Οι θεσμοί θα έρθουν πιθανότατα την προσεχή βδομάδα στην Αθήνα να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ η κυβέρνηση θα νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Εφικτός ο στόχος πολιτικής συμφωνίας στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή τετράωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπου έγινε συζήτηση σε όλα τα ανοικτά θέματα φυσικά με έμφαση στα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, όλοι οι συμμετέχοντας κατανόησαν πλήρως πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Ο κ. Ντέϊσελμπλουμ κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο», επισημαίνοντας ότι είμαστε κοντά στο να αποφασιστεί η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα. Η ανασκόπηση της δεύτερης αξιολόγησης θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, καταλήγει η ανακοίνωση.
Εδωσαν παρόν
Η χθεσινή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία και υπό το συντονισμό του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντεισελμπλουμ, ενώ έλαβαν μέρος ο Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής ΕΜΣ), Μπενουά Κερέ (Εκτελεστικό μέλος ΕΚΤ), Μάρκο Μπούτι (Γενικός Διευθυντής Κομισιόν), ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης,. Συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, Τόμας Βίζερ.
Η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι βέβαιο πλέον ότι περνάει από τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Η πρόταση των θεσμών στο τραπέζι ανεβάζει το ποσό των μέτρων στο 2% του ΑΕΠ ή τα 3,6 δισ. ευρώ, ωστόσο η τελική συμφωνία αναμένεται να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Επίσης, υπάρχει κι άλλη πρόταση το ποσό αυτό να διαιρεθεί στα δύο, το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) να νομοθετηθεί τώρα και το υπόλοιπο 1% μετά το 2018 σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα αφού οι δεσμεύσεις θα είναι συγκεκριμένες και στις δύο περιπτώσεις τόσο για το αφορολόγητο όσο και τις συντάξεις (προσωπική διαφορά).
Την ελληνική θέση για όσο λιγότερα μέτρα, υποστηρίζει η Κομισιόν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016 ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ εκτιμάται ότι και το 2017 θα πάει καλά.
Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζαν χθες ότι η πρόταση των θεσμών δεν είναι τελεσιγραφική ως προς το ποσό, υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης μπορεί τελικά να είναι σαφώς μικρότερο.
Για 5 χρόνια
Σχετικά με τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων και αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς να τάσσονται υπέρ μιας περιόδου πέντε ετών μετά το 2018 όπου η Ελλάδα θα πρέπει να φτάνει σε ετήσια βάση το 3,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη διάρκεια στα τρία χρόνια, θα είναι δύσκολο με δεδομένο ότι αρχικά το Βερολίνο ζητούσε 10 χρόνια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση για συνολικά 2% του ΑΕΠ είναι κοινή από όλους τους δανειστές, Ευρωπαίους και ΔΝΤ.
Από εκεί και πέρα, θα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει τώρα στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης να διευκρινίσουν περισσότερο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα αποφασιστούν το 2018. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επιτυχώς η ΕΚΤ θα κάνει δική της έκθεση για τη βιωσιμότητα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας και στη συνέχεια θα αποφασίσει η ίδια, χωρίς παρεμβάσεις .
Πάντως, το κλίμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται καλό, επιβεβαιώθηκε χθες στις Βρυξέλλες ότι όλοι θέλουν τη συμφωνία, ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Από τη στιγμή που θα επιτρέψουν η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να αποφασιστεί σε λίγες μέρες, ωστόσο όλα πρέπει να γίνουν πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης στις 20 Φεβρουαρίου.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου