Ενας σημαντικά μεγάλος αριθμός εργαζομένων (άνω των 100.000) εμφανίζεται να μην έχει δηλωθεί στον ΕΦΚΑ παρότι εντοπίζεται στο αρχείο της φορολογικής διοίκησης (ΑΑΔΕ).
Ενας εξίσου μεγάλος πληθυσμός (άνω των 300.000 μισθωτών) δεν έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ενώ εμφανίζεται στον ΕΦΚΑ, ενώ για 700.000 και πλέον μισθωτούς διαπιστώνεται ότι με άλλους μισθούς δηλώνονται στην ασφάλιση και με άλλες αποδοχές στην Εφορία, καθώς έχουν αποκλίσεις πάνω από τα 100 ευρώ τον μήνα! Με διαφορετικούς μισθούς μεταξύ ΕΦΚΑ και Εφορίας εμφανίζονται και άλλοι 1,7 εκατ. μισθωτοί, μόνο που οι αποκλίσεις είναι κάτω των 100 ευρώ.
Χάσμα…
Τα παραπάνω ευρήματα περιέχονται σε πόρισμα – σοκ του υπουργείου Εργασίας που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» στο οποίο παρουσιάζονται τα ευρήματα διασταυρωτικών ελέγχων για τις αποδοχές που δηλώνονται στα Ταμεία και στην Εφορία. Η έρευνα έγινε με συσχέτιση αρχείων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ και ολοκληρώθηκε πρόσφατα πριν γίνει το επόμενο βήμα που είναι η κοινή δήλωση μισθών, φόρων και εισφορών στο ίδιο «ηλεκτρονικό έντυπο» κάθε μήνα. Η έρευνα έγινε με βάση τις εισφορές και τους φόρους που παρακρατήθηκαν στη χρήση του 2018 και δηλώθηκαν στην εφορία το 2019.
Τα ευρήματα σοκάρουν, καθώς με μια πρώτη εκτίμηση οι υποδηλωμένοι μισθοί ανοίγουν μια τρύπα 330 εκατ. ευρώ στις εισφορές, ενώ η μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων από εργαζόμενους που δηλώνονται στον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει στα 650 εκατ. ευρώ.
Λύσεις
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.», τα ευρήματα οδηγούν το υπουργείο Εργασίας στην απόφαση επανασχεδιασμού του τρόπου απεικόνισης των μισθών, των εισφορών και των φόρων σε εντελώς διαφορετική βάση και «φιλοσοφία» από όσα ισχύουν έως σήμερα. Μεγάλο «όπλο» στην αλλαγή αυτή θα είναι το «ψηφιακό κράτος» μέσω του οποίου θα καταργηθούν εκατοντάδες επιμέρους ηλεκτρονικές διαδικασίες στο κομμάτι φόρων και εισφορών.
Σήμερα, για παράδειγμα, μια επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό δηλώνει τις εισφορές που αποδίδει στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και τον παρακρατηθέντα φόρο στη δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Αυτό γίνεται κάθε μήνα και για τους ίδιους εργαζόμενους στέλνονται δυο διαφορετικές καταστάσεις, μια στον ΕΦΚΑ και μια στην ΑΑΔΕ.
Αποκλίσεις
Στα αρχεία που διασταύρωσαν όμως ο ΕΦΚΑ με την ΑΑΔΕ διαπιστώθηκαν τεράστιες αποκλίσεις. Τα στοιχεία των ελέγχων που συνοψίζονται στο μίνι πόρισμα έδειξαν ότι:
* 113.823 εργαζόμενοι με σύνολο αποδοχών 802 εκατ. ευρώ δεν βρέθηκαν στον ΕΦΚΑ ενώ υπήρχαν στην Εφορία. Η εκτιμώμενη απώλεια εισφορών ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ αν υπολογίσει κανείς ότι στις αποδοχές των 802 εκατ. ευρώ αναλογούν ασφαλιστικές εισφορές 40% που δεν αποδόθηκαν στον ΕΦΚΑ.
* 307.547 μισθωτοί με αποδοχές 3,4 δισ. ευρώ, δεν εντοπίστηκαν στην Εφορία, ενώ υπήρχαν στις καταστάσεις του ΕΦΚΑ. Εδώ η εκτιμώμενη απώλεια φόρων υπολογίζεται στα 650 εκατ. ευρώ με έναν μέσο όρο φόρου εισοδήματος 18% – 20%.
* 758.284 εργαζόμενοι εμφανίζονται με απόκλιση μισθών άνω των 100 ευρώ στα αρχεία ΕΦΚΑ και Εφορίας. Υπάρχουν δηλαδή άλλοι μισθοί στον ΕΦΚΑ και άλλοι στην Εφορία! Από τις αποκλίσεις αυτές οι εργαζόμενοι χάνουν ένσημα και μερίδιο από τη μελλοντική σύνταξη, ενώ το κράτος εισπράττει λιγότερα έσοδα.
* 1.736.871 εργαζόμενοι εμφανίζονται με απόκλιση μισθών έως 100 ευρώ μηνιαίως σε ΕΦΚΑ και Εφορία. Η ζημιά εδώ είναι μικρότερη αλλά όχι και αμελητέα τόσο σε ένσημα – σύνταξη όσο και σε φόρους.
Νέο σύστημα
Το νέο σύστημα που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να νομοθετηθεί στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει με βάση ένα ενιαίο αρχείο (ηλεκτρονικό έντυπο) στο οποίο οι επιχειρήσεις θα έχουν, για παράδειγμα, σε μια στήλη τους εργαζόμενους με τα προσωπικά τους στοιχεία, στη δεύτερη στήλη θα αναγράφονται οι μικτές αποδοχές τους ανάλογα με το είδος της σύμβασης και στην τρίτη στήλη θα συμπληρώνεται ο φόρος που τους παρακρατείται μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων. Η διαφορά με αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι η καταγραφή φόρων και εισφορών θα γίνεται με κοινό στοιχείο τους μισθούς των εργαζομένων, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο τον αυτόματο έλεγχο για το αν πληρώθηκαν σωστά οι φόροι και οι εισφορές.
Είναι η πρώτη φορά που προκύπτει μέσα από διασταυρώσεις η γκρίζα ζώνη των δηλωθέντων και των καταβληθέντων φόρων και εισφορών. Οι αποκλίσεις που εντοπίστηκαν ανάμεσα στο τι δηλώνουν και τι τελικά πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις σε ΕΦΚΑ και Εφορία έχει εξήγηση και ως έναν βαθμό αποδίδεται στην υπερφορολόγηση των εισοδημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο δεν έχει εκλείψει σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη φορολογία ξεκίνησαν μεν από τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες αλλά οι ελαφρύνσεις δεν έχουν ακόμη φτάσει στην τσέπη των πολλών.
Από την έντυπη έκδοση