Σύμφωνα με όσα αναφέρει το protothema.gr, η πλευρά των δανειστών επιμένει στην άκαμπτη στάση της για ειδική προστασία από κατασχέσεις, στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων όπου θα καταλήγουν οι εισπραξεις από τις πληρωμές με «πλαστικό χρήμα».
Αντιθέτως, «συμφωνία επί της αρχης» φαίνεται πως υπήρξε με τους δανειστές στο σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που, με βάση την κυβερνητική πρόταση, θα προβλέπει φόρο 50% αν δηλωθούν χρήματα πριν ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος ή 55% (ως 60%) αν ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά δεν έχει (ή έχει) ολοκληρωθεί.
Ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση έλεγαν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην ισχύσει ο ακατάσχετος λογαριασμός, επειδή δεν θα μπορεί τότε να εφαρμοστεί το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών» με κάρτες, POS κλπ. Η θέση των θεσμών όμως ήταν πως όποια υπερχρεωμένη επιχείρηση θέλει τέτοια προστασία, πρέπει να επιδιώξει να ενταχθεί στην ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της (δημόσιο, Ταμεία, τράπεζες, εργαζόμενοι, προμηθευτές κλπ) και να μην ισχύσει σαν κίνητρο μια «οριζόντια» προστασία στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων.
Μπροστά στην άρνηση αυτή, στην κυβέρνηση είχαν αρχίσει ήδη από τον Οκτώβριο να μιλούν για «προστατευμένο» από κατασχέσεις (και όχι καθολικά «ακατάσχετο») λογαριασμό, υπονοώντας πως έχουν αντιπροτείνει μερική προστασία έως ενός ποσοστού των υπολοίπων που απομένουν στους λογαριασμούς, αφού πρώτα εξοφληθεί το δημόσιο από αυτές.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Αντ’ αυτών όμως, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η αντίληψη όσων λένε πως πρέπει επειγόντως η κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί πλέον από τις αρχικες θέσεις της, για να μην κολλήσει η διαπραγμάτευση.
Ως εναλλακτική πρόταση, κυβερνητικοί παράγοντες εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να ισχύσει ένα ενισχυμένο πλέγμα φορολογικών κινήτρων για όσους θα αποδέχονται τις πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει λοταρίες σπιτιών ή αυτοκινήτων, αλλά και επιστροφές χρημάτων ή επιπλέον έκπτωση φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) για τους φορολογούμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών.
Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος θα απαιτείται να συλλέγει αποδείξεις, αναλόγως προς το ύψος του εισοδήματος που δηλώνει. Αυτό και από μόνο του θα δημιουργήσει πίεση στις επιχειρήσεις να αρχίσουν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.
Παράλληλα και οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται από την 1η Ιανουαρίου με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ