Η είδηση που προκύπτει είναι η επιστροφή των ελεγκτών της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, σύμφωνα με την γραπτή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχεδόν αμέσως μετά τη «μίνι» σύνοδο των Βρυξελλών.
Κατά πληροφορίες, η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής -το αργότερο μέχρι την Τρίτη το βράδυ.
Η γραπτή δήλωση Ντάισελμπλουμ
«Σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).
Από την δήλωση Ντάισελμπλουμ προκύπτουν δύο συμπεράσματα: το πρώτο είναι ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, καθώς τα χρονικά περιθώρια για μία συνολική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών είναι στενά -λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι επικεφαλής της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα το αργότερο μέχρι το βράδυ της Τρίτης, 14 Φεβρουαρίου.
Το δεύτερο συμπέρασμα, και με δεδομένο ότι, πριν από την έναρξη της συνάντησης, το Reuters μετέδιδε ότι οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.) -μία είδηση που δεν διαψεύστηκε από την ελληνική πλευρά- είναι ότι, από την στιγμή που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για «ουσιαστική πρόοδο», αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αποδεκτή την πρόταση των δανειστών, οι οποί δεν έκαναν καμία υποχώρηση και παραχώρηση στην ελληνική πλευρά
Πηγές των Βρυξελλών δήλωναν στο protothema.gr, πριν από τη συνάντηση, ότι συζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν από την Βουλή τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση εστιάζει στο ύψος μέτρων και ότι ίσως συζητηθεί και δεύτερη λίστα με εφεδρικά μέτρα, που δεν θα περάσουν τώρα από την Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται να είναι πιο σκληρό στις αξιώσεις του, ενώ στο πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί τώρα, έχει και το αφορολόγητο και τις συντάξεις.