Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, για τους γείτονες η επένδυση σε μία περιοχή, την οποία είτε γνωρίζουν καλά -τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε επίπεδο αναψυχής- είτε έχουν ρίζες φαντάζει τους τελευταίους μήνες ως η πιο ρεαλιστική επιλογή. Η οικονομία της Τουρκίας, άλλωστε, βρίσκεται σε δεινή θέση, με τη λίρα να έχει χάσει το 17% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα στο 2016. Υπό αυτές τις συνθήκες, το κλίμα αβεβαιότητας -που συντηρείται στο εσωτερικό της χώρας μας όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης- δεν φαίνεται να τους κάμπτει, ενώ ενθαρρυντικά στην απόφασή τους λειτουργεί και το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν υποστεί μείωση περίπου 50% από την αρχή της κρίσης.
«Από τον περυσινό Ιούλιο, οπότε και συντελέστηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, έως σήμερα το ενδιαφέρον των Τούρκων -ειδικά για το εγχώριο real estate- παρουσιάζει αύξηση 100%», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο επικεφαλής της «RE/ΜAX Επένδυση Ακινήτων», κ. Ιωάννης Ζιάβρας. Οι εκτιμήσεις της αγοράς δε, συγκλίνουν πως τον προσεχή ένα με ενάμιση χρόνο η κινητικότητα από πλευράς των γειτόνων θα ενισχυθεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, «επενδύουν σε ευρωπαϊκή χώρα και δη, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές».
Με το βλέμμα στο επιχειρείν
Σε αντίθεση, πάντως, με τις πληροφορίες που θέλουν τους Τούρκους να… κυνηγούν αποκλειστικά τη «χρυσή βίζα», ήτοι την πενταετή άδεια διαμονής με την αγορά ενός σπιτιού αξίας άνω των 250.000 ευρώ, προκειμένου να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα, εκείνοι φέρονται να «σκανάρουν» την εγχώρια κτηματαγορά προς αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση Τούρκου, ο οποίος προσέγγισε Ελληνες μεσίτες, ενδιαφερόμενος να επενδύσει έως και ένα εκατ. ευρώ σε συγκρότημα γραφείων, με την προοπτική να μεταφέρει εν ευθέτω χρόνω τις επιχειρήσεις του. «Το 80% των Τούρκων, που αναζητά ακίνητα εντός των τειχών, ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα μας», υπογραμμίζει η επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου InterCasa, κυρία Μίνα Μπουγονικολού.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Μέχρι πότε η πληρωμή τους - Τι ισχύει με τα πρόστιμα
Προς επίρρωση, το τελευταίο διάστημα, όπως αποκαλύπτουν τραπεζικές πηγές, έχουν «πυκνώσει» τα ραντεβού Τούρκων επιχειρηματιών με εγχώρια στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Ο σκοπός τους είναι αφενός να μεταφέρουν και κατ’ επέκταση να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους από τυχόν νέα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν στην Τουρκία και αφετέρου, να τα έχουν άμεσα διαθέσιμα για ενδεχόμενες ευκαιρίες επένδυσης που θα προκύψουν στην Ελλάδα», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Εστίαση και τουρισμός
«Οι γείτονες δεν επενδύουν μόνο στην ακίνητη περιουσία στη χώρα μας με σκοπό την απόκτηση της χρυσής βίζας, αλλά… φλερτάρουν επιχειρηματικά με τους κλάδους της εστίασης αλλά και του τουρισμού», σημειώνει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεικτική της κινητικότητας των Τούρκων προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απόφαση της MADO, της μεγαλύτερης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων της γείτονος, να κάνει ντεμπούτο στην ελληνική αγορά από τη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας στα τέλη του περασμένου έτους ένα κατάστημα στο κέντρο της πόλης (επί της Βενιζέλου), ενώ επίκειται η λειτουργία ακόμη ενός στη λεωφόρο Νίκης.
«Την ίδια στιγμή, η τοποθέτηση κεφαλαίων των γειτόνων στον ελληνικό τουρισμό αποτελεί μία ασφαλή επένδυση, δεδομένου ότι ο προορισμός Τουρκία, μετά και τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις, παραμένει προβληματικός, επιτρέποντας στη χώρα μας να διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα», συνεχίζει ο κ. Μπάκας και καταλήγει: «Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα είναι υπερδανεισμένα και προσφέρονται σε τιμές ευκαιρίας, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που προβαίνουν στην αγορά κατοικιών, κυρίως στα ελληνικά νησιά, με στόχο αφενός να λάβουν την άδεια διαμονής και αφετέρου να τα αξιοποιήσουν οικονομικά, μισθώνοντάς τα με τη σεζόν».
Απόβαση στα νησιά
Τα νησιά που φέρονται να συγκεντρώνουν το εντονότερο ενδιαφέρον των Τούρκων είναι, σύμφωνα με την κυρία Μπουγονικολού, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Πρόκειται για τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, προσφέροντας τις υψηλότερες αποδόσεις (8% και 6%, αντίστοιχα) στην αγορά και πώληση εξοχικών κατοικιών. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από παλαιότερη έρευνα της Algean Property, η μέση τιμή πώλησης μιας εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο είναι 6.000 ευρώ/τ.μ., με την εκτιμώμενη τιμή αγοράς στο 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ για παραμονή μίας εβδομάδας και στα 120.000 ευρώ για ένα χρόνο. Οσον αφορά στην τιμή αγοράς ενός εξοχικού στη Σαντορίνη, αυτή κυμαίνεται περί τις 6.000 ευρώ/τ.μ., με το κόστος να είναι αντίστοιχο με αυτό της Μυκόνου (1,5 εκατ. ευρώ), ενώ η τιμή ενοικίασης είναι 8.000 ευρώ/εβδομάδα και 96.000 ευρώ/χρόνο.