Τα ενοίκια, άλλωστε, συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, έστω και με πιο συγκρατημένο ρυθμό, καταγράφοντας πέρυσι πτώση της τάξεως του 1% συγκριτικά με το 2015. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του ίδιου κτηματομεσιτικού δικτύου, στην Αττική τα μισθώματα μειώθηκαν το επίμαχο διάστημα κατά 0,9%, με τη μεγαλύτερη πτώση (13%) να παρατηρείται στις ακριβές περιοχές (Εκάλη, Νέο Ψυχικό).
Τη «σκυτάλη» στην πτώση έλαβαν οι δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας, με μέση μείωση 10% και ορισμένες του κέντρου, όπως οι Αμπελόκηποι, όπου η υποχώρηση «άγγιξε» το 11%. Στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια παρέμειναν αμετάβλητα και μόνο στην περιφέρεια έπεσαν 2,2%, με μεγάλες, όμως, διαφορές από πόλη σε πόλη.
«Σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν σε ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, άνω των 75 τ.μ., λόγω των μηνιαίων λειτουργικών εξόδων (ΔΕΗ, κοινόχρηστα κ.λπ.). Στον αντίποδα, οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς την τελευταία διετία σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας, ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης, που απορρέει από τα λιγότερα μηνιαία έξοδα», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E – Real Estates, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας.
Νεόδμητα έως 300 ευρώ
Οι χαμηλές τιμές των μισθωμάτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά, πλέον επιτρέπει στους επίδοξους ενοικιαστές να θέτουν συνεχώς υψηλότερα standards. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούν τα χαρακτηριστικά εκείνα, που θα προσδώσουν μεγαλύτερη αξία σε ένα ακίνητο, όπως η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, η θέση σε ψηλό όροφο και η θέα. Το «Εξοικονομώ», με τη βοήθεια του E-Real Estates, παρουσιάζει τις περιοχές, στις οποίες μπορεί κάποιος να νοικιάσει μία νεόδμητη κατοικία (με έτος κατασκευής μετά το 2000), από 60 έως 75 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου, με έως 300 ευρώ το μήνα. Με δεδομένο δε, ότι ακίνητα με τα συγκεκριμένα κριτήρια υπάρχουν πολλά ανά την Ελλάδα, διαχωρίσαμε τις περιοχές, ανάλογα με το τι προσφέρουν.
Eνδεικτικά, τα σπίτια στην Ανατολική Αττική (Σπάτα, Ραφήνα, Λαύριο, Μαρκόπουλο κ.ά.) ξεχωρίζουν για την επιφάνειά τους , ενώ εκείνα σε Πασαλιμάνι, Ανω Κυψέλη και Ζωγράφου για το… ύψος τους. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος εστιάζει στην επιφάνεια και στη δεύτερη στον όροφο, μια και στις συγκεκριμένες -πιο κεντρικές- περιοχές η πλειονότητα των ακινήτων τυγχάνει να είναι άνω του 1ου ορόφου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια. Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη πλευρά, εντοπίζονται νεότερα ακίνητα, με έτος κατασκευής που ξεκινά από το 2002 (στο Ωραιόκαστρο) και καταλήγει έως και το 2012 (στη Νικόπολη).
Οσον αφορά στην περιφέρεια, δύσκολα ανευρίσκονται σπίτια σε υψηλούς ορόφους, ενώ ακόμη δυσκολότερα ξεπερνούν τα 60 τ.μ. Τέλος, σε περιοχές όπως το Ναύπλιο ή το Ηράκλειο Κρήτης, που εμφανίζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, καταγράφονται υψηλότερα μισθώματα σε νεόδμητες κατοικίες, που κυμαίνονται περί τα πέντε ευρώ/τ.μ., περιορίζοντας κατά τι την επιφάνεια.
5+5 tips για (εκ)μισθωτές από την ΠΟΜΙΔΑ
Ιδιοκτήτες
1. Αναζήτηση ενοικιαστή
Για να εξασφαλίσετε την ομαλή κοινωνική συμβίωση στο κτίριο, πρώτα το ανακοινώνετε στους υπάρχοντες ενοίκους, μήπως εκείνοι επιθυμούν να επεκταθούν ή να το συστήσουν σε δικούς τους ενδιαφερόμενους. Λίγες ημέρες μετά, τοποθετείτε μισθωτήριο στην είσοδο του κτιρίου, ώστε να το πληροφορηθούν οι περίοικοι. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναθέσετε την εξεύρεση ενοικιαστή σε μεσιτικό γραφείο, προτιμώντας, βεβαίως, επαγγελματίες που ήδη γνωρίζετε. Προπαντός μη δέχεστε ποτέ να πληρώσετε προκαταβολικά οποιοδήποτε ποσό, έστω και μικρό, σε «γραφεία εξυπηρετήσεων», που σας υπόσχονται ότι δήθεν θα σας βρουν ενοικιαστή για το ακίνητό σας! Παράλληλα, δημοσιεύστε αγγελίες στον Τύπο. Οσο σοβαρότερα είναι τα έντυπα, στα οποία θα δημοσιεύσετε, τόσο σοβαρότεροι θα είναι και οι ενδιαφερόμενοι που θα εμφανιστούν.
2. Προσοχή στα 5 «μην»
α) Μη δώσετε ποτέ κλειδιά ή δικαίωμα εγκατάστασης σε υποψήφιο ενοικιαστή, ιδιαίτερα όταν σας είναι άγνωστος, β) Μην πάρετε ποτέ «προκαταβολή» ενοικίου ή εγγύησης πριν υπογράψετε το μισθωτήριο, γ) Μη νοικιάζετε το ακίνητό σας σε πρόσωπα που αρνούνται ή υπεκφεύγουν να σας δώσουν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ), δ) Μη νοικιάζετε ακίνητο σε αλλοδαπό ενοικιαστή εάν δεν αναφέρετε στο μισθωτήριο τα στοιχεία της άδειας παραμονής του στη χώρα μας, ε) Μη νοικιάζετε ποτέ ακίνητο με σύνδεση ρεύματος, φυσικού αερίου ή τηλεφώνου στο όνομά σας! Προσοχή και τακτική παρακολούθηση στους λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ, γιατί η σύνδεση παραμένει πάντοτε στο όνομα και στην ευθύνη του ιδιοκτήτη!
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στο ένθετο Εξοικονομώ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου