Με θετικό πρόσημο κατά 0,5% “έτρεχε” η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2016.
Τα στοιχεία προκύπτουν βάσει της πρώτης εκτίμησης (flash estimate) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
‘Οπως επίσης ανακοίνωσε σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρησε επι τα βελτίω τα στοιχεία για το β’ τριμήνο, κατά το οποίο υπήρξε αύξηση κατά 0,3% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και μείωση του κατά -0,6% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, στα τρία τρίμηνα του 2016 η ελληνική οικονομία παρουσιάζει οριακά αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης, παρά της προβλέψεις.
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
Μετά και τις αναθεωρήσεις των προηγούμενων τριμήνων, η ελληνική οικονομία κινήθηκε:
με ρυθμό -0,8% το α’ τριμηνο 2016 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2015
με ρυθμό -0,6% το β’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015
με ρυθμό +1,5% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2015
Το ζήτημα των δημοσιονομικών μεγεθών θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, οι οποίες ξεκινούν σήμερα.
Τζανακόπουλος: Πρωτοφανής ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας
«Τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, αποτυπώνουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το γ’ τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του β’ τριμήνου του 2016. Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008». Αυτά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας «η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει τη σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη».
«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά, για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ» καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.