Ειδικότερα, η αναβάθμισε το αξιόχρεο από BBB (χαμηλό) σε BBB, με σταθερό outloοκ. Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός οίκος αξιολόγησης είχε επιβεβαιώσει τον Σεπτέμβριο του 2024 το BBB (low) (τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα) για την Ελλάδα, και αναβάθμισε τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι κληρονομικοί κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει, συνδυασμό με το γεγονός ότι συνεχίζεται η υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι σε καλή θέση να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τα μερίδιά του σε συστημικές τράπεζες χαλαρώνοντας τη σχέση μεταξύ του κράτους και του τραπεζικού τομέα.
Η Morningstar DBRS σημειώνει επίσης ότι ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ θα έπρεπε να είχε μειωθεί σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023 σε περίπου 154% το 2024.
Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν τους δημοσιονομικούς στόχους με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένονται να παραμείνουν υψηλά στο μέλλον. Αυτό πιθανότατα θα διευκολύνει μια περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, που προβλέπεται να πέσει κάτω από το 140% έως το 2027 .
Χατζηδάκης για αναβάθμιση από DBRS: Ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μήνυμα για πολιτική σταθερότητα
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS Morningstar αποτελεί μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης. Είναι όμως και υπενθύμιση, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, να συνεχιστεί μια συνετή οικονομική πολιτική και να παραμείνει η Ελλάδα μακριά από το λαϊκισμό και την πολιτική αστάθεια.
Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης επισημαίνει μεταξύ άλλων την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μείωση των κόκκινων δανείων κοντά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περαιτέρω υποχώρηση του δημοσίου χρέους συνολικά κατά 60 μονάδες του ΑΕΠ σε 5 χρόνια που είναι όπως επισημαίνεται μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη εποχή, την ταχύτερη σε σχέση με την ΕΕ ανάπτυξη της οικονομίας. Τονίζει ακόμη την ισχυρή πολιτική δέσμευση για διατήρηση συνετής δημοσιονομικής στρατηγικής, η οποία αντικατοπτρίζεται στην ταχεία βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, παρά τους πολλαπλούς κλυδωνισμούς που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία από το 2020 και μετά.
Η αναβάθμιση συνεπώς της ελληνικής οικονομίας από την DBRS συνοδεύεται από την καταγραφή μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και εθνικών επιτευγμάτων που συνετέλεσαν σε αυτή την τόσο θετική αξιολόγηση. Αποτελεί ωστόσο και μήνυμα, ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη. Διότι οι θετικές επιδόσεις προϋποθέτουν – εκτός από τη σοβαρότητα στην οικονομική διαχείριση – και πολιτική ωριμότητα και σταθερότητα. Παράγοντες που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλοι οι Έλληνες πολίτες, καθώς η πρόοδος των τελευταίων ετών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογική εθνική μας προσπάθεια και τις πολυετείς θυσίες. Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε αυτή την πρόοδο και να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά».
Οι επόμενες αξιολογήσεις
Επόμενη αξιολόγηση θα είναι αυτή της Moody’s στις 14 Μαρτίου. Ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Ωστόσο, αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από “σταθερές” σε “θετικές” στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη αξιολόγηση της Moody’s είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου.
Η Standard & Poors θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 18 Απριλίου και στις 19 Σεπτεμβρίου. Η Scope, η οποία έκανε την τελευταία αναβάθμιση της οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒΒ, έχει προγραμματίσει για φέτος δύο αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία, την πρώτη για τις 30 Μαΐου και τη δεύτερη για τις 7 Νοεμβρίου. Τέλος, ο οίκος Fitch ο οποίος αναβάθμισε τελευταίος την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 έχει προγραμματίσει δύο αξιολογήσεις για τις 16 Μαΐου και τις 14 Νοεμβρίου.