Από τη μία οι ανείσπρακτες οφειλές των καταναλωτών και από την άλλη τα χρέη της ίδιας της Επιχείρησης προς τους προμηθευτές της, σε συνδυασμό με τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση του μεριδίου της στην αγορά, δημιουργούν σκηνικό ασφυξίας. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη προ ημερών για κίνδυνο χρεοκοπίας εν όψει της αποπληρωμής δύο μεγάλων ομολογιακών δανείων.
Ωστόσο, τα προβλήματα της Επιχείρησης δεν δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και ας προσπαθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, να δηλώνει αισιόδοξος «μεταθέτοντας» την αξιολόγηση του Ιουνίου για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί μια αναβολή δεν θα μπορέσει σώσει την Επιχείρηση από ενδεχόμενη χρεοκοπία. Ηδη, στο συρτάρι του κ. Σταθάκη υπάρχει η επιστολή των δανειστών, στην οποία αναγράφεται πως ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας που θα γίνει η αξιολόγηση των μνημονιακών στόχων για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και πως τότε θα δουν αν αυτοί επιταχύνονται ή όχι.
Τα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) άλλωστε δεν συμπίπτουν με το μνημονιακό στόχο. Τον Δεκέμβριο η ΔΕΗ είδε το μερίδιό της να αυξάνεται και να διαμορφώνεται στο 89,83%. Πρέπει λοιπόν να πέσει από το 89,83% στο 75,24% για τον Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή κατά 14,59%.
Στην περίπτωση λοιπόν που τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τα προγραμματίζει η κυβέρνηση, επανέρχεται και πάλι το θέμα της «μικρής ΔΕΗ». Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, πως το αρχικό σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» αφορούσε την πώληση μονάδων 30% και ήταν μέρος του δευτέρου Μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. που το είχε αρχικά ακυρώσει γιατί δεν «συνέφερε» κανέναν, φαίνεται πως θα αναγκαστεί δυόμισι χρόνια αργότερα να το επαναφέρει – με πολύ χειρότερους όμως όρους.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
«Η παρακμή της Επιχείρησης καταδεικνύει την τραγική ανικανότητα της κυβέρνησης και τους ανερμάτιστους, σχεδιασμούς τους. Πριν από δυόμισι περίπου χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε σχεδιάσει και νομοθετήσει την πώληση του 30% της ΔΕΗ («μικρή ΔΕΗ»), δίνοντας έτσι λύση στο ζήτημα του μεριδίου αγοράς και της δεσπόζουσας θέσης της μητρικής ΔΕΗ. Ταυτόχρονα θα έδινε και κεφάλαια για επενδύσεις εκσυγχρονισμού, που θα μείωνε σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η λύση όμως εγκαταλείφθηκε με δριμεία κριτική από τους σημερινούς κυβερνώντες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να χρονίζουν, η ΔΕΗ να απαξιώνεται και η περιουσία του ελληνικού λαού να χαραμίζεται», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας.
Μέσα σε δύο χρόνια, από το 2014 στο 2016, η κερδοφόρα κάποτε ΔΕΗ μετατράπηκε σε ζημιογόνα, αφού είχε απώλεια σχεδόν του 80% της χρηματιστηριακής της αξίας. Χαρακτηριστικά, η χρηματιστηριακή της αξία από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν το καλοκαίρι του 2014, σήμερα μόλις που αγγίζει τα 600 εκατ., ενώ τα ανείσπρακτα υπόλοιπα βρίσκονται πλέον στα 3 δισ. και οι οφειλές προς τους προμηθευτές φθάνουν στα 600 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο μοτίβο βρίσκεται και η κατάσταση με τις καθυστερήσεις πληρωμών παραγωγών ΑΠΕ και τις οφειλές της Επιχείρησης προς ΑΔΜΗΕ Α.Ε και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στο ένθετο Οικονομία της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής