Πιο αναλυτικά, το ύψος του νέου φόρου, ο οποίος αφορά, τόσο στον εισαγόμενο, όσο και στον εγχώρια παραγόμενο καφέ, ανέρχεται στα τέσσερα ευρώ/κιλό για τον στιγμιαίο, στα τρία ευρώ/κιλό για τον καβουρδισμένο και στα δύο ευρώ/κιλό για τον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ.
Οι επιβαρύνσεις
Με βάση τα παραπάνω, ο επερχόμενος ΕΦΚ θα εκτοξεύσει την τιμή του ως πρώτης ύλης, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις – όπως εκείνη του ωμού καφέ – η επιπλέον φορολόγηση ισοδυναμεί με διπλασιασμό του κόστους. «Η επιβάρυνση ανά κιλό για αγορά από το ράφι (σούπερ μάρκετ, καφεκοπτείο) αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό περί το 25%, ενώ το “καπέλο” στον κάθε καφέ, που αγοράζουμε στα καταστήματα εστίασης, υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα επίπεδα των 0,10 ευρώ», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται περισσότεροι από 42.000 τόνοι καφέ ετησίως.
Στο στόχαστρο
Την ίδια στιγμή, το εν λόγω μέτρο αναμένεται να… δοκιμάσει εκ νέου δύο από τους πλέον νευραλγικούς κλάδους της εγχώριας οικονομίας, αυτούς του λιανικού εμπορίου και της εστίασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος ΕΦΚ συνιστά ένα «οριζόντιο» μέτρο, που θα επιβαρύνει ολόκληρη την «αλυσίδα», από την παραγωγή έως την πώληση του προϊόντος, στην οποία απασχολούνται συνολικά πάνω από 200.000 εργαζόμενοι. «Και όλα αυτά τη στιγμή, που το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος από τον νέο φόρο είναι δυσανάλογα μικρό, σε σχέση με την επιβάρυνση, που θα σημάνει αυτός για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ακόμη και ο στόχος της κυβέρνησης για είσπραξη εσόδων της τάξεως των 62 εκατ. ευρώ ετησίως τελεί εν αμφιβόλω, καθώς είναι πλέον κοινώς παραδεκτό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υπερβολική φορολογία όχι μόνο δεν αποδίδει τους επιθυμητούς καρπούς, αλλά μπορεί να έχει και τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες την περίπτωση των καπνικών προϊόντων, τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο των οποίων ανήλθαν σε 750 εκατ. ευρώ μόνο το 2014.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου