Ενδεικτικά, η πλατεία Αγίας Ειρήνης έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να… κλέψει λίγη από τη λάμψη της Ερμού, η οποία, ωστόσο, παραμένει μία από τις πλέον ακριβές οδούς. «Οι τιμές ενοικίασης στην πλατεία Αγίας Ειρήνης δεν ξεπερνούν αυτές στην Ερμού, ειδικά σήμερα, που παρατηρείται αύξηση των μισθωμάτων στον εμπορικότερο δρόμο της χώρας», σημειώνουν μεσίτες.
Ειδικότερα, τα ενοίκια στην Ερμού κυμαίνονται από 150 ευρώ έως 190 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα, όταν το 2013 δεν ξεπερνούσαν τα 100 ευρώ/τ.μ. «Προ κρίσης τα αντίστοιχα μισθώματα άγγιζαν ακόμη και τα 280 ευρώ/τ.μ., ενώ πλέον έχει επιστρέψει και το αίτημα του “αέρα” από πλευράς των ιδιοκτητών», συμπληρώνουν οι ίδιοι.
Όσον αφορά στον Πειραιά, τα βλέμματα των επενδυτών συγκεντρώνει το τελευταίο διάστημα η πάλαι ποτέ κακόφημη Τρούμπα. Πρόκειται για το τμήμα της Τερψιθέας που βρίσκεται σε γειτνίαση με το λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Μιαούλη, σε μια πολύ στενή ζώνη, σε απόσταση περίπου 200 μέτρα από το λιμάνι, και η συνολική της έκταση είναι μόλις 85 στρέμματα, φτάνοντας μέχρι την οδό Κολοκοτρώνη.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Τερψιθέα είναι η μία από τις περιοχές του Πειραιά που σημειώνει ποσοστό κλειστών καταστημάτων στο επίπεδο του οριακού ποσοστού του 40%, σε σύγκριση με το εμπορικό κέντρο, που συρρικνώνεται γεωγραφικά και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «κέντρο Πειραιά». Τα ενοίκια στον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, τη Σωτήρος Διός, φτάνουν σήμερα έως 80 ευρώ/τ.μ. έναντι 130 ευρώ/τ.μ. το 2009.
Τους κόμβους γνωστών οδών, όπως, για παράδειγμα, την Παύλου Μελά με την Παλαιών Πατρών Γερμανού και την Καρόλου Ντηλ με τη Μητροπόλεως, επιλέγουν οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες για να ανοίξουν καταστήματα αναψυχής. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από επιτόπια έρευνα με χρήση ερωτηματολογίων προς καταστηματάρχες και καταναλωτικό κοινό, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας του Τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τα καταστήματα αναψυχής (179 συνολικά), τα οποία είναι εγκατεστημένα σε 26 επιλεγμένες οδούς, που κρίθηκαν ότι παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές και τάσεις ανάπτυξης του κλάδου της αναψυχής, κυρίως από το 2010 και μετά. Σύμφωνα με αυτή, το φαινόμενο μετατροπής των χρήσεων γης εμπορίου σε αναψυχής είναι αρκετά έντονο, ειδικά μετά το 2010. Πιο συγκεκριμένα, το 72% των καταγραφέντων επιχειρήσεων είχε την έναρξή του μετά το 2010, με σχεδόν το 50% εξ αυτών να έχει εγκατασταθεί σε καταστήματα που είχαν προηγούμενη χρήση το εμπόριο.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στις επίμαχες περιοχές παρατηρούνται, επίσης, υψηλά ενοίκια, γεγονός που από τους αναλυτές της έρευνας αποδίδεται στην αυξημένη εμπορικότητα και, συνεπώς, στην εκτόξευση της αξίας της γης. Τα μισθώματα φέρεται να κυμαίνονται από 70 ευρώ έως 120 ευρώ/τ.μ.
Η πεζοδρόμηση της οδού Ρήγα Φεραίου, καθώς και τμήμα της Γεροκωστοπούλου, έχει αναζωπυρώσει το κέντρο της Πάτρας, από την οδό Αράτου έως και τη Γούναρη, αποτελώντας πλέον τη νέα εμπορική πιάτσα της πόλης. Τα ενοίκια ξεκινούν από 24 ευρώ/τ.μ., ενώ ενδέχεται να αγγίξουν έως και τα 60 ευρώ/τ.μ.
Το κέντρο της Λάρισας έχει, επίσης, ισχυροποιηθεί με τις πεζοδρομήσεις, ενώ έχει περιορίσει σε μέγεθος και σε εμπορικότητα άλλους δρόμους. Οι τιμές των ενοικίων έχουν κρατηθεί σταθερές, ενώ περιφερειακά του κέντρου υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα ακίνητα. «Η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς επαγγελματίες να μεταφερθούν πιο κεντρικά, ενώ μεγάλες αλυσίδες μπόρεσαν να τοποθετηθούν σε εμπορικές πιάτσες. Η ζήτηση παραμένει υψηλή και αρκετοί παραμένουν εν δυνάμει μισθωτές, αρκεί να βρουν τα σημεία που επιθυμούν.
Όσον αφορά στο ενδιαφέρον για αγορά καταστημάτων, η ζήτηση είναι έντονη για τοποθέτηση χρημάτων, με στόχο την απόδοση και τη διασφάλιση των χρημάτων τους», εξηγούν κτηματομεσιτικοί παράγοντες της περιοχής.
Στα κεντρικά σημεία της Λάρισας, όπως στους πεζοδρόμους Ρούσβελτ και Κούμα, τα ενοίκια στα καταστήματα κυμαίνονται από 60 ευρώ έως και 66 ευρώ/τ.μ. το μήνα, ενώ για αγορά στους ίδιους δρόμους οι τιμές εκκινούν από 10.000 ευρώ/τ.μ. για να φτάσουν έως και τις 15.000 ευρώ/τ.μ. «Σε σχέση με το 2010 τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει 20% με 35%, ενώ στις τιμές των αγοραπωλησιών παρατηρούνται μειώσεις έως και 55%», σχολιάζουν οι ίδιοι.
Μαγαζιά κυρίως στο παλιό λιμάνι των Χανίων αναζητούν να νοικιάσουν οι επιχειρηματίες, με τις τιμές να κυμαίνονται από 26 ευρώ/τ.μ. έως 42 ευρώ/τ.μ. Οι δρόμοι με τη μεγαλύτερη εμπορικότητα εξακολουθούν να είναι η Χάληδων, η Χατζημιχάλη Γιάνναρη και η Σκαλίδη. Στο Ηράκλειο, από την άλλη, το μισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται, κυρίως, στα καταστήματα εντός των τειχών. Οι οδοί με τη μεγαλύτερη εμπορικότητα παραμένουν η Δαιδάλου, η 1866 και η πλατεία Λιονταριών, με τα ενοίκια να «παίζουν» από 25 ευρώ με 50 ευρώ/τ.μ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από το ένθετο «Οικονομία» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου