Αυτές οι διαφορές δεν είναι τίποτε άλλο από τις μειώσεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους παλαιούς συνταξιούχους και φτάνουν, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, ως και 32% ανάλογα με έτη ασφάλισης και αποδοχές για δικαιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ).
Στα σκαριά
Νομοθετικά όμως, μέχρι τώρα, δεν έχει προβλεφθεί κατάργηση των προσωπικών διαφορών. Κανείς όμως στην κυβέρνηση δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το αντίθετο, γιατί όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν πως ο λόγος για τον οποίο μπήκε η ρήτρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων στον ασφαλιστικό νόμο του Κατρούγκαλου είναι επειδή αποτελούν τη σίγουρη επιλογή για άμεσες περικοπές δαπανών. Με το πρόσχημα, δε, ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες στον υπολογισμό των συντάξεων και να παίρνουν αυτά που πραγματικά αναλογούν στα έτη που πλήρωσαν εισφορές και στις αποδοχές τους, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες μειώσεις.
Η «προσωπική διαφορά» είναι το τρικ που δείχνει ποιες μειώσεις μπορεί να γίνουν στις παλιές συντάξεις, όταν απαιτηθεί. Ηδη, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι προσωπικές διαφορές «δεν μπορούν να σταθούν», αλλά από το υπουργείο Εργασίας ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος είπε χθες ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί επίσημα από το σύνολο των δανειστών.
Ντρίμπλα στο ΣτΕ
Ενας άλλος λόγος που οι προσωπικές διαφορές συντάξεων επιλέχθηκαν και βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί δεν υποχρεώνεται να επιστρέψει τίποτε στους συνταξιούχους απ’ όσα επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση που έβγαλε το 2016 κρίνοντας ότι οι περικοπές που έγιναν με τους νόμους 4052 και 4093 του 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Ο λόγος που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι επειδή δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία αναλογικότητας, δηλαδή τι έδωσε και τι πήρε ο κάθε συνταξιούχος, λέει το ΣτΕ.
Αυτά τα κριτήρια (τι πλήρωσες, τι πήρες και τι θα έπρεπε να πάρεις με το νέο σύστημα) μπαίνουν τώρα με τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων! Και εκεί που το ΣτΕ έβγαζε ένα λογαριασμό 4 δισ. ευρώ αν επρόκειτο να επανέλθουν οι συντάξεις εκεί όπου ήταν πριν από τις μειώσεις των δύο νόμων, τώρα μέσω του επανυπολογισμού οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ότι… χρωστάνε και άλλα.
Και αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ θα τους πουν, για παράδειγμα, ότι τα 1.600 ευρώ που έπαιρναν πριν από τις περικοπές και έγιναν 1.250 μετά τις περικοπές που το ΣτΕ είπε ότι είναι αντισυνταγματικές, δεν είναι η σύνταξη που δικαιούνται γιατί ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου τους βγάζει σύνταξη 1.000 ευρώ! Τα άλλα 250 ευρώ που παίρνουν είναι κάτι σαν χαριστική παροχή και όχι σύνταξη!
Με τον επανυπολογισμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. παρακάμπτει και εξουδετερώνει ουσιαστικά την απόφαση του ΣτΕ.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Με απλά λόγια, ο επανυπολογισμός που έχει ήδη ξεκινήσει και κατά τις αναφορές του υφυπουργού Εργασίας χθες (Real Fm) δείχνει διαφορές ως 20% θα έχει για όλους τους συνταξιούχους ένα νέο ποσό μικρότερο από τη σύνταξη που λαμβάνουν και ένα δεύτερο ποσό (την προσωπική διαφορά) που δεν θα είναι σύνταξη, αλλά θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται και ανά πάσα στιγμή θα μπορεί είτε να μειωθεί είτε να καταργηθεί τελείως. Το μεγάλο κόλπο, μάλιστα, είναι ότι και να καταργηθεί η προσωπική διαφορά, κανείς δεν θα μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, γιατί δεν χαρακτηρίζεται ως σύνταξη!!!
Στον αέρα
Από τη στιγμή μάλιστα που οι συντάξεις μπήκαν στον κόφτη δαπανών με την επιστολή «μεταμέλειας» που είχε στείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στους δανειστές όταν του είπαν ότι δεν έπρεπε να μοιράσει 617 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιδόματος 300 ως 450 ευρώ σε συνταξιούχους στο τέλος του 2016, πριν τους ρωτήσει, οι «προσωπικές διαφορές» είναι κυριολεκτικά στον αέρα! Ο κίνδυνος μάλιστα να νομοθετηθεί μέσα στο 2017 και η σταδιακή εξαφάνισή τους είναι ορατός, αν δεν εξασφαλιστούν τα πλεονάσματα του έτους (1,75% του ΑΕΠ) και κυρίως στην περίπτωση που οι δανειστές απαιτήσουν την προληπτική νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου για να βγαίνουν τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Στο τραπέζι
Αυτή είναι η ωρολογιακή βόμβα των μειώσεων που απειλεί τις κύριες συντάξεις και άρχισε να κάνει «τικ τακ» από την ώρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016.
Χθες ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι σε ένα δείγμα 10% των συντάξεων (σ.σ.: του ΙΚΑ) που έχουν γίνει επανυπολογισμοί βγαίνουν προσωπικές διαφορές ως 20%. Προχώρησε μάλιστα λέγοντας ότι υπάρχουν συντάξεις που ισοδυναμούν με το 110% του μισθού επί του οποίου υπολογίστηκαν. Και πρόσθεσε ότι «δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων», ξέροντας βέβαια ότι το ΔΝΤ το έχει καταγράψει σε έκθεσή του από τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς να έχουν διαφωνήσει οι υπόλοιποι δανειστές, σε αντίθεση με τις διαφωνίες τους ως προς το θέμα των πλεονασμάτων που οι Βρυξέλλες θέλουν περίσσευμα 3,5% από το ΑΕΠ κάθε χρόνο και το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,5%-2%, και με μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και με περικοπές συντάξεων και με μικρότερο αφορολόγητο όριο στο εισόδημα.
Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ΟΑΕΕ
Στους πίνακες που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και προέρχονται από επίσημα στατιστικά δεδομένα των Ταμείων φαίνονται οι προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Ο ασφαλιστικός νόμος λέει ότι για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθούν υπόψη οι ίδιες αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη.
1 Στον πίνακα του ΙΚΑ ο επανυπολογισμός θα γίνει με τα ίδια δεδομένα (έτη ασφάλισης, συντάξιμος μισθός, ασφαλιστική κλάση), αλλά θα προκύψει διαφορετική σύνταξη και, κατά κανόνα, μικρότερη. Η διαφορά (μείωση) θα συνεχίσει να καταβάλλεται, αλλά δεν θα είναι σύνταξη και για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω, θα είναι το πρώτο που θα κοπεί, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι ψηφίζει τα πάντα για την καρέκλα και μετά λέει ότι «αναγκάστηκε» από τους δανειστές να πάρει σκληρά μέτρα που δεν πιστεύει! Σύμφωνα με τους πίνακες:
* Συνταξιούχος ΙΚΑ με 40 χρόνια και συντάξιμο μισθό 1.365 ευρώ παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις 1.037 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 968 ευρώ. Εχει δηλαδή μείωση (προσωπική διαφορά) κατά 69 ευρώ ή κατά -6,7%.
* Συνταξιούχος ΙΚΑ με 30 έτη και μισθό 2.373,50 ευρώ παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις του Μνημονίου 1.344 ευρώ (πλην εισφοράς ασθένειας και φόρου εισοδήματος), ενώ με τον επανυπολογισμό προκύπτει αναπροσαρμογή της σύνταξης στα 1.010 ευρώ (πριν από την εισφορά ασθένειας 6% και το φόρο εισοδήματος). Η προσωπική διαφορά-μείωση που προκύπτει είναι 487 ευρώ ή 32,5%.
* Συνταξιούχος που αποχώρησε σε ηλικία 52 ετών με 20 χρόνια και μισθό 1.011 ευρώ παίρνει 527 ευρώ σήμερα και με τον επανυπολογισμό θα έχει προσωπική διαφορά 98 ευρώ, γιατί η κανονική νέα σύνταξη βγαίνει στα 429 ευρώ.
2 Στο Δημόσιο ο επανυπολογισμός οδηγεί σε προσωπική διαφορά-μείωση ως και 327 ευρώ. Τμήμα της προσωπικής διαφοράς θα είναι τα επιδόματα συζύγου, τέκνων και εξομάλυνσης που καταβάλλονται ξεχωριστά από τη σύνταξη στους παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου και δεν θα τα παίρνουν οι νέοι συνταξιούχοι. Είναι πολύ πιθανό τα οικογενειακά επιδόματα του Δημοσίου ή το επίδομα εξομάλυνσης να είναι τα πρώτα που θα κοπούν από τις παλιές συντάξεις, αφού δεν προβλέπονται στις νέες. Οι προσωπικές διαφορές που θα βγάλει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις Δημοσίου είναι ενδεικτικες:
* Ως -327 ευρώ (-27,7%) για συνταξιούχους ΤΕ κατηγορίας με 35 έτη.
* Ως -318 ευρώ (-26,3%) για συνταξιούχους ΠΕ κατηγορίας με 35 έτη.
* Ως -235 ευρώ (-26,4%) για συνταξιούχους ΠΕ κατηγορίας με 25 έτη
* Ως -86 ευρώ (-13%) για συνταξιούχους ΥΕ κατηγορίας με 25 έτη.
3 Μεγάλες είναι και οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, και τη μεγαλύτερη έχουν οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ γιατί έπαιρναν και 220 ευρώ επιπλέον στη σύνταξη. Τα 220 ευρώ καταργούνται για τους νέους συνταξιούχους που έκαναν αίτηση από 13/5/2016 και μετά, ενώ για τους παλιούς θα είναι τμήμα της προσωπικής διαφοράς που σταδιακά θα περικοπεί.
* Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 35 χρόνια παίρνει σήμερα 1.275 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, το ποσό σύνταξης προσδιορίζεται στα 805 ευρώ. Η προσωπική διαφορά φτάνει στα 470 ευρώ (μείωση 42,4%)!
* Συνταξιούχος από το πρώην ΤΣΑ με 25 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα 590 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 570 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 20 ευρώ.
* Συνταξιούχος του πρώην ΤΑΕ με 40 χρόνια παίρνει 915 ευρώ και η νέα σύνταξη βγαίνει περίπου στα 923 ευρώ, οπότε έχει θετική διαφορά κατά 8 ευρώ.
Στον αέρα 102.000 εκκρεμείς συντάξεις
Την ίδια στιγμή, στον αέρα όπως κατήγγειλε χθες ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης είναι και η εξόφληση των καθυστερούμενων συντάξεων για 102.000 δικαιούχους. Παρότι, όπως είναι γνωστό, ψηφίστηκε με νόμο τον Νοέμβριο του 2015 η επιχορήγηση των Ταμείων με 859 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι με τα καθυστερούμενα ποσά δύο και τριών ετών, εντούτοις, όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης «επί δύο μήνες, μετά την ψήφιση των διατάξεων του νόμου αυτού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν έχει ξεμπλοκάρει ακόμη τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ως ώφειλε, αλλά ούτε καν έχει προχωρήσει στην έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης. Οι συνταξιούχοι είναι όμηροι της απραξίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.», σημειώνει ο τομεάρχης της Ν.Δ.
Ομολογία
Το πρόβλημα παραδέχεται και το υπουργείο Εργασίας, αν και σε μικρότερο αριθμό καθυστερούμενων συντάξεων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ισχυρίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 160.551 και την 1η Ιανουαρίου 2017 είχαν μειωθεί στις 95.000 κατά προσέγγιση. Από τα 859 εκατ. ευρώ αυτόν το μήνα δόθηκαν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ και θα υπάρχει ανάλογη ροή (100 εκατ. κάθε μήνα) με σκοπό να εξοφληθεί το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2017.
Ο κ. Βρούτσης λέει ότι αν το ποσό των 859 εκατ. δεν απορροφηθεί, θα χαθεί, γιατί αυτό αναφέρει και η διάταξη που είχε φέρει στη Βουλή για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από καθυστερούμενες συντάξεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου