«Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα δεν έχουν επιτευχθεί πολλά πράγματα, γιατί ό,τι από τεχνικής πλευράς μοιάζει δυνατόν, δεν είναι απαραίτητα πολιτικά εφικτό», δήλωσε την Πέμπτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Με την παραπάνω επισήμανση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να κλείσει την αξιολόγηση, προφανώς γιατί δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή.
Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση είναι και άτυχη, δεν τη βοηθάει η συγκυρία, γιατί προφανώς είχε «ποντάρει» σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα (άνοδος ακροδεξιών) στην Ολλανδία και μια αναταραχή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης με «εκπτώσεις» για τη χώρα μας. Δεν της βγήκε τελικά, οι Ολλανδοί ακροδεξιοί δεν έκαναν το άλμα που περίμενε και τώρα (η κυβέρνηση) είναι αντιμέτωπη με την πραγματικότητα.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να τη βοηθήσουν να βρει την κατάλληλη στιγμή πολιτικά για να εγκρίνει τα μέτρα, ωστόσο διαπιστώνουν πλέον ότι η κατάσταση για την ελληνική οικονομία ξαναγίνεται οριακή, ενώ και οι ίδιοι, επαναλαμβάνοντας κάθε μήνα μετά το Εurogroup ότι η αξιολόγηση σημειώνει πρόοδο, αρχίζουν και χάνουν την αξιοπιστία τους στις αγορές.
Οι αγορές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και αυτό που βλέπουν είναι μια ραγδαία επιδείνωση. Την επιστροφή στην ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2016 διαδέχθηκαν, την περασμένη βδομάδα, τα στοιχεία της Εurostat, που δείχνουν υποχώρηση της απασχόλησης, για πρώτη φορά μετά από τρία τρίμηνα ανόδου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία «βυθίζεται», ενώ οι πολίτες, φοβούμενοι ένα νέο 2015, αποσύρουν ό,τι τους έχει μείνει από τις τράπεζες και οι τελευταίες ξανατρέχουν για ρευστότητα στην ΕΚΤ μέσω ELA. Δηλαδή στο ίδιο έργο θεατές με τους ίδιους πρωταγωνιστές, μόνο ο Βαρουφάκης λείπει…
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
Αύριο στο Εurogroup η κυβέρνηση έχει την τελευταία ευκαιρία να θέσει τις βάσεις για να κλείσει την αξιολόγηση πριν από το καλοκαίρι. Αυτό θα γίνει εάν δώσει στους εταίρους τη διαβεβαίωση ότι είναι έτοιμη να κλείσει τη συμφωνία μέσα σε λίγες μέρες. Μόνο έτσι οι δανειστές θα δώσουν εντολή στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες.
Σε αυτό το σενάριο θα περιοριστεί απλώς η ζημιά, γιατί ζημιά υπάρχει από αυτήν την καθυστέρηση, είναι η εξέλιξη των δεικτών που προαναφέρθηκε, η οποία θα περιορίσει το μέγεθος της ανάπτυξης που προβλέπει η Κομισιόν για το 2017, δηλαδή 2,7%.
Με δεδομένο ότι η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup «χάθηκε» από στόχος, το βάρος πέφτει πλέον στην επόμενη, στις 7 Απριλίου. Ωστόσο, και εκεί, στην καλύτερη περίπτωση, θα περιοριστούμε σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία δεν είναι αρκετή ούτε για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ούτε για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δηλαδή την αγορά ελληνικών εταιρικών και κρατικών ομολόγων.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι «φορτωμένο» τον Απρίλιο, ενώ μεσολαβούν και οι διακοπές του καθολικού Πάσχα (16 Απριλίου). Μεταξύ 18-22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και εκεί προφανώς θα γίνουν οι διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Αυτό προϋποθέτει από την πλευρά των Ευρωπαίων τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, μέσω της διευκρίνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης. Αυτό ζητά η ΕΚΤ για να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, συνεπώς στην καλύτερη περίπτωση η συνολική συμφωνία με τους εταίρους, που θα συμπεριλάβει και όλα τα παραπάνω μαζί με την αξιολόγηση, θα επιτευχθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Διαφορετικά, πάμε ολοταχώς για ένα νέο 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής