Την ίδια ώρα, η λαϊκή γερμανική εφημερίδα «Bild» σε δημοσίευμά της περιέγραψε μια εσωτερική ανταρσία του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας για την απουσία του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα με προτροπές για έξοδο της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα. Τούτο μία μέρα μετά το αυστηρό μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει ή να πάρει τα μέτρα που πρέπει ή θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ.
Στο μεταξύ, στη χθεσινή τακτική ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κρις Ράις δήλωνε ότι το Ταμείο είναι αμετακίνητο στις θέσεις του και έδειχνε το Βερολίνο ως υπεύθυνο για τα όποια νέα μέτρα λιτότητας. «Πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ερώτηση Ελληνα ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον σχετικά με την απόφαση του Εurogroup να διατηρήσει το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν απέφυγε να αφήσει ανοιχτό το -απίθανο- ενδεχόμενο να έχουμε νέα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, επικαλούμενος την τις συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης λέγοντας ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
Νωρίτερα, ο Τζ. Ράις επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. «Το στόχο αυτόν στηρίζει και το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. καταλήξουν σε ένα υψηλότερο και πιο φιλόδοξο στόχο, τότε το ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων. Με τον τρόπο αυτό υπενθύμισε και τη βούληση των Ευρωπαίων (κυρίως της Γερμανίας) να έχουν το Ταμείο εντός του ελληνικού προγράμματος και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Με τη δύναμη λοιπόν που δίνει η ανάγκη να συνυπογράψει την τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση επιμένει να επιβάλλει τους όρους του.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου