Βάσιμη προσδοκία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι περίπου τα ¾ του ποσού αυτού θα μετασχηματιστούν σε κατανάλωση μόλις η οικονομία κάνει επανεκκίνηση.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, έστω και με περιορισμούς, τουλάχιστον το 50% από τα 21 δισ. των καταθέσεων αυτών, δηλαδή λίγο πάνω από 10,5 δισ. ευρώ, θα μεταφερθούν σε μικρό διάστημα στην κατανάλωση.
Από τα υπόλοιπα 10 δισ. άλλα 4-5 δισ. ευρώ θα γίνουν κατανάλωση έως το τέλος του χρόνου , όταν πλέον η οικονομία θα προσεγγίσει τους ρυθμούς που είχε στις αρχές του 2020 και θα έχουμε αφήσει οριστικά την πανδημία πίσω.
Μια αύξηση της κατανάλωσης κατά 15 δισ. ευρώ θα αυξήσει από μόνη της το ΑΕΠ κατά περίπου 9%, απορροφώντας μεγάλο μέρος της πτώσης του ΑΕΠ (λόγω της πέραν του αναμενομένου παράτασης των περιοριστικών μέτρων) και μέρος της αναμενόμενης απώλειας από τον τουρισμό.
Αναμένοντας τις υγειονομικές εξελίξεις που θα κρίνουν και τον χρόνο που θα ξεκινήσει και πάλι το άνοιγμα της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο περιμένει να ξεκαθαρίσει τη βάση για το ΑΕΠ του 2021. Σε πρώτη φάση περιμένει να δει πόση θα είναι η αρνητική επίδραση από χρόνο σε χρόνο που θα κληρονομήσει το 4ο τρίμηνο του 2020 στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του 4ου τριμήνου του 2020 αναμένεται στις 8 Μαρτίου. Τότε θα μάθουμε πώς «έκλεισε» ο λογαριασμός της ύφεσης της περασμένης χρονιάς. Η συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι τελικά το 2020 θα κλείσει με ύφεση οριακά μικρότερη του 10% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου για ύφεση στο 10,5% του ΑΕΠ που είχε συμπεριλάβει ως εκτίμηση ο προϋπολογισμός του 2021.
Με δεδομένο ότι για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η ύφεση της οικονομίας έφτασε το 8,6% του ΑΕΠ για να κλείσει το 2020 με ύφεση κοντά στο 9,5% του ΑΕΠ, όπως αναμένεται, θα πρέπει η ύφεση του τέταρτου τριμήνου να διαμορφωθεί κοντά στο 12%.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσμετρά το κόστος της παράτασης των περιορισμών στην οικονομία. Θετικό, ωστόσο, είναι ότι για την αρχή του χρόνου η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι ακόμα πολύ μικρή.
Κοστολογώντας την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του μέσα στην εβδομάδα, είπε ότι κάθε 15ήμερο με κλειστό το λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές κοστίζει λίγο λιγότερο από 1% ΑΕΠ στην ανάπτυξη, κάτι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα και περίπου 2-2,5% του ΑΕΠ σε χρέος.
Με δεδομένο ότι τους δύο πρώτους μήνες το λιανεμπόριο έχει λειτουργήσει κάτι λιγότερο από ένα 15ήμερο (τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου) έως το τέλος του μήνα που έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει το ολικό lockdown θα έχουμε χάσει περίπου 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το σύνολο της απώλειας αυτής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακτηθεί από αυτό που ονομάζει το οικονομικό επιτελείο αναβαλλόμενη κατανάλωση που σήμερα αντιστοιχεί ακριβώς στις καταθέσεις των περίπου 21 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στις τράπεζες από τον περασμένο Μάρτιο.
Κρίσιμο το διάστημα μέχρι και τον Απρίλιο
Το πλήθος και η ένταση των περιορισμών στην οικονομία μέχρι και το τέλος Απριλίου θα κρίνουν και τον βαθμό της ανάκαμψης της οικονομίας το 2021.
Παρότι η ανάπτυξη θα είναι σε κάθε περίπτωση θετική, είναι βασικό να γνωρίζουμε από τώρα αν κινούμαστε με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη φέτος 4,8% του ΑΕΠ ή τελικά θα ακολουθήσουμε το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ, χαμηλότερη στο 3,3% του ΑΕΠ.
Αν τον Μάρτιο-Απρίλιο έχουμε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του έτους θα αλλάξει για δύο λόγους.
» Ο πρώτος είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν υφεσιακό αφού το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε πλήρη λειτουργία της οικονομίας για παραπάνω από 2,5 μήνες (το πρώτο lockdown ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου) και ανάπτυξη οριακά θετική, στο 0,4% του ΑΕΠ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 επιβαρύνεται με το αρνητικό αποτέλεσμα του 4ου τριμήνου του 2020. Το «κλείδωμα» της οικονομίας που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο υπολογιζόταν από τον προϋπολογισμό ότι θα σταματήσει κοντά στις 10 Δεκεμβρίου και με εξαίρεση το τέλος του Ιανουαρίου, όταν άνοιξε το λιανεμπόριο για 13 ημέρες, έχει παραταθεί ήδη κατά δύο μήνες.
Αν συνεχιστεί και τον Μάρτιο, τότε η ύφεση για το πρώτο τρίμηνο θα είναι διψήφια.
» Ο δεύτερος είναι η παραδοχή του προϋπολογισμού, πάνω στην οποία «χτίστηκε» η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ, ότι μετά το πρώτο τρίμηνο θα ακολουθούσαν τρία τρίμηνα συνεχόμενης ανάπτυξης για το 2021.
Το πιο σίγουρο απ’ όλα ήταν το δεύτερο τρίμηνο αφού την ίδια περίοδο του 2020 είχαμε δύο μήνες lockdown (Απρίλιο και Μάιο) ενώ και τον Ιούνιο η τουριστική κίνηση ήταν σχεδόν μηδενική. Αν λοιπόν και το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ξεκινήσει με αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την οικονομία, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Τι θα καταβληθεί έως τέλος Φεβρουαρίου από e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
«Χτίσιμο» αφορολόγητου και με χάρτινες αποδείξεις – Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ
Αποκάλυψη Ε.Τ.: Απόφαση-ταφόπλακα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Βήμα-βήμα η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου – Ένας χρηστικός οδηγός από τον Μιχάλη Καλογιαννάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr