Το δυσκολότερο θέμα από την αρχή της επόμενης χρονιάς θα είναι η σχέση του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα. Τα πράγματα αναμένεται να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από τις 29 Ιανουαρίου και μετά, όταν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητηθεί η έκθεση για την αξιολόγηση του άρθρου IV για την Ελλάδα, με το Ταμείο να έχει ανοίξει τα χαρτιά του ζητώντας μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
Σε πλήρη εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα ελάφρυνσης του χρέους που αφορά κυρίως το Eurogroup. Το ΔΝΤ θεωρεί ούτως ή άλλως ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν είναι επαρκή και θα πρέπει να συμπληρωθούν με τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Το Ταμείο κρατά σε αυτό το χρονικό σημείο τη χειροβομβίδα της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Αν τη ρίξει μέσα στον Ιανουάριο -χωρίς πρόσθετες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους- κρίνοντας το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, τότε θα εκθέσει το Eurogroup αλλά και την Ελλάδα.
Τούτο διότι το ΔΝΤ είναι ο μόνος διεθνώς αναγνωρισμένος μη ιδιωτικός οργανισμός για την πιστοποίηση βιωσιμότητας του χρέους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει μεγάλη δυσκολία να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού και η ίδια δεν θα μπορεί να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο δε αντίκτυπος στις αγορές θα είναι ακόμη πιο ισχυρός, αφού η Ελλάδα θα μπει στον κατάλογο των χωρών που θα κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Στο μεταξύ, όμως, το Ταμείο θα συνεχίσει να πιέζει για εφικτούς δημοσιονομικούς στόχους. Μετά τις δύο διαδοχικές δημοσιεύσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, στις 12 και στη συνέχεια στις 21/12, είναι σαφές ότι το Ταμείο θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με αίτημα νέα μέτρα από την Ελλάδα η οποία έχει αποδεχθεί στις 5 Δεκεμβρίου -και το επιβεβαίωσε με την επιστολή Τσακαλώτου- το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Το Ταμείο έρχεται να ζητήσει μέτρα με καθαρή δημοσιονομική απόδοση 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), τα οποία θα κοστίσουν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις 4,55 δισ. ευρώ, αφού περίπου 1 δισ. ευρώ θα είναι η απώλεια σε φόρους. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ απέναντι στο αίτημά του για ελάφρυνση του χρέους, που δεν θέλουν ούτε καν να συζητήσουν η Γερμανία και οι χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της. Τούτο, δε, τη στιγμή που οι ίδιες αυτές χώρες είναι οι πλέον πιεστικές στο να έχει το ΔΝΤ ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα!
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής