Η διαμάχη μετόχων στην Ελλάκτωρ είναι γνωστή και πολλοί απορούν γιατί συνεχίζεται η αντιπαράθεση. Σας ικανοποιεί η κατάσταση αυτή;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν εμείς εκείνοι που προκάλεσαν τη διαμάχη και εφόσον έχουμε επενδύσει περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία, προφανώς έχουμε έντονο ενδιαφέρον να πάει καλά. Θα ήταν χαρά μας να βλέπουμε να αναπτύσσεται, να διοικείται από ικανούς ανθρώπους που έχουν ως αποστολή τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θα ήμασταν ευτυχείς αν αυτή ήταν η εικόνα και προφανώς δεν θα είχαμε κανένα λόγο ανησυχίας. Δυστυχώς δεν είναι αυτή η πραγματικότητα που βλέπουμε.
Φαίνεται ότι η κριτική σας εστιάζεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα από τη διοίκηση, στους οποίος προσάπτετε διάφορα…
Ξέρετε, στην υπόθεση αυτή δεχθήκαμε πολλές προσωπικές επιθέσεις, μερικές από τις οποίες ξεπερνούσαν και τα όρια της κοσμιότητας. Ωστόσο, εμείς δεν έχουμε προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν.
Βλέπουμε όμως και θετικές εξελίξεις. Αναρωτιέμαι πόσο ικανοποιημένος είστε από το γεγονός ότι η Ελλάκτωρ βελτίωσε πριν από λίγους μήνες τη βαθμολογία της σε δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης που καταρτίζει το Bloomberg.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι ακούγεται μάλλον γραφική η διαπίστωση ότι βελτιώθηκε η επίδοση της εταιρίας στη «βιώσιμη ανάπτυξη» όταν το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καν ανάπτυξη. Το εξάμηνο που πέρασε δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα νέο έργο, πέρα από εκείνα που είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις. Η ατζέντα της διοίκησης είναι γεμάτη με αντιαναπτυξιακές κινήσεις, όπως απολύσεις στελεχών με διάφορα προσχήματα, αδράνεια στην ανάληψη νέων έργων. Δυστυχώς το διάστημα αυτό, είχαμε δύο υποβιβάσεις σχετικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησης από Fitch και Moody’s και μία ατιμωτική θα έλεγα εκδίωξη του εταιρικού ομολόγου από χρηματιστήριο της Μ. Βρετανίας, εξαιτίας παλιών προστίμων του διευθύνοντος συμβούλου από αρχές κεφαλαιαγορών δύο ευρωπαϊκών κρατών. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα και εύλογα προκαλούν ανησυχία.
Παρ’ όλα αυτά, η πορεία της μετοχής είναι θετική και μάλιστα μετά την αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ένδειξη εμπιστοσύνης…
Προφανώς δεν είμαι εγώ αυτός που θα ισχυριστεί ότι στεναχωρήθηκε επειδή η μετοχή έχει καλή πορεία, όπως λέτε, και μάλιστα μετά την αύξηση κεφαλαίου που πέτυχε, κυρίως επειδή η δική μας πλευρά αύξησε τη συμμετοχή και την επένδυσή της.
Εμείς, ο συνέταιρος και φίλος Γιάννης Καϋμενάκης και εγώ προσωπικά, δεν είμαστε βραχυπρόθεσμοι, ευκαιριακοί επενδυτές που κοιτάζουν δέκα φορές την ημέρα την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς για να αξιολογήσουμε τις επενδύσεις μας. Προφανώς μια μετοχή που σχεδόν το 70% της κεφαλαιοποίησης ανήκει σε τρεις μετόχους δεν κινδυνεύει από ισχυρή πτώση εκτός κι αν κάποιος από αυτούς αλλάξει στρατηγική.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
Εμάς μας απασχολεί περισσότερο η ουσία της δουλειάς. Ποια είναι τα έργα που έχουν πάρει, με ποιο τρόπο θα πετύχουν κερδοφορία, ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που υλοποιείται; Αυτά θέλουμε να γνωρίζουμε. Υπάρχει όμως και κάτι πιο σημαντικό…
Για τη μελλοντική πορεία της εταιρίας;
Για την πορεία της ελληνικής αγοράς. Αυτή η εταιρία έχει ευρύτερη σημασία. Δεν είναι μόνον ότι απασχολεί πάνω από 5.000 άτομα και χιλιάδες προμηθευτές, έχει ιδιαίτερη θέση στην αλυσίδα δημιουργίας ανάπτυξης. Φοβάμαι ότι αυτό που συντελείται είναι η καταστροφή των παραγωγικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων της. Η ζημιά που κινδυνεύει να γίνει στην ελληνική οικονομία δεν είναι μόνον η αύξηση της ανεργίας, είναι ότι καταστρέφεται ένας αναπτυξιακός κόμβος.
Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να απογειωθεί, σημειώνει υψηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη, αλλά η Ελλάκτωρ βυθίζεται στην αδράνεια. Σε μια περίοδο που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομών, μια διοίκηση κατώτερη των περιστάσεων περιορίζεται σε «μικρά» οράματα. Θέλουν λέει να κάνουν ιδιωτικά έργα, όπως συγκροτήματα κατοικιών. Μα αυτά είναι άλλη δουλειά, θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο μιας θυγατρικής. Το απλό ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τα μεγάλα έργα. Γιατί έχουν την τάση απόσυρσης από τον τομέα που θα έχει θεαματική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια; Εχουν κρυφή ατζέντα; Δεν θέλω να πω περισσότερα τώρα, αλλά είναι φανερό ότι πήραν ολισθηρό δρόμο.
Η δική σας επιχειρηματολογία δεν έχει υιοθετηθεί… Χάσατε τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητήσατε από δικαστήριο ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακόμα δεν έχει εξετάσει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει συνεργασία μετόχων της άλλης πλευράς που παραβιάζει κανόνες.
Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Πράγματι προσφύγαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει το αυτονόητο. Δηλαδή ότι η Reggeborgh είχε συμφωνήσει εγγράφως με μέτοχο που είχε 12%, τον κ. Λ. Μπόμπολα, να ψηφίζουν μαζί και μετά η ολλανδική εταιρία να αγοράσει τις μετοχές του, όπως και έγινε. Και η συμφωνία αυτή προβλέπει επιπλέον ότι ο κ. Μπόμπολας θα αποκτήσει τη θυγατρική Ηλέκτωρ, που δεν έχει ακόμα επιχειρηθεί.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και τώρα ρωτάτε εμάς γιατί δεν δικαιωθήκαμε… Να υποβάλετε αλλού την ίδια ερώτηση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν απέρριψε το ολοφάνερο, αλλά αποφεύγει να διατυπώσει γνώμη και να κάνει το καθήκον της. Εφόσον μέτοχοι εισηγμένης εταιρίας μπορούν να κάνουν μυστικές συμφωνίες σε βάρος άλλων και των εταιριών, να το γνωρίζουν όλοι. Θα επικρατήσει η αδιαφάνεια στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, θα γίνουμε χρηματιστήριο Φαρ Ουέστ, όπου σκοτεινές συμφωνίες θα εφαρμόζονται ανεξέλεγκτα σε βάρος του επενδυτικού κοινού.
Ούτε όμως τα δικαστήρια σας δικαίωσαν…
Είναι αλήθεια ότι μετά την πραξικοπηματική ενέργεια να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου του 25% των μετόχων στην τελευταία γενική συνέλευση, προσφύγαμε στα δικαστήρια. Και οι δικηγόροι μας ζήτησαν, όπως συνηθίζεται, και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που πράγματι απορρίφθηκαν, αλλά η υπόθεση θα συζητηθεί στην κύρια δίκη. Αλλά θέλω να πω ότι όλα αυτά δεν αποτελούν την ουσία της υπόθεσης. Εμείς δεν επενδύσαμε δεκάδες εκατομμύρια σε μεγάλη εταιρία για να κερδίζουμε δίκες. Ούτε φυσικά επιδιώκουμε την καταστροφή εταιρίας όπου επενδύουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι όλες οι πλευρές να συγκεντρωθούν σε ό,τι βοηθάει την ανάπτυξη της εταιρίας, την ελληνική οικονομία. Και για να γίνει αυτό μερικοί πρέπει να απαλλαγούν από την αλαζονική νοοτροπία που τους οδηγεί σε σφάλματα. Πρέπει η Ελλάκτωρ να γίνει δυναμική εταιρία που αναπτύσσεται, που διαθέτει τεχνογνωσία να υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομών, στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Να αξιοποιήσει τη συγκυρία, τις ευκαιρίες για πράσινη ανάπτυξη, την κοσμογονία που συντελείται στην αγορά ενέργειας, τις ψηφιακές προοπτικές που ανοίγουν νέους δρόμους. Αν επιλέξουμε αυτή την κατεύθυνση, το μέλλον θα είναι κερδοφόρο, αν όχι, δεν θα υπάρχει καθόλου.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέα πυρά Τσαβούσογλου: «Λαμβάνουμε μέτρα κατά της Ελλάδας» – «Τα έβαλε» ακόμα και με τις ΗΠΑ
- Ο Άλμπερτ Μπουρλά μιλά στον Ε.Τ: «Έρχεται φάρμακο κορονοϊού και για ασθενείς στο σπίτι»
- Ακρίβεια: Έρχεται βαρυχειμωνιά στα ελληνικά νοικοκυριά – Αυξήσεις «φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [βίντεο]
- Γλυκά Νερά: Ο πατέρας της Καρολάϊν εξομολογείται – «Η Λυδία αρνείται να κοιμηθεί μόνη της»
- Επίδομα θέρμανσης: Αυξημένο από 15% έως 68% – Ποιοι οι δικαιούχοι [αναλυτικοί πίνακες για κάθε περιοχή & παραδείγματα]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr