Εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν από την κυβέρνηση στοχευμένα, χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα ρευστότητας. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την πλευρά του, υπογραμμίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς και εκείνες που επίκεινται.
Θολό τοπίο
Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) περιγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα, με την οποία αναμετρώνται, καθημερινά, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.
Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «τη μείωση του κύκλου εργασιών, κατά 50%, για τους μήνες λειτουργίας του 2020, τα περιοριστικά μέτρα στο ωράριο λειτουργίας, που μείωσαν τον κύκλο εργασιών και τα τοπικά lockdowns, με τις ζημιές που προκάλεσαν στα ευαλλοίωτα προϊόντα». Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι «η σωρευτική δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που έχει να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ακόμη και για επιχειρήσεις υγιείς και σταθερά κερδοφόρες», προσθέτει η ΠΟΕΣΕ.
Την προσεχή Τετάρτη (10/2), μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, ώστε να παραδοθούν, ακολούθως, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σκοπός της συμβολικής πρωτοβουλίας είναι η διαμαρτυρία «για τη μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου», επισημαίνουν εκπρόσωποί του.
«Οποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στ’ αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ ο Αδωνις Γεωργιάδης, ατομικά, την παίρνω», δήλωσε (1/2) ο υπουργός Ανάπτυξης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από στελέχη του κλάδου.
«Ηταν μία λεκτική υπερβολή, σε μία υπερβολή συνδικαλιστική. Το μήνυμα που ήθελα να δώσω είναι πολύ απλό: Οτι σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που ζούμε και σε μία συμφορά, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί», ξεκαθάρισε ο ίδιος, μία ημέρα μετά, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει πότε ακριβώς θα επιτραπεί να ανεβάσουν… ρολά οι επιχειρήσεις του κλάδου. «Θέλουμε να ανοίξει η εστίαση, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν χωρά στην κινητικότητα», επισήμανε, προσφάτως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο κλάδο, που αφορά στο 40% της οικονομίας που έκλεισε, υπογράμμισε: «Τη σεβόμαστε πολύ, καθώς φτάνουμε στο τέλος θα τύχει της δέουσας προσοχής και στήριξης».
Δίχτυ ασφαλείας
Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση του κλάδου, υπάρχουν δύο «εργαλεία» που αφορούν αποκλειστικά στην εστίαση και ακόμη δύο από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί τόσο αυτός όσο και άλλοι κλάδοι. Πιο συγκεκριμένα:
«Σπίτι μου 2»: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
- Επιδότηση για προμήθεια θερμαντικών σωμάτων: Ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων είναι πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, 60 εκατ. ευρώ, που επιχορηγεί επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων (π.χ. υγραερίου, ηλεκτρικών, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου κ.λπ..) εξωτερικού χώρου.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης για κάθε χώρο εστίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μέχρι 4.3.2021.
- Επιδότηση τόκων «πράσινων» δανείων ΜμΕ: Προσεχώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος: «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19».
Η πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά στους συνεπείς δανειολήπτες και θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς θα επιδοτηθούν για τους μήνες: Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος του 2021.
Οπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής σε προηγούμενο δημοσίευμά του (31/1), για να ενισχυθούν οι ΜμΕ θα πρέπει να έχουν καταγράψει μείωση στον τζίρο τους άνω του 20%. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο του προγράμματος (Απρίλιος – Αύγουστος 2020) εντάχθηκαν 30.000 επιχειρήσεις.
- «Επιστρεπτέα προκαταβολή 6»: Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε από την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5».
Το μέσο ποσό «επιστρεπτέας» είναι 4.900 ευρώ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει 2.000 – 4.000 ευρώ, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του κλάδου ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ μηνιαίως.
Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως έχει λάβει πολλά μηνύματα για επιχειρήσεις εστίασης που πήραν λιγότερα χρήματα από όσα ανέμεναν, στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5».
«Εχουμε μιλήσει με τον κ. Σταϊκούρα γι’ αυτό το θέμα και έχουμε συζητήσει στην “επιστρεπτέα 6” να βοηθήσουμε, ώστε ο αλγόριθμος να δίνει μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις που είναι εντελώς κλειστές», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
- Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ: Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Γεωργιάδης κοινοποίησε: «Σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο σχεδιάζουμε μόνο για την εστίαση».
Ο δε πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, έχει υπογραμμίσει, επανειλημμένως, την ανάγκη για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, δομημένο πάνω στις ανάγκες του κλάδου. Εχει προταθεί, μάλιστα, στην κυβέρνηση να καλύπτεται (μέσω της δράσης) το 30% του κύκλου εργασιών που είχε ο κλάδος τον αντίστοιχο περσινό ή προπέρσινο μήνα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου