Ωστόσο, από την καταγραφή των «λουκέτων» φαίνεται ότι η επιχειρηματικότητα αντέχει, προς το παρόν, παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας επιχειρείται μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης. Από τις πιο ανησυχητικές, αφορά στον τομέα των επενδύσεων, όπου σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις. Γεγονός, που θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια προσαρμογής στο νέο, γεμάτο προκλήσεις, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.
Επιπλέον, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις-ακυρώσεις στις παραγγελιών μετά την άρση του lockdown. Επτά στις δέκα επιχειρήσεις παρατήρησαν καθυστερήσεις στις παραγγελίες τους ή προχώρησαν σε ακυρώσεις εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος που προκάλεσε η πανδημία.
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας, αλλά και της απαισιοδοξίας της αγοράς αποτελεί η εκτίμηση των επιχειρήσεων λιανεμπορίου σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την επαναφορά στην προ της πανδημίας κατάσταση. Σχεδόν έξι στις δέκα (55%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ μία στις δέκα εξαρτά την απάντησή της από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας ή όχι.
Η αντοχή των «λουκέτων»
Στο μεταξύ, τα λουκέτα αυξάνονται, οριακά, κατά 1,08%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Η μείωση αυτή, όμως, δεν είναι καθολική, καθώς παρουσιάζει διακυμάνσεις ανά αγορά. Στην Αθήνα καταγράφεται οριακή βελτίωση, ενώ αντίθετα στις πολύ σημαντικές αγορές του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας σημειώνονται αυξήσεις της τάξης του 1% στα κλειστά καταστήματα.
Από τις περιφερειακές αγορές της Αττικής στη Νέα Ιωνία και την Κηφισιά, παρατηρούνται ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις, ενώ φαίνεται να διορθώνεται σημαντικά η εικόνα του Χαλανδρίου και δευτερευόντως της Καλλιθέας, όπου καταγράφονται μειώσεις των κλειστών επαγγελματικών στεγών.
Στην Αθήνα η οριακή μείωση των κλειστών καταστημάτων αποδίδεται, κυρίως, στην ενίσχυση της ενεργούς επιχειρηματικότητας στο Κολωνάκι αλλά και στο εμπορικό τρίγωνο. Οι αυξήσεις αυτές, παρά το ότι είναι σημαντικές, μετριάζονται από την κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που καταγράφεται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες (Πανεπιστημίου-Σταδίου-Ακαδημίας).
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως από την έρευνα κατέστη σαφές ότι σχεδόν το 50% του συνόλου των «λουκέτων» της περιόδου καταγραφής είχε πραγματοποιηθεί πριν lockdown.
Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται μία ελαφρά υποχώρηση της παρουσίας του εμπορίου η οποία εν πολλοίς ισοφαρίζεται από την ενίσχυση της παρουσίας των λοιπών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Η εστίαση, παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί φαίνεται να αντέχει και να ενισχύει οριακά την παρουσία της σε όλες σχεδόν τις τοπικές αγορές.
Συνοψίζοντας, η ΕΣΕΕ καταλήγει πως η επιχειρηματικότητα, προς το παρόν, φαίνεται να αντέχει παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν. Με άλλα λόγια, η αγορά τήρησε στάση αναμονής, προσδοκώντας αυξημένο τζίρο λόγω τουριστικών ροών. Σε αυτό βοήθησαν, όπως επισημαίνεται, και τα μέτρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και η άτυπη αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Εφορία, ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ιδιοκτήτες κλπ). Εκ των υστέρων κρίνεται πως τα μέτρα αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, σημειώνεται πως θα πρέπει να επεκταθούν για να καλυφθούν οι μειωμένοι τζίροι της θερινής περιόδου (έλλειψη τουριστικών ροών) αλλά και οι επιπτώσεις του δεύτερου διαφαινόμενου κύματος πανδημίας που είναι… προ των πυλών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr