολιτικής απόφασης ή απλώς δεν μπορούν να λυθούν σε τεχνικό επίπεδο θα περάσουν για διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της ηγεσίας των ομάδων των δανειστών.
Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η άτυπη συμφωνία που υπήρξε από τις συναντήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον η οποία, σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους, αφορά ένα είδος «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να κλείσουν καταρχήν τα μεγάλα θέματα, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2019-2020, τα αντίμετρα, το εργασιακό, τα κόκκινα δάνεια και οι αλλαγές στις τράπεζες και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, και τα μικρότερα θέματα να περιμένουν για αργότερα.
Η αλήθεια είναι ότι τα κείμενα που έχουν σταλεί περιλαμβάνουν και θέματα που είτε το ΔΝΤ είτε η Ε.Ε. χαρακτηρίζουν υψηλού ενδιαφέροντος, τα οποία ξεπερνούν τα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, τα αντίμετρα, τις αλλαγές στο εργασιακό, την ενέργεια, τις τράπεζες και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τις αποκρατικοποιήσεις.
Το κείμενο της Κομισιόν φαίνεται ότι επαναφέρει μεταξύ άλλων και το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, κάτι που είχε συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι το θέμα βρίσκεται υπό επανεξέταση καθώς ναι με δεν υπάρχει επίσημη θέση για το τι θα γίνει, αλλά ανεπίσημα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν συμφωνήσουν οι τοπικές κοινωνίες. Με άλλα λόγια, μετέφεραν το βάρος της απόφασης στις περιφέρειες και τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους ξεχνώντας βέβαια το σύνθημα «Ποτέ την Κυριακή».
Στις ομαδικές απολύσεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στο θέμα του υπουργικού βέτο, ενώ οι θεσμοί δέχθηκαν να μην αυξήσει το όριο των απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στο μεταξύ, προβληματισμός υπάρχει για το πότε και πώς θα συμπληρωθεί το μνημόνιο του ΔΝΤ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά τις πέντε σελίδες, ώστε να κλείσουν γρήγορα τα δημοσιονομικά θέματα, δηλαδή η περικοπή των συντάξεων το 2019 και η περικοπή του αφορολογήτου το 2020. Η ανησυχία που υπάρχει αφορά την περίοδο από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι και την υπογραφή του μνημονίου με το ΔΝΤ, όπου εκεί θα υπάρχει η συμπλήρωση των μέτρων που μπορεί να αφορά το εργασιακό, το Δημόσιο και τις απελευθερώσεις προϊόντων αγορών και υπηρεσιών.
Στις συναντήσεις
Ενώ λοιπόν η αξιολόγηση βρίσκεται εν αναμονή, ανησυχία για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους προκαλεί η απάντηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από τις συναντήσεις του στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Εγώ εξέφρασα τις θέσεις μου. Είπα ότι πρέπει να λήξουμε το ελληνικό θέμα. Θα ήθελα το Eurogroup να λάβει τις τελικές αποφάσεις στις 22 Μαΐου. Μου είπαν -όχι μόνο η κ. Λαγκάρντ- ότι «ναι», είναι στην ίδια γραμμή με αυτή τη θέση, όμως θεωρούν ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία πρέπει να αναβληθούν για αργότερα».
Στο ενδεχόμενο να υπάρχει νέα αναβολή στη λύση για το χρέος τόνισε: «Οσον αφορά στο χρέος πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε άλλα ποιήματα. Ποιήματα πάνω στα ποιήματα. Δεν είναι θέμα συμφωνιών και γραπτών κειμένων μεταξύ των χωρών-μελών. Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο. Ομως το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Πάντως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Μαΐου.
Ερωτηθείς σχετικά, ο αξιωματούχος της Κομισιόν εξέφρασε καταρχήν την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις στο δημοσιονομικό τομέα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πέτυχε το 2016 δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,9% του ΑΕΠ ενώ στόχος ήταν 0,5%. Μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο φετινός στόχος του πλεονάσματος, που είναι 1,75%, θα επιτευχθεί, καθώς και ο στόχος του 3,5% το 2018.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης.
Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αφορά, όπως είπε τους δανειστές, οι οποίοι θα πρέπει να διευθετήσουν τα δικά τους θέματα, εννοώντας προφανώς την εξεύρεση «κοινού τόπου» στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου