Παρότι η τελική ημερομηνία για την πίστωση χρόνου δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τα επόμενα 24ωρα μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή, είναι βέβαιο πως το ΥΠΕΝ θα δώσει μια τελευταία πίστωση χρόνου προκειμένου οι πολίτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους και να διασφαλίσουν τις κατοικίες τους.
Πάντως, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά από το υπουργείο η προθεσμία να παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένης της κατάστασης που διαδραματίστηκε στη χώρα το τελευταίο διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα να… παγώσει η διαδικασία υπαγωγών.
Συγκεκριμένα, με επιστολές του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζήτησε εκ νέου την παράταση των προθεσμιών που λήγουν στα τέλη Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους για:
– νέες δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν. 4495/2017, συμπεριλαμβανομένης της 5ης κατηγορίας,
– περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων – δικαιολογητικών των Νόμων 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017,
– υποβολής δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών προς τους ΟΤΑ, που εμπλέκονται άμεσα με τις δηλώσεις αυθαιρέτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα είχε γίνει από τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, η συνθήκη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρακτικά να ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.
Τι προκρίνει το υπουργείο
Αν και ακόμη δεν είναι δεδομένο πως ο επιπλέον χρόνος που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες θα είναι 2, 4 ή 6 μήνες, εκτιμάται από πηγές πως το υπουργείο θα καταλήξει να δώσει τέσσερις και αυτό γιατί οι 2 που χάθηκαν λόγω της πανδημίας «συμπίπτουν» χρονικά με την καλοκαιρινή περίοδο και έτσι οι διαδικασίες θα είναι πιο δύσκολες να ολοκληρωθούν. Από την άλλη, οι 6 μήνες μοιάζουν αρκετό διάστημα καθώς ήδη οι πολίτες είχαν μπόλικο χρόνο και πριν από την καραντίνα για να κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ετσι, η 4μηνη παράταση (η κλεψύδρα μετρά από 30 Ιουνίου) αφορά όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1-4 και μπορούν να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, ενώ δίνεται και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που ανήκουν στην 5η κατηγορία ώστε να μπουν στη ρύθμιση έως τις 31/10/2020. Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%. Για αυτούς μάλιστα, η ημερομηνία είναι καταληκτική, ενώ αμέσως μετά θα αναλάβουν οι ελεγκτές δόμησης και οι… μπουλντόζες όπως έχει επικοινωνήσει πολλάκις το ΥΠΕΝ.
Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025.
Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για μια ιδιοκτησία εκτός σχεδίου 100 τ.μ., η οποία κατασκευάστηκε για παράδειγμα μεταξύ 2004-2011, είναι κύρια κατοικία, δεν έχει οικοδομική άδεια και με τιμή ζώνης 1.500, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ο πέλεκυς που θα κληθεί ο ιδιοκτήτης της να καταβάλει διαμορφώνεται στις 17.550 ευρώ. Ωστόσο, αν το αναβάλει, θα κληθεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, καταβάλλοντας έως και 28.275 ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση αποτελούν η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
– 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.
– Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
– Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
– Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.
– Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
– Μειωμένα παράβολα.
– Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
– Νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975 με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου.
– Πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982.
– Πληρωμή του 60% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1η/1/1983 έως την 1η/1/1993.
– Πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από την 1η/1/1993 έως την 31η/12/2003.
– Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.
Από την έντυπη έκδοση