Πρόκειται για περίπου 7.000 βίλες, πολλές από τις οποίες αποτελούν εγγύηση σε δάνεια -ως επί το πλείστον επιχειρηματικά- οι κάτοχοι των οποίων ανήκουν στους αποκαλουμένους και ως στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η επίμαχη λίστα, που φέρεται να ήταν ήδη έτοιμη από τον προηγούμενο χρόνο, παρέμενε στα συρτάρια των τραπεζικών στελεχών εξαιτίας της αδυναμίας, αφενός, της κυβέρνησης να νομοθετήσει επί του θέματος και, αφετέρου, των συμβολαιογράφων να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.
Σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές εμφανίζονται να ανήκουν πολλά από τα ακίνητα που έχουν θέσει στο στόχαστρό τους οι τράπεζες. «Τα επίμαχα ακίνητα είναι σε περιοχές που την εποχή του σκληρού lifestyle οι τιμές άγγιζαν τις 6.000 ευρώ/τ.μ. με 8.000 ευρώ/τ.μ., περιοχές στις οποίες δεν υπήρχαν ακίνητα προς πώληση, η ζήτηση, ωστόσο, ήταν τεράστια», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E – Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει. «Με μια μικρή αναζήτηση σε διαδικτυακούς τόπους αγγελιών μπορεί κάποιος να βρει πλήθος αγγελιών από τις γειτονιές του Παλαιού Ψυχικού, της Εκάλης, της Πολιτείας, της Κηφισιάς, της Βουλιαγμένης, του Γκολφ Γλυφάδας, του Περιφερειακού Λυκαβηττού και του Αγίου Στεφάνου. Περιοχές που εάν δεν ήσουν μέρος του ένδοξου lifestyle δεν θα είχες προτεραιότητα στα μεσιτικά γραφεία και στους κατασκευαστές», εξηγεί ο ίδιος.
Για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πάντως, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ακινήτων «κωφεύουν» στις κλήσεις για ρύθμιση των δανείων τους, θέτοντας εαυτούς στην τάξη των στρατηγικών κακοπληρωτών. «Η συνειδητή επιλογή ενός δανειολήπτη να μην εξοφλήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις του ενώ μπορεί, προκειμένου να κατευθύνει τα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε άλλες δραστηριότητες (κατανάλωση, επένδυση, αποταμίευση κ.λπ.), αποτελεί παράγοντα των υψηλών επισφαλειών των τραπεζών, συνεπικουρώντας το βασικό παράγοντα της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης», διαπίστωνε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2016.
Βάσει στοιχείων της, συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό στρατηγικών κακοπληρωτών εμφανίζεται σε κλάδους οι οποίοι σχετίζονται με τις κατασκευές και την αγορά ακινήτων, αλλά και σε εκείνους της βιομηχανίας, των πληροφοριών και επικοινωνιών, καθώς και των διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
«Οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα από τις μικρού ή μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις να γίνουν στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ, μεταξύ επιχειρήσεων που αθετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εκείνες που εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία έχουν κατά 62% αυξημένη πιθανότητα στρατηγικής αθέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων», ανέφερε η έκθεση.
Για τον επικεφαλής του E – Real Estates, η έναρξη των πλειστηριασμών στις καλές περιοχές της Ελλάδας θα αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο σκληρής διαπραγμάτευσης στον εν δυνάμει αγοραστή, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση των τιμών. «Η πτώση θα αγγίξει κατ’ ελάχιστον το 10% και θα αφορά σε ακίνητα 10-15 ετών, που είχαν κατασκευαστεί το 2000 με 2006», υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας και καταλήγει:
«Οσον αφορά στους πλειστηριασμούς γενικότερα, θεωρώ ότι οι συμβολαιογράφοι θα συμμετέχουν στις διαδικασίες για δάνεια, που θα υπερβαίνουν τις 300.000 με 400.000 ευρώ, προσπαθώντας να προφυλάξουν τη μικρή ιδιοκτησία. Γεγονός που θα αποτελέσει μια ασπίδα στην κτηματαγορά των δυτικών και ανατολικών προαστίων και στη μεσαία οικονομική τάξη».
Η αποχή των συμβολαιογράφων και το αίτημα για αστυνομική προστασία
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ωστόσο, αρχές της εβδομάδας αναμένεται να συνέλθει εκ νέου η συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να επανακαθοριστεί η στάση όσον αφορά στην αποχή από τη διαδικασία. «Δεν είναι η δική μας θέση να δίνουμε εσαεί λύση στα κοινωνικά προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να λάβει αποφάσεις», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ. Γεώργιος Ρούσκας, αποκαλύπτοντας πως «σύντομα θα έχουμε εντάσεις». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, στην προσεχή σύσκεψη θα τεθεί το ζήτημα της αυξημένης αστυνομικής προστασίας, για να μπορέσουν οι συνάδελφοί του να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, χωρίς να φοβούνται προπηλακισμούς.
Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η διεξαγωγή των οποίων φέρεται να αποτελεί πάγιο αίτημα των θεσμών, ο κ. Ρούσκας σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτεται ένας κλάδος, ο ρόλος του οποίου είναι να αποτελεί «τον εγγυητή της εφαρμογής της νομιμότητας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Οπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, κανένας πλειστηριασμός κατοικίας δεν θα διενεργείτο με επισπεύδοντα τις τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. «Μόνο κατ’ εξαίρεση θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν αδείας εκ των συλλόγων ή της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, έπειτα από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβληθεί κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα», κατέληγε η ανακοίνωση.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από το ένθετο «Οικονομία» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής