Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν χθες για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνει πριν καν φτάσει το – μέτριο – 2% του ΑΕΠ. Τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ έναντι ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Η επιβράδυνση φαίνεται πολύ μεγαλύτερη στην ετήσια σύγκριση. Εναντι του 1,3% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2019, το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οικονομία – εντός μνημονίου – είχε φτάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ κάνοντας τον αναθεωρημένο στόχο για ετήσια ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ εξαιρετικά φιλόδοξο.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη είχε θετικό πρόσημο μόνο λόγω ιδιωτικών επενδύσεων, αφού οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί μέσω της περιστολής του ΠΔΕ, ενώ, παρά την επιδοματική πολιτική, αρνητική ήταν και η μεταβολή της τελικής κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα η τελική καταναλωτική δαπάνη ήταν μειωμένη κατά 0,1%. Το αποτέλεσμα αυτό διαμορφώθηκε από τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4,1% λόγω και της μείωσης του ΠΔΕ. Αντίθετα, θετική ήταν η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 0,8% παρά την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια και του κοινωνικού μερίσματος.
Το μόνο που συγκράτησε το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης ήταν οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 7,9% και η αύξηση κατά 4% των εξαγωγών η οποία οφείλεται κυρίως στον τουρισμό. Τούτο διότι οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ήταν υπερδιπλάσιες των εξαγωγών και έφτασαν το 9,5%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%. Η μεγάλη αύξηση εισαγωγών επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το εξωτερικό χρέος της χώρας.
Τι λέει το ΥΠΟΙΚ
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ αντιπαρέρχεται την επιβράδυνση και επικεντρώνεται στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο, την αύξηση των επενδύσεων κατά 7,9%, των εξαγωγών κατά 4% και την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,8%.
Τονίζει, τέλος, ότι σε απόλυτα μεγέθη το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 (47,94 δισ. ευρώ) είναι το υψηλότερο από το 1ο τρίμηνο 2012 (όταν η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση).
Σταϊκούρας: χαμηλές πτήσεις
«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις της ως αποτέλεσμα της συνειδητής κυβερνητικής επιλογής να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχει υπερπλεονάσματα», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για να συνεχίσει τονίζοντας ότι επί μία ολόκληρη τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε κάθε στόχο που η ίδια έθεσε για την ανάπτυξη.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
«Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές επενδύσεις, καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας», κατέληγε η ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα.
Καμπανάκι από Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 3η αξιολόγηση μιλά ξεκάθαρα για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας για το 2019 από τις πρόσφατες μειώσεις ΦΠΑ και τη «13η σύνταξη» χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα παραπέμποντας στις συζητήσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο.
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μια «τρύπα» που μπορεί να φτάσει 1 δισ. ευρώ, ενώ είναι άγνωστη η επίπτωση που θα έχει στα δημόσια έσοδα το πρόγραμμα των 120 δόσεων. Αυτό που λένε είναι πως θα υπάρξει σίγουρα από τις 120 δόσεις επιβράδυνση στα δημόσια έσοδα. Διαφωνούν επίσης με την ποιότητα των παροχών, θεωρώντας ότι στην πλειοψηφία τους δεν ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Χαλάρωση και στα προαπαιτούμενα
Ενα από τα βασικά σημεία που διέρρευσαν τις τελευταίες μέρες από το σχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει σαφέστατα ότι υπήρξε μια αρκετά μεγάλη χαλάρωση της κυβέρνησης στην τήρηση των προαπαιτουμένων, ενώ οι παροχές επιδείνωσαν την κατάσταση.
Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην έκθεση αφορούν τον τομέα της ενέργειας (πώληση λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, διασύνδεση με γειτονικές χώρες), την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, την πρόσληψη προσωπικού από ΑΑΔΕ, την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι παραπάνω καθυστερήσεις που έχουν προκαλέσει δυσφορία στις Βρυξέλλες, αλλά προβλήματα πιο σοβαρά, όπως για παράδειγμα ο «απογοητευτικός», όπως χαρακτηρίζεται, ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Από εκεί και πέρα, η έκθεση εξετάζει μόνο τις παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το 2019 και όχι για το 2020, δεδομένου ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, ο οποίο θα υποβληθεί από τη νέα κυβέρνηση στις 15 Οκτωβρίου.
Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το σχέδιο της έκθεσης κάνει λόγο για μείωση με αργό ρυθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ αργά προχωρούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα περί διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία έχουν καθοριστεί μέχρι το 2022 στο 3,5% του ΑΕΠ, η Κομισιόν δεν πρόκειται να πάρει καμία θέση θεωρώντας ότι το θέμα αυτό αφορά τις χώρες της ευρωζώνης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερο Τύπου