Παρουσιάζει δε αυτή τη συνταγή ως “μεταρρύθμιση με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα”. Επιπλέον καλεί την κυβέρνηση ξανά να καταργήσει σταδιακά πλήθος άλλων φοροαπαλλαγών συμπεριλαμβανομένων και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν κυρίως για τρόφιμα, μεταφορές, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, εισιτήρια θεαμάτων, διαμονή σε ξενοδοχεία, βιβλία κ.λπ. προϊόντα και υπηρεσίες.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προτείνει, κατ’ αρχήν τη μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος και την ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα που βρίσκονται υψηλότερα από το αφορολόγητο όριο! Ζητά δηλαδή από την κυβέρνηση να επιβάλει φόρο εισοδήματος σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 8.632 ευρώ ή κάτω από 719 ευρώ το μήνα που είναι το σημερινό αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Παράλληλα ζητά να μειωθούν οι συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από το όριο αυτό κατά τέτοιο τρόπο ώστε όσα όσα έσοδα θα χαθούν από τη μείωση αυτή να καλυφθούν από τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν με τη μείωση του αφορολογήτου.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ καλεί την κυβέρνηση να επιβάλει χαράτσια σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που σήμερα είναι αφορολόγητοι καθώς και σε αγρότες με πολύ χαμηλά εισοδήματα που επίσης δεν πληρώνουν σήμερα φόρο εισοδήματος και με τα χρήματα που θα κερδίσει ο κρατικός προϋπολογισμός από την κίνηση αυτή να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκαλέσουν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες μεσαία και υψηλά εισοδήματα!
Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός στο πλαίσιο του ίδιου πακέτου “μεταρρυθμίσεων” εισηγείται να καταργηθούν σταδιακά και πολλές ακόμη φοροαπαλλαγές, που περιλαμβάνει η ελληνική φορολογική νομοθεσία, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και οι φοροαπαλλαγές “που ωφελούν κυρίως τους πλούσιους”!
Ας δούμε όμως πώς ακριβώς διατυπώνει τις προτάσεις του για φορολογικές μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ: “Οι μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στο φόρο ειοδήματος με παράλληλη αναμόρφωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ώστε να ενισχυθεί η προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος. Επιπλέον στο πλαίσιο των ίδιων μεταρρυθμίσεων οι αναποτελεσματικές και οπισθοδρομικές φορολογικές δαπάνες (σ.σ. φοροαπαλλαγές), όπως οι περικοπές των συντελεστών ΦΠΑ και οι απαλλαγές που ωφελούν περισσότερο τους πλούσιους θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά”.
Ειδήσεις Σήμερα
- Απεργία 9 Απριλίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ;
- Συντάξεις: Τι αλλάζει στην εξαγορά πλασματικών ετών με τον νέο κατώτατο μισθό – Πίνακες με το πόσο θα πληρώσουν μισθωτοί, επαγγελματίες, αγρότες
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 09 Απριλίου
- Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 09 Απριλίου
- Τσάμπιονς Λιγκ: Μαγική βραδιά για την Αρσεναλ κόντρα στη Ρεάλ – Σκορ πρόκρισης από την Ιντερ [βίντεο]