Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ισόποση αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας μέσω υπερφορολόγησης και στάσης πληρωμών.
Η αναθεώρηση της πορείας του ΑΕΠ σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. οφείλεται στην υποεκτίμηση των επιπτώσεων από την πιστωτική ασφυξία, το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.
Ανατροπή
Το αποτέλεσμα της αναθεώρησης είχε ως συνέπεια το να… ξεχάσει ο πρωθυπουργός την εκτίμηση που είχε κάνει από το βήμα της Βουλής ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ. Αφού άλλαξε όμως η βάση υπολογισμού, το σενάριο της ανάπτυξης από φέτος ξεχάστηκε και το οικονομικό επιτελείο περιορίστηκε για φέτος σε μια πρόβλεψη για οριακή ύφεση της τάξης τους 0,3% του ΑΕΠ αφήνοντας μόνο του το ΔΝΤ να προβλέπει οριακή ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ.
Με βάση τα αναθεωρημένα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ η τελική καταναλωτική δαπάνη το 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,9% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 10,2% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.
Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου